background img
banner
banner

Καλύτερα σε ποσότητα και σε ποιότητα τα τοπικά προϊόντα

«ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΑΦΙΔΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ

Το άσχημο τουριστικά και ελέω απορριμμάτων καλοκαίρι δεν επέφερε τα προσδοκώμενα και η τοπική οικονομία… πνέει τα λοίσθια. Η μόνη ελπίδα έρχεται φέτος από την έτερη πηγή τροφοδότησής της που δεν είναι άλλη από τα αγροτικά εισοδήματα.

Τα μηνύματα για τα τρία βασικά προϊόντα που παράγει η περιοχή είναι μάλλον θετικά, μέγα ζητούμενο ωστόσο παραμένει το πώς θα καταφέρουν να αποτελέσουν τονωτική ένεση για την Αιγιάλεια που ψυχορραγεί αλλά και κινητήριο δύναμη για την τοπική αγορά.

Για τη σταφίδα τα προγνωστικά είναι άκρως θετικά και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μία πολύ καλή χρονιά. Ο τρύγος βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται αυτή την εβδομάδα να κορυφωθεί και στα ορεινά, οι καιρικές συνθήκες αποδείχθηκαν εξαιρετικές και αναμένεται σημαντική αύξηση του παραγόμενου προϊόντος. Αυτό επιβεβαίωσε ερωτηθείς από τo “protionline.gr” πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος πως φέτος η χρονιά θα είναι και ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερη.

Περισσότερη και ποιο ποιοτική η σταφίδα

΄΄Από τις ποσότητες που έχουμε παραλάβει ως τώρα στην Ένωση, αλλά και από την εικόνα που έχουμε από τα ατρύγητα αμπέλια, είναι εμφανές πως η σταφίδα φέτος θα έχει και καλύτερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα. Μάλιστα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει αύξηση παραγωγής κατά 25 με 30% στην περιοχή μας σε σχέση με πέρυσι΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σωτηρόπουλος, τονίζοντας πως ΄΄λίγες μόνο ημέρες υπολείπονται και εφόσον τελειώσει ο τρύγος και στα ορεινά θα έχουμε πλήρη εικόνα΄΄.

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. σημείωσε ακόμη πως όπως και πέρυσι η Ένωση έδωσε την υψηλότερη μέση τιμή € 2,05 /κιλό από το πρώτο κιλό που παρέλαβε μέχρι και το τελευταίο, έτσι και φέτος θα διασφαλίσει την καλύτερη τιμή στη σταφίδα. ΄΄Αυτό που πρέπει να κάνουν οι συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί είναι να εμπιστευτούν για το προϊόν τους την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών και θα λάβουν την καλύτερη μέση τιμή. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Ένωση από την πρώτη μέρα συγκέντρωσης του προϊόντος ως την τελευταία, ο παραγωγός θα πάρει την ίδια τιμή΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Επανέρχεται μετά από καταστροφική χρονιά το ελαιόλαδο

Τι γίνεται όμως τα υπόλοιπα προϊόντα; Μετά από μία καταστροφική χρονιά, το ελαιόλαδο… θα… πασχίσει να ανακτήσει χαμένο έδαφος αν και αυτό φαίνεται δύσκολο. Η χρονιά προβλέπεται σαφώς πολύ καλύτερη από πέρυσι ωστόσο μέτρια κατά μέσο όρο σε σύγκριση με παλαιότερα έτη. ΄΄Πέρυσι είχαμε ελάχιστη ποσότητα με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να υπάρχει καθόλου απόθεμα΄΄, ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος προβλέποντας μία μέτρια σε παραγωγή και ποιότητα χρονιά. Να σημειωθεί ότι το λάδι πωλείτο πέρυσι 3,70 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος από τη στιγμή που ακόμη δεν υπάρχει προϊόν κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες της αγοράς και πόσο θα πωλείται.

Οι εισαγωγές καθορίζουν την τύχη του λεμονιού

Τέλος, στα λεμόνια πέρυσι η παραγωγή ήταν μεγάλη ωστόσο η τιμή… κατρακύλησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάνοντας πολλούς παραγωγούς να μην μπουν καν στον κόπο να κόψουν και να πουλήσουν το προϊόν… Πέρυσι η τιμή του ξεκίνησε από 0,80- 0,90 ευρώ το κιλό και έπεσε στα 0,25. Στην ουσία όμως οι εισαγωγές είναι αυτές που καθορίζουν το σκηνικό. Κι ενώ η αγορά γεμίζει λεμόνια από την Αργεντινή, το προϊόν στα ράφια πωλείται προς 1,00 ευρώ και στον παραγωγό δίδονται 0,25 ευρώ…

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. έχει πραγματοποιήσει ήδη μία συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επισκεπτόμενος τον υπουργό με την ΠΑΣΕΓΕΣ. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ΄΄θα είμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο και επίκεινται κι άλλες επισκέψεις΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr