background img
banner
banner

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επισκεψιμότητα στην Παναγία Τρυπητή!

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ

Ο εορτασμός της Πολιούχου του Αιγίου Παναγίας Τρυπητής για το έτος 2019, θα μείνει στην… ιστορία για δύο λόγους: Αφενός για την τεράστια προσέλευση πιστών από όλη την Ελλάδα που θύμισε εποχές προ κρίσης και αφετέρου γιατί ήταν ο τελευταίος εορτασμός πριν να κλείσει το θαυμαστό Ιερό Προσκύνημα, προκειμένου να εκτελεστεί το πολυαναμενόμενο έργο ανάπλασής του.

Και οι δύο λόγοι αποδεικνύουν την δυναμική του εν λόγω θρησκευτικού μνημείου και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει για την προβολή και ανάπτυξη της Αιγιάλειας!

Η Παναγία Τρυπητή αποδεδειγμένα δεν είναι απλά η Πολιούχος του Αιγίου. Αποτελεί προστάτιδα για τον κάθε έναν από τους Αιγιαλείς και καταφύγιο πνευματικής αναζήτησης. Και αυτό έγινε αισθητό κατά τον φετινό εορτασμό όπου η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ερωτηθείς από τo “protionline.gr”, ο προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνήματος π. Γρηγόριος Μαμαλής, ανέφερε πως φέτος η αυξημένη επισκεψιμότητα στο προσκύνημα παρατηρήθηκε από την Μεγάλη Εβδομάδα ακόμη και κορυφώθηκε βέβαια την παραμονή της μεγάλης εορτής.

΄΄Πράγματι, η προσέλευση των πιστών ήταν εντυπωσιακή και αυτό μας καθιστά ιδιαίτερα χαρούμενους. Και για τον εντυπωσιακό αριθμό των πιστών που συνέρρευσαν στο Ιερό μας Προσκύνημα αλλά και για την πίστη με την οποία προσήλθαν΄΄, επεσήμανε ο πατήρ Γρηγόριος, σημειώνοντας και τα εξής:

΄΄Μπορούμε να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια ήταν σαφώς μειωμένος ο αριθμός των επισκεπτών από άλλες περιοχές, προφανώς για οικονομικούς λόγους. Φέτος όμως η προσέλευση πιστών μάς γύρισε τουλάχιστον μία δεκαετία πίσω. Όπως μας έκανε θετική εντύπωση η ευλάβεια μικρών και μεγάλων που περίμεναν καρτερικά ώρες ολόκληρες για να προσκυνήσουν την Παναγία μας. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα την επιστροφή του κόσμου στον Θεό.

Ήταν άκρως συγκινητικό να βλέπει κανείς ανθρώπους γονατιστούς, ξυπόλυτους να εκπληρώνουν το τάμα τους, να εναποθέτουν την ελπίδα τους στην Παναγία μας, ξέροντας πως ποτέ δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει. Κάθε τάμα και μια προσευχή, κάθε προσευχή και μια ζωντανή ελπίδα. Άλλωστε, η Παναγία Τρυπητή του Αιγίου είναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου για τα θαύματά της που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει΄΄.

Δύο ώρες αναμονή  στη σκάλα για να προσκυνήσουν!

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προϊστάμενου του Ιερού Προσκυνήματος, εκτός από τους Αιγιαλείς και φέτος κατέφθασαν πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές, είτε μέσω οργανωμένων εκδρομών με πούλμαν είτε με Ι.Χ. Χαρακτηριστική της αυξημένης επισκεψιμότητας φέτος, ήταν η εικόνα την παραμονή της μεγάλης εορτής το βράδυ, όπου η ουρά των πιστών ξεκινούσε από την δεύτερη σκάλα ακόμη, ενώ χρειαζόταν τουλάχιστον μία ώρα για να φτάσει κανείς στην σκάλα που βρίσκεται στην ευθεία του κυπαρισσώνα.

Όσο για τον συνολικό χρόνο αναμονής, μπορεί να ξεπερνούσε και τις δύο ώρες.

Κι όμως, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν ακούστηκε το παραμικρό παράπονο. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν με πίστη και αυτή ήταν που απομάκρυνε την κόπωση της ορθοστασίας και της αναμονής.

Περίμεναν με λαχτάρα για να γευτούν το ύδωρ που αναβλύζει από την πηγή Της, για να ξεδιψάσουν το πνεύμα και την ψυχή…

΄΄Είμαστε βέβαιοι ότι μετά το πέρας των εργασιών και όταν ξαναλειτουργήσει ο ναός, η επισκεψιμότητα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι μέσω του ασανσέρ θα δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους, όπως ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, μικρά παιδιά, να βρίσκονται στο Ιερό Προσκύνημα΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο πατήρ Γρηγόριος.

Στο έργο της ανάπλασης αναφέρθηκε και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος κατά την διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας την ημέρα της εορτής, χαρακτηρίζοντας ως «δώρο» το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί γι’ αυτό το σκοπό μέσω του προγράμματος INTERREG Ελλάδα – Ιταλία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr