background img
banner
banner

Η Αιγιάλεια με δύο βραβεία στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό!

ΔΥΟ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΕ ΔΙΗΓΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ένα σκαλί πιο ψηλά ανέβασαν την εκπαίδευση στην Αιγιάλεια δύο μαθήτριες από διαφορετική βαθμίδα, που κατάφεραν να διακριθούν και να αποσπάσουν σημαντικά βραβεία στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό συγγραφής παιδικού-εφηβικού ποιήματος και διηγήματος 2018-19 «Γρηγόριος Πεντζίκης».

Η μαθήτρια της Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης Νικολίτσα Σαμίκου έλαβε το δεύτερο βραβείο παιδικού διηγήματος και η Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου από την Β΄ τάξη του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, τον πρώτο έπαινο ποιήματος.

Πρόκειται για δύο τεράστιες επιτυχίες που κάνουν υπερήφανη όλη τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα της Αιγιάλειας, αποδεικνύοντας το υψηλό γνωστικό επίπεδο που έχουν τα σχολεία της περιοχής. Ειδικά δε το γεγονός ότι ξεχώρισαν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από όλη την Ελλάδα, μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε για μια ακόμη φορά τον άκρατο δυναμισμό της νέας γενιάς και την ελπίδα που απορρέει μέσα από τις αμέτρητες ικανότητες και δεξιότητές της.

Οι απονομές βραβείων και επαίνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Αθήνα, σε μία όμορφη τελετή, όπου παρέστησαν όλοι οι διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι βραβεύσεις έγιναν από το Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών που ίδρυσε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος πριν από ενενήντα χρόνια!

Συγκίνησε με το διήγημα «Η πιστή φύλακας» η 8χρονη Νικολίτσα Σαμίκου

Μεγάλη διάκριση για το σχολείο της Τέμενης ήταν η απονομή του δεύτερου-μοναδικό στα Δημοτικά Σχολεία της Δυτ. Ελλάδας- βραβείου παιδικού διηγήματος μαθητών Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων, που έλαβε η μαθήτρια της Β’ τάξης Νικολίτσα Σαμίκου, για το διήγημα «Η πιστή φύλακας». Η Νικολίτσα είναι μόλις 8 ετών και η ανάγνωση του διηγήματος που έγραψε και απέστειλε στο διαγωνισμό, μόνο συγκίνηση αλλά και ελπίδα μπορεί να προκαλέσει. Συγκίνηση γιατί ένα παιδί της ηλικίας του έχει ήδη αναπτύξει έναν τόσο πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και μπορεί να τον μεταφέρει σε μία κόλλα χαρτί και ελπίδα γιατί όπως στο τέλος του διηγήματος όλα τα έμψυχα όντα καταφέρνουν να διασωθούν από μία μεγάλη καταστροφή έτσι και η κοινωνία μπορεί να επιβιώσει στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει.

Όπως η ίδια και η μητέρα της Αθανασία Κόλλια, ανέφεραν στo “protionline.gr”, το ερέθισμα για το θέμα του διηγήματος προήλθε από ενημερωτική δράση στο σχολείο το φθινόπωρο όταν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε γίνει μία ενημέρωση στα παιδιά για τις πυρκαγιές. Η Νικολίτσα άκουσε με προσοχή τα όσα ανέφερε στους μαθητές ο πυροσβέστης και σκέφτηκε να χτίσει μία πολύ τρυφερή ιστορία πάνω σε μία καταστροφή, από την οποία ξεπηδά μία ελπίδα, σαν το λουλούδι που φυτρώνει μέσα στις στάχτες. Συγκεκριμένα, στο διήγημά της που με την άδεια των γονέων της έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο: http://konmesazos.blogspot.com/2019/04/blog-post.html, περιγράφεται η ήσυχη ζωή δύο παιδιών, του Ανδρίκου και της Ροδούλας όπου η φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι τους, τα ανάγκασε να αποχωριστούν το αγαπημένο τους σκυλάκι τη Λούση. Όταν όμως επέστρεψαν στο σπίτι κι ενώ ήταν όλα κατεστραμμένα, ένα γαύγισμα τα έκανε να βγουν από την απελπισία… Πρόκειται για μία πολύ συγκινητική ιστορία που, όπως φαίνεται, θα μπορούσε να συμβεί σε όλους… Και πώς να μην συγκινηθεί κανείς σκεπτόμενος ότι την εμπνεύστηκε και την απέδωσε στο χαρτί τόσο όμορφα, ένα παιδί 8 ετών…

Μάλιστα, η μητέρα της Νικολίτσας θεωρεί πολύ σημαντικό τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία ενώ στέκεται στη συμβολή κι άλλων για την επιτυχία της κόρης της. ΄΄Δεν γνωρίζω εάν η κόρη μου θα συνεχίσει να γράφει κάτι που τώρα κάνει ακατάπαυστα και όχι μόνο για τον διαγωνισμό. Οφείλω όμως να αναφερθώ στη συμβολή της δασκάλας της Μαρίας Κάντζαρη που με αγάπη για τα παιδιά και τη μάθηση έχει καταφέρει να τα φέρει σε ένα πολύ υψηλό γνωστικό επίπεδο για την ηλικία τους και στον διευθυντή του σχολείου Κώστα Μεσάζο για την στήριξή του΄΄, αναφέρει.
Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του σχολείου, συνόδευσε την Νικολίτσα, τους γονείς και τα δύο αδέλφια της στην Αθήνα και συμμετείχε στην εκδήλωση που παρέλαβε το βραβείο της.

Ποιήτρια ετών 14 και με υψηλά ιδανικά η Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου

Με το ποίημά της «Ιδανικός ο κόσμος μας», η Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, έλαβε τον πρώτο έπαινο στον διαγωνισμό. Μόλις 14 ετών και εάν διαβάσει κανείς τους στίχους, θα ανατριχιάσει για το πόσο μεστή και συνειδητοποιημένη είναι η σκέψη της… Η ίδια ασχολείται με την ποίηση ωστόσο το εν λόγω ποίημα γράφτηκε αποκλειστικά για τον διαγωνισμό.

΄΄Το θέμα ήταν ελεύθερο και σκέφτηκα να επικεντρωθώ μέσα από το ποίημά μου στις κοινωνικές ανισότητες, στους ηγέτες και πλούσιους που πατούν επί πτωμάτων, στον πόλεμο για τα συμφέροντα των λίγων΄΄, αναφέρει η ίδια. Όσο για το τι είναι η ποίηση γι’ αυτή, τονίζει: ΄΄Η ποίηση με εκφράζει. Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορεί να εκφράσει κανείς γράφοντας στίχους και τα οποία μπορεί να μεταδώσει στους άλλους΄΄.

Το ποίημά της, είναι το ακόλουθο:

Ιδανικός ο κόσμος μας
Ζούμε σε έναν κόσμο ανιδιοτελή, ειρηνικό, δίκαιο
«Ιδανικός ο κόσμος μας!»
Στον βωμό του χρήματος εκατόμβη νεκρών η Μεσόγειος
«Ιδανικός ο κόσμος μας!»
Οι ελάχιστοι κατέχουν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα
«Ιδανικός ο κόσμος μας!»
Σίγουρο το μέλλον μας με τους άξιους ηγέτες που όμοιούς του
«Ιδανικός ο κόσμος μας!»
Απρόκλητα φασίστες δίνουν καθημερινά μάχες
με κατώτερα γένη ανθρώπων
για να διατηρηθεί η Άγρια φυλή τους
Τι τύχη!
Με περίσσεια σοφία δημιουργούν πολέμους
Διατηρώντας την ισορροπία στη Γη
«Ιδανικός ο κόσμος μας!»
Οι λαοί σας χειροκροτούν
Εγώ…
Δεν μπορώ
Δεν θέλω τον κόσμο σας
Σας τον χαρίζω
Τρέμετε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr