background img
banner
banner

Αγώνας για να μην γίνει… χωματερή η Αιγιάλεια

ΠΟΣΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ… ΞΕΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ – ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ – “ΣΩΣΙΒΙΟ” Ο ΝΕΟΣ ΦΟΔΣΑ

Με το άγχος η Αιγιάλεια να έχει… βουλιάζει από τα σκουπίδια μέχρι το Πάσχα ζουν δήμος και δημότες. Παρά το γεγονός ότι δόθηκε παράταση της εφαρμογής του ΦΕΚ για την μεταφορά των στερεών αποβλήτων της Αιγιάλειας σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, οι ρυθμοί αποκομιδής φανερώνουν ότι όλο και περισσότερα σκουπίδια θα παραμένουν στους δρόμους και εάν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή δεδομένων, τότε οι όγκοι των αμάζευτων σκουπιδιών θα διογκώνονται διαρκώς…

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας την περασμένη Τετάρτη, το θέμα έθεσε προ ημερησίας διάταξης η υποψήφια δήμαρχος Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη, η οποία ήδη έχει ζητήσει σύγκλιση και αποκλειστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα των απορριμμάτων, επαναλαμβάνοντας την πρότασή της για εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή για να δεχθεί… πυρά από υποψηφίους άλλων συνδυασμών σχετικά με τις δικές της ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση όταν κατείχε καίριες θέσεις στον δήμο.

Παράταση για ένα χρόνο, ζητούμενο η αύξηση των ποσοτήτων

Ενημερώνοντας το Σώμα, ο δήμαρχος εκτίμησε πως θα εξομαλυνθεί η κατάσταση, κάνοντας γνωστό ότι αρχικά δόθηκε παράταση για τέσσερις μήνες ως προς την εφαρμογή του ΦΕΚ που έληξε στις 30 Απριλίου, ωστόσο πλέον, κατόπιν αιτήματός του, δόθηκε τελικά παράταση ενός χρόνου. Επιπλέον, ανέφερε ότι καταβάλει προσπάθειες και για αύξηση των ποσοτήτων που θα υποχρεούνται να αποδέχονται οι εντεταλμένοι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 12.000 τόνους που όριζε το ΦΕΚ, έχουν… φύγει από την Αιγιάλεια προς τους ΧΥΤΑ 8.000 τόνοι, πράγμα που σημαίνει πως η παράταση δεν θα ωφελεί τόσο εάν δεν αυξηθούν οι ποσότητες, αφού οι υπολειπόμενοι 4.000 τόνοι μπορούν να σταλούν σε μικρό χρονικό διάστημα.
Αν ενημερωθεί κανείς τις ποσότητες που μεταφέρονται θα αντιληφθεί και τους λόγους της συσσώρευσης.

Ειδικότερα, η ημερήσια παραγωγή στερεών αποβλήτων στον δήμο Αιγιαλείας είναι περίπου 50 τόνοι και 350 τόνοι σε εβδομαδιαία βάση. Από αυτούς όμως σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο οι 120 τόνοι περίπου, «ταξιδεύουν» σήμερα και εναποτίθενται σε άλλους ΧΥΤΑ. 230 τόνοι παραμένουν στους δρόμους της Αιγιάλειας γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, αν δεν αλλάξει σύντομα το ισοζύγιο, εβδομάδα με την εβδομάδα να συσσωρεύονται πολλά σκουπίδια, με τον κίνδυνο να μην φαίνεται ποτέ καθαρή η περιοχή…

Είναι πολύ πιθανό η δημοτική αρχή για να αποφύγει τη συσσώρευση, να καταφύγει στην ενοικίαση μεγάλων κοντέινερ, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, όπως έγινε και πέρυσι, εν αναμονή της λειτουργίας του νέου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Σε μεταβατικό στάδιο

Πάντως, η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται πλέον σε μεταβατικό στάδιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε την επιτροπή για την μεταβίβαση των υποδομών που αφορούν τα απορρίμματα στον νέο ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων που συστήνεται σε επίπεδο Αχαΐας και σε έναν μήνα υπολογίζεται η μεταβίβαση. Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που προχωρούν για τη μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων, εγκαταστάθηκε την Παρασκευή η πρέσα στον ΣΜΑ Τέμενης και το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία.

Ανανέωση ΑΕΠΟ για Παπανικολού

Την ίδια στιγμή, ανανεώθηκε την περασμένη Τετάρτη 3 Απριλίου η ΑΕΠΟ για τον ΧΥΤΑ Παπανικολούς, ενώ το έργο είναι εκτελεσμένο κατά 55%. Ο δήμαρχος ήδη έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη για το έργο και είναι βέβαιο ότι δεν θα αργήσουν να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες. Πλην όμως, επειδή οι ΧΥΤΑ έχουν καταργηθεί και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός περιλαμβάνει τον Χώρο της Παπανικολούς ως ΧΥΤΥ, απαιτούνται συμπληρωματικά έργα για την διαμόρφωσή του με αυτή τη μορφή. Αυτό θα απαιτηθεί μία ακόμη εργολαβία με το κόστος ωστόσο να μην θεωρείται μεγάλο και να αγγίζει το 10% σου συνολικού κόστους του έργου.

Μαζεύουν τις ποσότητες που είχαν καταρρεύσει στην Αιγείρα

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας, οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα έργα που πραγματοποιούνται μέχρι τώρα περιορίζονται στο μάζεμα της ποσότητας των απορριμμάτων που είχαν καταρρεύσει εκτός κυττάρου, την συμπίεσή τους και την εναπόθεσή τους στο κύτταρο και πως είναι μια εργασία με πολλούς κινδύνους αφού κάθε στιγμή μπορεί να “χάσουμε το μηχάνημα με το χειριστή του μέσα στη λούμπα”, όπως είπε στο δικαστήριο υπάλληλος της εταιρείας που πραγματοποιεί τα έργα.

Εν τω μεταξύ, προέκυψε μια ακόμα εξέλιξη στο θέμα της καταπάτησης δασικής έκτασης στην περιοχή του ΧΥΤΑ. Η επιτροπή αγώνα των κατοίκων, στις 27 Φεβρουαρίου 2019 είχε καταθέσει αίτηση στο δασαρχείο Αιγίου με αρ. πρωτ. 44545 καλώντας το να ελέγξει το θέμα αυτό. Στην αίτηση συμπεριλάμβανε στοιχεία και τοπογραφικό διάγραμμα του 2005 της έκτασης του ΧΥΤΑ. Ο δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο είπε πως ήταν λάθος οι μετρήσεις του που έδειχναν το χώρο του ΧΥΤΑ κατά 15 στρέμματα μεγαλύτερο, με τους κατοίκους να ταυτίζουν το θέμα με την προοπτική του 2ου κυττάρου ΧΥΤΥ τον υπερκορεσμένο και επικίνδυνο ΧΥΤΑ.

Επιλεκτική αποκομιδή καταγγέλλουν κάτοικοι του Λόγγου

Ανάστατοι παρουσιάζονται επαγγελματίες και δημότες στο Λόγγο, κάνοντας λόγο για μεροληπτική συμπεριφορά του δήμου στο θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, ισχυριζόμενοι ότι η αποκομιδή στο χωριό τους είναι πολύ πιο… προβληματική από τις άλλες περιοχές. Την Πέμπτη, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, ένα απορριμματοφόρο έκανε αποκομιδή στους μισούς κάδους, με το προσωπικό καθαριότητας να ξεκαθαρίζει πως δεν θα μαζέψει και τα απορρίμματα εκτός κάδων…

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Λόγγου, Δημήτρη Μητρόπουλου, ΄΄εδώ και ένα μήνα δεν είχε γίνει αποκομιδή στο χωριό μας, παρά μόνο μία φορά στις 10 Μαρτίου όταν απορριμματοφόρο καθάρισε τους κάδους μπροστά από το Νηπιαγωγείο. Από εκεί πέρα δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα, με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να έχουν σχηματίσει βουνά και να καλύπτουν είκοσι μέτρα γύρω από κάθε κάδο. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δεχθήκαμε έντονα παράπονα από επαγγελματίες και δημότες οι οποίοι μας κατήγγειλαν μεροληπτική τακτική του δήμου, καθώς στα γύρω χωριά περνούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα΄΄.

Η κατάσταση ανάγκασε τον πρόεδρο να απευθυνθεί τόσο στην Υπηρεσία Καθαριότητας όσο και στον αντιδήμαρχο Δυτικής Αιγιάλειας αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο, καταγγέλλοντας το γεγονός. Επιπλέον, τους ανέφερε το πρόβλημα με την εναπόθεση κλαδιών και χόρτων. ΄΄Καθαρίσαμε την πλατεία του χωριού μας και άλλα σημεία με δικά μας έξοδα, έχουμε στοιβάξει τα χόρτα όμως, όπως φαίνεται, κανείς δεν θα έρθει να τα πάρει. Δυστυχώς, δεν έχουμε την παραμικρή βοήθεια για το χωριό μας. Δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε στους δημότες και τι θα πούμε στους επισκέπτες που θα έρθουν για το Πάσχα και το καλοκαίρι΄΄, σχολίασε ακόμη ο κ. Μητρόπουλος.

Καθαρίστηκαν οι μισοί κάδοι, έξω έμειναν τα σκουπίδια…

Την Πέμπτη 4 Απριλίου το απόγευμα, μετά τα όσα προηγήθηκαν, κατέφθασε στο Λόγγο ένα απορριμματοφόρο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος, του ζήτησαν να τους υποδείξει τα πιο βεβαρημένα σημεία, καθώς δεν εδύναντο να καθαρίσουν περισσότερους από 40-50 κάδους, παρότι όλο το χωριό έχει 87. Επιπλέον, τόνισε ότι του ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αποκομιδή και σε σακούλες εκτός κάδων… ΄΄Αυτό μόνο αποκομιδή δεν το λέμε, σε μία κοινότητα που έχει να καθαριστεί ένα μήνα. Το πρόβλημα παραμείνει και είναι πολύ σοβαρό΄΄, πρόσθεσε αγανακτισμένος ο πρόεδρος.

Συνάντηση Καλογερόπουλου με Τραχάνη για ΦΟΔΣΑ

Συναντήσεις για θέματα δημοτικής πολιτικής είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος με εκπροσώπους αρμοδίων φορέων. Μετά την επικοινωνία που είχε με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αιγίου και τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης για θέματα αρμοδιότητάς τους, επισκέφθηκε τον υπεύθυνο του μοναδικού πλέον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, κ. Σπύρο Τραχάνη, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για τις θέσεις του, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων, αφού το Δ.Σ του Φορέα έχει πλέον μετά την ψήφιση του σχετικού Νόμου την αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και του Δήμου Αιγιαλείας, λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία των πολιτών της Αιγιάλειας.

Ανταλλάχθηκαν επί μακρόν απόψεις σε κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος ζήτησε την αντιμετώπιση του προβλήματος της περιοχής μας από το Φορέα με το καλύτερο δυνατό τρόπο και την προετοιμασία της συνεργασίας μέχρι την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr