background img
banner
banner

“Αερόστατο” η ΔΕΥΑ για το δήμαρχο

ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας, για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, υπό την προεδρία του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Η συνεδρίαση, ήταν κυρίως ενημερωτική από τη διοίκηση της ΔΕΥΑ προς το νέο συμβούλιο, ωστόσο πάρθηκαν και αποφάσεις με πρώτη, τον ορισμό Αντιπροέδρου στο Δ.Σ.Το πρόσωπο που πρότεινε ο δήμαρχος και ψηφίστηκε ομόφωνα ήταν η δημοτική σύμβουλος με την παράταξη “Αιγιάλεια Τώρα”, Διαμάντω Βασιλακοπούλου.

Ενδιαφέρον όμως είχαν οι παρουσιάσεις που έκαναν στο Σώμα, ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Πάνος Παναγόπουλος, ο Τεχνικός διευθυντής Παναγιώτης Νικολόπουλος, και ο Οικονομικός διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης Γιάννης Λουδάρος.

Ψηλά η ρευστότητα και ο κύκλος εργασιών

Συγκεκριμένα, στο ταμείο της ΔΕΥΑ υπάρχουν 1.737.000 ευρώ διαθέσιμα, έχει χρέη σε προμηθευτές μόλις 126.000 ευρώ, βαρύνεται με δάνειο 2.900.000 ευρώ που λήγει το 2035, εσοδεύει σταθερά τους τελευταίους μήνες περί τα 450.000 ευρώ το μήνα και ξοδεύει περί τα 260.000 ευρώ και για το 2018 ο κύκλος εργασιών από την ύδρευση, ανήλθε στα 4.643.000 ευρώ.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να σημειώνει συνεχώς τί παραλαμβάνει, ενώ αργότερα παρομοίασε τη ΔΕΥΑ με “αερόστατο” που μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα.

Από τα βυτιοφόρα η ΔΕΥΑ, μέσα σε μία δεκαετία έχει εισπράξει περί τα 4.500.000 ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια και μετά την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, η ΔΕΥΑ προχωράει στην επόμενη ημέρα με γοργούς ρυθμούς και με πελατολόγιο 42.000 καταναλωτές, αφού τόσα είναι τα υδρόμετρα για τα οποία εκδίδει λογαριασμούς σε όλη την Αιγιάλεια.
Εκτελεί μια σειρά έργων πνοής, όπως αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, ανακατασκευές υδατοπύργων και εγκαταστάσεις συστημάτων τηλεμετρίας που θα εμποδίζουν τις διαρροές νερού, εξοικονομώντας χρήματα για την επιχείρηση και μειώνοντας την γκρίνια των πολιτών.

Ωστόσο, τα μεγάλα έργα για τη ΔΕΥΑ είναι μπροστά. Πρώτα είναι τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης που θα ενώσουν τις παραλιακές κοινότητες της Αιγιάλειας με το Βιολογικό Καθαρισμό, έργο προϋπολογισμού 33,7 εκ. ευρώ, που βρίσκεται κοντά στην δημοπράτηση και βεβαίως το διυλιστήριο νερού στον Σελινούντα, που θα φέρνει φθηνό νερό σε 30.000 ρολόγια, έργο με προϋπολογισμό 21,5 εκ. ευρώ.

Η ατζέντα του δημάρχου

Όλα τα παραπάνω, άφησαν ικανοποιημένα τα νέα μέλη του Δ.Σ., με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να βάζει τη δική του ατζέντα στο πρώτο αυτό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζήτησε τη μεταφορά της Υπηρεσίας Άρδευσης από το δήμο στη ΔΕΥΑ, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι μεγάλες ζημιές για το δημοτικό ταμείο. Τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει το protionline.gr προ ημερών (ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ), ήταν ενδεικτικά για μια τέτοια απόφαση, με το δήμαρχο να ελπίζει ότι η διαχείριση της ΔΕΥΑ, θα εξισορροπήσει την κατάσταση. Το θέμα έρχεται προς ψήφιση στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο, ύστερα από την θετική εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ.

Ο δήμαρχος ζήτησε καλύτερη εισπραξιμότητα στους λογαριασμούς ύδρευσης, που φτάνει αυτή τη στιγμή στο 90% στο Αίγιο και στο 86% στην περιφέρεια του δήμου. “Ο καθένας πρέπει να πληρώνει τα δικά του και να μην τα φορτώνει στους άλλους”, τόνισε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ζητώντας να μειωθούν το συντομότερο, με όλα τα μέσα, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που παρουσιάζουν σταθερό χρέος πάνω από 100€.

Ωστόσο, το μεγάλο “αγκάθι” για τη δημοτική αρχή είναι ο εξορθολογισμός του τιμολογίου, με την επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” Βάσω Ψυχράμη, να επισημαίνει στο δήμαρχο πως το νέο τιμολόγιο νερού που θα έρθει προς ψήφιση στα μέσα Νοεμβρίου στο δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, θα πρέπει να είναι δικαιότερο.

Τα δεδομένα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι χαρακτηριστικά της “ψαλίδας” που υπάρχει, αφού για τα 17.000 ρολόγια του Αιγίου το 2018 βεβαιώθηκαν 3 εκ ευρώ, ενώ για τα 25.000 ρολόγια της περιφέρειας του δήμου (Ερινεός – Συμπολιτεία – Διακοπτό – Ακράτα – Αιγείρα), μόλις 1,6 εκ ευρώ.

Από την πρώτη αυτή συνεδρίαση του συμβουλίου, έγινε φανερό ότι το επόμενο διάστημα, η διοίκηση της ΔΕΥΑ, που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, καλείται να υλοποιήσει δύο εμβληματικά έργα που ξεπερνούν τα 50 εκ. ευρώ, με την πολιτική ηγεσία να έχει να λύσει τον γρίφο της εξισορρόπησης του τιμολογίου, την ώρα που καταργείται το τέλος αποχέτευσης 80% από το 2020, μειώνοντας το έσοδο της ΔΕΥΑ κατά 800.000 ευρώ ετησίως.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr