background img
banner
banner

Κινούν τα νήματα για δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αίγιο!

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συζητήσεις επί συζητήσεων, πολλές και διαφορετικές προτάσεις χωρίς όμως την παραμικρή εξέλιξη χαρακτήρισαν ως τώρα κάθε κίνηση στο παρελθόν για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αίγιο. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, ο δήμος εισέρχεται σε νέα φάση και το ενδιαφέρον πλέον είναι ουσιώδες, γεννώντας τεράστια προοπτική ώστε να δημιουργηθεί στο Αίγιο ένας υγιής χώρος για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και ένα νέο επιχειρηματικό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων.

Σχετική απόφαση είχε λάβει το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου κατόπιν πρότασης του συμβούλου της, πολιτικού μηχανικού Θανάση Κάλπη, ο οποίος και στην παρούσα φάση συμβάλλει στην… επανεκκίνηση του θέματος. Ήδη, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Λεωνίδας Καράμπελας έχει πάρει πρωτοβουλία, προτείνοντας στον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο να κινήσει τις διαδικασίες και ενημερώνοντάς τον αφενός για το γεγονός ότι στον Γενικό Σχεδιασμό προβλέπεται Επιχειρηματικό Πάρκο 500 στρεμμάτων στο Αίγιο και αφετέρου για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

Μιλώντας στo “protionline.gr” ο κ. Κάλπης είπε πως ΄΄κινούμε τις διαδικασίες ούτως ώστε να γίνει κάτι για την ανάπτυξη της περιοχής, προβλέπεται από το Γ.Π.Σ. και οφείλουμε να το προχωρήσουμε΄΄. Ως προς τη χρηματοδότηση είπε πως αυτό πρέπει να διερευνηθεί, δεδομένου ότι παλιότερα τέτοιες ενέργειες χρηματοδοτούνταν από την ΕΤΒΑ η οποία πλέον δεν υφίσταται.

500 στρέμματα από το Βουλωμένο ως την Κουλούρα

Σημειώνεται ότι βάσει Γ.Π.Σ. προβλέπεται Επιχειρηματικό Πάρκο 500 στρεμμάτων στην έκταση που ξεκινά από τον δρόμο της Κουλούρας προς Κουνινά μέχρι την περιοχή «Άη Νικολάκης» πίσω από το Νοσοκομείο Αιγίου. Βεβαίως, πρόκειται για μία μεγάλη έκταση με ιδιοκτησίες οι οποίες σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να απαλλοτριωθούν. Ένα ενδεχόμενο κόστος της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ είναι ένα «βάρος» που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να σηκώσει ο δήμος που θα πρέπει να στραφεί σε αναζήτηση χρηματοδότη.

΄΄Είναι γεγονός ότι προβλέπεται Επιχειρηματικό Πάρκο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο δήμαρχος το είδε θετικά, από εκεί και πέρα θα πρέπει να κινηθούν κάποιες διαδικασίες, να βρεθεί ο μεγάλος χρηματοδότης του εγχειρήματος και να συσταθεί η εταιρεία που θα το διοικεί. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βοηθήσει στο να πάρει… μπρος επιχειρηματικά η περιοχή και θα δώσει τεράστια προοπτική ανάπτυξης΄΄, σημείωσε ο κ. Καράμπελας, τονίζοντας πως οι υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας εφόσον μεταφερθούν εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου δεν θα χρειάζονται ενδιάμεσες άδειες, δεν θα ενοχλούν εφόσον θα πρόκειται για επιχειρήσεις υψηλής όχλησης, συνεργεία κ.λπ., ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον για μεταφορά επιχειρήσεων και από άλλες περιοχές. ΄΄Είναι ένα καλό πρώτο βήμα για μία νέα αρχή για την πόλη΄΄, πρόσθεσε ο κ. Καράμπελας.

Όφελος για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και «πεδίο» επενδύσεων

Βεβαίως, το άτυπο πλάνο που υπάρχει δεν έχει να κάνει μόνο με μία ενιαία περιοχή στην οποία θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις αλλά για έναν οργανωμένο χώρο που θα τις συμφέρει στο να μεταφερθούν εντός αυτού και θα αναβαθμίσει τη λειτουργία άρα και τα έσοδά τους. Αυτό επισήμανε μιλώντας στo “protionline.gr” ο α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, επικεφαλής της Π.Α.Ε.Κ. Αρίστος Τηλιγάδης, τονίζοντας: ΄΄Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μιλάμε για την δημιουργία ενός «γκέτο» αλλά για έναν υγιή σύγχρονο χώρο, με οργάνωση, διοικητήριο, χώρους για την ανακύκλωση, παιδικούς σταθμούς κ.λπ. που θα λειτουργήσει και ως πεδίο προσέλκυσης επενδυτών΄΄.

Αν και παρατήρησε πως ο δήμος Αιγιαλείας άργησε λίγο να δει σοβαρά το θέμα, σημείωσε πως χρειάζεται πολιτική βούληση και ότι μπορεί να επιτευχθεί από την στιγμή που δεν θα ανανεώνονται οι άδειες γεγονός που θα ωθήσει τις επιχειρήσεις στο να δουν σοβαρά την μεταφορά τους εκεί, διαπιστώνοντας και τα μεγάλα οφέλη. Μάλιστα, ο κ. Τηλιγάδης έχει προτείνει στον δήμαρχο την διοργάνωση ημερίδας στο Αίγιο αποκλειστικά για το θέμα αυτό, με συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Το πρώτο βήμα για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αίγιο αναμένεται να γίνει μεθαύριο Τετάρτη όπου το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να συζητήσει επ’ αυτού και να λάβει σχετική απόφαση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr