background img
banner
banner

Τρίτος γύρος για την Αιγιάλεια

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟ – ΕΞΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ 295 ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΙ 577 ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΔΡΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Για τρίτη φορά προσέρχονται στις κάλπες οι Αιγιαλείς ψηφοφόροι, την ερχόμενη Κυριακή για να ψηφίσουν για τη δημοτική αρχή του ενιαίου δήμου. Όλα ξεκίνησαν το 2010, με το νόμο του “Καλλικράτη” που έξι πρώην δήμοι της άλλοτε επαρχίας Αιγιαλείας, συνενώθηκαν προκειμένου να “γεννηθεί” ένας δήμος. Σε εκείνες τις πρώτες εκλογές, αναμετρήθηκαν πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι.

Ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος ανεξάρτητος από το Αίγιο, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος ανεξάρτητος από την Συμπολιτεία, ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος με το ΚΚΕ, ο Σταύρος Λυριντζής ανεξάρτητος από το Αίγιο και ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος με την Νέα Δημοκρατία.

Πρώτο το Αίγιο

Το νήμα στον πρώτο γύρο, πρώτος “έκοψε” ο πρ. δήμαρχος Συμπολιτείας με ποσοστό 41% έναντι 34% του Στάθη Θεοδωρακόπουλου, που έγινε ο διεκδικητής του β΄γύρου. Τις εκλογές κέρδισε ο δεύτερος τελικά, με ποσοστό 52,4% έναντι 48,6% του πρώτου αντιπάλου με σύνθημα ότι η μητρόπολη, το Αίγιο, πρέπει να βγάζει το δήμαρχο, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Ο Θεοδωρακόπουλος έγινε ο πρώτος δήμαρχος Αιγιάλειας, με κουτσουρεμένη όμως θητεία (3,5 χρόνια), αφού οι επόμενες εκλογές έγιναν νωρίτερα μαζί με τις Ευρωεκλογές του 2014, λόγω μνημονίου και η θητεία που ακολούθησε επεκτάθηκε σε πέντε χρόνια, με τον Στάθη να μην επανεκλέγεται. Έπεσε θύμα της διάσπασης, με έναν δικό του άνθρωπο να ηγείται ενωτικού ψηφοδελτίου με την στήριξη του αντιπάλου του, Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Στην περιφέρεια η σκυτάλη

Ο Καλογερόπουλος τότε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είχε δεχτεί πρόταση για συγκατοίκηση στο δήμο από τον Θεοδωρακόπουλο, εφόσον δεν ήταν πάλι υποψήφιος, αλλά ο έμπειρος αυτοδιοικητικός επέλεξε τον νέο και άφθαρτο τότε, Θανάση Παναγόπουλο, για να “ακουμπήσει” τις δυνάμεις του και να αλλάξει σκυτάλη ο δημαρχιακός θώκος.

Το 2014 στον πρώτο γύρο, κατήλθαν πάλι πέντε συνδυασμοί, του Θανάση Παναγόπουλου που πέρασε πρώτος στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 43%, του Στάθη Θεοδωρακόπουλου που ακολούθησε με 38% καθώς και ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και ο Χρήστος Λαϊνάς υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ.
Τώρα η μητρόπολη είχε να διαλέξει ανάμεσε σε Αιγιώτες, έτσι η περιφέρεια έβγαλε το δήμαρχο που προτίμησε περισσότερο, τον Παναγόπουλο που κέρδισε με 56% έναντι 44% του Στάθη.

Ο ρόλος των μικρών

Βεβαίως, στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν προηγηθεί, ρόλο έπαιξαν οι συνδυασμοί που δεν τα κατάφεραν, καθώς και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που παραμένει δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, πρώτο στην ατζέντα των υποψηφίων δημάρχων.

Την ερχόμενη Κυριακή λοιπόν, οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα αναμετρηθούν, γνωρίζουν τι έχει συμβεί και το έχουν “ζυγίσει”, ωστόσο ένας άλλος νόμος, ο “Κλεισθένης”, μπερδεύει πάλι τα πράγματα με το σύστημα της απλής αναλογικής που φέρνει στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου. Στον “αγωνιστικό χώρο” μπήκαν αυτή τη φορά να αναμετρηθούν έξι συνδυασμοί, με επικεφαλής που έχουν τη δική τους πορεία στα δημοτικά πράγματα.

Οι υποψηφιότητες σήμερα

Ο πρ. δήμαρχος Συμπολιτείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, μετά το άδοξο τέλος της συγκατοίκησής του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του δήμου με τον νυν δήμαρχο, επανέρχεται στο προσκήνιο με μία νέα παράταξη, ανανεωμένη κατά 80% σε σχέση με το 2010 και διεκδικεί και πάλι το δήμο, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά, έπαθε και έμαθε. Μαζί με τον Καλογερόπουλο, στη δημοτική πολιτική σκηνή το 1998, μπήκε τότε και ο Χρήστος Γούτος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον αείμνηστο δήμαρχο Λέλο Σιαβελή. Ακολούθησε η συμπόρευσή του με τον Απόστολο Καραφωτιά το 2002 και το 2006, έγινε αντιδήμαρχος Οικονομικών το 2007, εκλέχθηκε με τον Στάθη Θεοδωρακόπουλο το 2014 στο Δ.Σ. Αιγιαλείας και ήταν ο άνθρωπος που ένωσε τους “αιώνιους” αντιπάλους κάτω από την ίδια δημοτική “στέγη” και ηγείται πλέον ενωτικού ψηφοδελτίου.

Τον Γούτο όμως και τον Καλογερόπουλο, αμφισβήτησε μία γυναίκα που γνωρίζει όσο καμία άλλη τα θέματα του δήμου.

Η Βασιλική Ψυχράμη πρωτοεμφανίστηκε το 2010 στα κοινά με τον Θεοδωρακόπουλο, έχοντας καταγράψει πλούσιο έργο στη ΔΗΚΕΠΑ. Συνεργάστηκε με τον Παναγόπουλο το 2014 και έγινε αντιδήμαρχος για τέσσερα και πλέον χρόνια στην Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια και τα Έργα.

Από τη στιγμή που ο νυν δήμαρχος δεν διεκδίκησε και πάλι το δήμο, άνοιξε ο δρόμος για την Ψυχράμη, που είχε αποφασίσει να μην ακολουθήσει έτσι κι αλλιώς τον Παναγόπουλο, από τη στιγμή που κατάλαβε ότι ο Θανάσης ψάχνει να στηρίξει άλλο πρόσωπο.

Ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Αιγιαλείων, Κώστας Παπακωνσταντίνου, αφού δεν ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του, αποχώρησε και έγινε υποψήφιος Περιφερειάρχης των Οικολόγων στη Δυτική Ελλάδα.

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος όμως, συνεχίζει και το 2019, ευελπιστώντας να πάει καλύτερα από το 4,12% του 2014, ο Χρήστος Λαϊνάς συνεχίζει επίσης στο πλευρό όμως της Αγγελικής Κουρή, που ανέλαβε τα ηνία της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Επανέρχεται δυναμικά με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο αυτή τη φορά, ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, που το 2010 με το ΚΚΕ είχε φτάσει στο 9%, όταν ο διάδοχός του Χρήστος Λαϊνάς το 2014 πήρε 3,8%.

Σταθερά πρώτα στην ατζέντα τα σκουπίδια

Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά στα προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων, που θα αναμετρηθούν την Κυριακή και κατάφεραν να έχουν πλήρες κεντρικό ψηφοδέλτιο 50 ατόμων (48 Παπακωνσταντινόπουλος, 47 Κουρή), κυριαρχεί για άλλη μία φορά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που αν δε λυθεί δε πρόκειται ποτέ να έρθει η τουριστική ανάπτυξη που όλοι ευαγγελίζονται και ακολουθεί στη λίστα..

Όμως, η απλή αναλογική φέρνει αναγκαστικά και συνδιοίκηση στο δήμο, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή και αν το 30% είναι ένας πρώτος στόχος για να βρεθεί κάποιος ή κάποια με αξιώσεις στο δεύτερο γύρο, αυτό σημαίνει μόλις δέκα έδρες από τις 33 του δημοτικού συμβουλίου.

Έρχεται η συνδιοίκηση

Υπάρχει επομένως, μεγάλη πιθανότητα οι διεκδικητές του β’ γύρου, να πρέπει να συνδιοικήσουν προκειμένου να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο. Η συνδιοίκηση έτσι κι αλλιώς είναι εκ των ουκ άνευ, οι συναινέσεις απαραίτητες και ο διαγωνισμός γίνεται για το ποιός θα γράψει στο βιογραφικό του τρίτος δήμαρχος Αιγιάλειας. Επίσης ενδιαφέρον έχει, ποιοί και ποιές θα μας εκπροσωπήσουν στο νέο δημοτικό συμβούλιο, που έχει βαριά αποστολή στη νέα θητεία που ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr