background img
banner
banner

“Κλειδί’’ τα επιδόματα για την παραβατικότητα

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρωτοβουλίες για την πάταξη της παραβατικότητας στην περιοχή φαίνεται πως λαμβάνει ο δήμος, μετά τη συζήτηση του θέματος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Μάλιστα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παραβατική συμπεριφορά μειονοτικών, για τις οικογένειες των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου, με την δημοτική αρχή να προσανατολίζεται να φτάσει ακόμη και στα υπουργεία, αφενός για την κοινωνική ένταξή τους και αφετέρου για την ενδυνάμωση με προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών της περιοχής… Αυτή ήταν και η διχογνωμία που παρουσιάστηκε στην προχθεσινή συζήτηση επί του θέματος, που διήρκεσε πέραν των δύο ωρών.

Άλλωστε το θέμα είναι φλέγον και απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία, λόγω των πολλαπλών κλοπών, διαρρήξεων, αλλά και περιστατικών επικίνδυνης οδήγησης που καταγράφονται καθημερινά. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και παλιότερα, η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ασχοληθεί εκτενώς με την παραβατική συμπεριφορά μειονοτικών, χωρίς ωστόσο να δοθούν λύσεις και να υπάρξει διαφοροποίηση στη συμπεριφορά συγκεκριμένων ανθρώπων που, όπως τονίστηκε στην χθεσινή συνεδρίαση, λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι…

Επί τάπητος η καταστολή και η κοινωνική ένταξη

Η εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Καραΐσκο, που επισήμανε πως ο δήμος φέρει κοινωνική ευθύνη για την ποιότητα ζωής των πολιτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μέχρι και… εφιαλτικές στιγμές ζώντας με τον φόβο και την αγωνία ότι μπορεί να γίνουν στόχος συγκεκριμένων ανθρώπων. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πρόβλημα υπάρχει και με τις συνεχείς διαρρήξεις οικιών αλλά κυρίως στις επιχειρήσεις που βιώνουν κατάσταση τρομοκρατίας, έχουν κλαπεί επανειλημμένως, λαμβάνουν μέτρα προστασίας όμως αποδεικνύονται ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν τις διαθέσεις των συγκεκριμένων.

Τόνισε δε πως είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών της περιοχής με επιπλέον προσωπικό και πως η δημοτική αρχή οφείλει να προωθήσει κάποιες λύσεις και να ασκήσει πιέσεις για την δρομολόγησή τους. Εντύπωση προκάλεσε το άκουσμα διάφορων περιστατικών με «πρωταγωνιστές» μειονοτικούς όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι στους καταυλισμούς η αποκομιδή γίνεται συνοδεία αστυνομικής δύναμης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραΐσκος. Επίσης, αναφορά έγινε στο τελευταίο «κρούσμα» όπου κάποιοι παραβίασαν το 4ο Γυμνάσιο Αιγίου, αποκολλώντας ολόκληρη την εξωτερική σιδεριά για να εισβάλλουν…

Η κοινωνία να τους αποδεχθεί και να δώσει κίνητρα…

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ακούστηκαν και καταγράφηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις τόσο όσον αφορά το από πού πηγάζει η παραβατική συμπεριφορά των μειονοτικών όσο και το πώς μπορεί να κατασταλεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση. Η τοποθέτηση της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά για παράδειγμα, στο δίλημμα «ένταξη ή καταστολή», ήταν πως η κοινωνία πρέπει να τους αποδεχτεί και να τους δώσει κίνητρα ώστε να μην λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο, με την ένταξη των παιδιών στα σχολεία, τα κίνητρα για εργασία κ.λπ., αναφέροντας πως δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να μπουν φυλακή…

Η αντιδήμαρχος και επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, σχολίασε πως το θέμα είναι πολυδαίδαλο λέγοντας πως δεν αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι ισότιμα, από τη στιγμή που συλλαμβάνονται και αφήνονται κάτι που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους… Ανέφερε ακόμη πως ΄΄αν οι Εισαγγελείς έκαναν τη δουλειά τους και η Αστυνομία τη δική της θα ήταν τα πράγματα διαφορετικά΄΄.

Επιχείρηση έχει καταθέσει 40 μηνύσεις εις βάρος τους…

Σοκ προκάλεσαν τα στοιχεία παθόντα παραβατικής συμπεριφοράς μειονοτικών. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης «Κρίνος» Γιάννης Αναστασόπουλος έδωσε την πραγματική διάσταση του προβλήματος, λέγοντας πως η επιχείρησή του που είναι κοντά σε καταυλισμό, έχει γίνει πάρα πολλές φορές στόχος μειονοτικών. Μάλιστα, έχει δαπανήσει πάνω 120.000 ευρώ για μέτρα προστασίας και αποκατάστασης ζημιών! Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η νέα μέθοδος είναι να πηγαίνουν να αφήνουν τα σκουπίδια τους στα διπλανά χωράφια για να επιβαρύνεται με πρόστιμα η επιχείρηση… Τόνισε ακόμη πως όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι και ότι έχει υποβάλλει 40 μηνύσεις τα τελευταία τριάμισι χρόνια χωρίς ουσιαστικά κάποιο αποτέλεσμα.

Την διαπίστωση ότι υπάρχει ανοχή από την πολιτεία, την αστυνομική και δικαστική εξουσία, έκανε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Ανδρέας Κουνάβης, στην περιοχή του οποίου υπάρχει καταυλισμός.

Σημείωσε πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ότι οι… γνωστοί – άγνωστοι μπαίνουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ, όποτε θελήσουν στα σπίτια… Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η Ολυμπία Ρούβαλη πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοδάφνης λέγοντας πως όλοι ξέρουν ποιοι είναι.

Μάλιστα, ως παράδειγμα της αντιμετώπισης που τυγχάνουν, αναφέρθηκε το γεγονός ότι από τους 13 συλληφθέντες της περασμένης εβδομάδας από την εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε, μόνο οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σελινούντα Ανδρέας Παπαγεωργίου, εκεί όπου επίσης υπάρχει καταυλισμός, είπε πως θυμάται ότι παλιά οι άνθρωποι αυτοί δούλευαν κανονικά και στη γη και σε άλλες εργασίες, ωστόσο παρατήρησε πως από τη στιγμή που άρχισαν να τους δίνουν επιδόματα σταμάτησαν και ότι τα 20χρονα παιδιά δεν έχουν μάθει να δουλεύουν, αφού το κράτος τους έδωσε σπίτια χωρίς να έχουν υποχρεώσεις.

Πού καταλήγουν τα κλοπιμαία;

Η δημοτική σύμβουλος Μαρία Γιδά ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ο δήμος να αναλάβει δράση με συγκεκριμένο σχέδιο και πως δεν μπορούμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια και τα αυτιά.

Ο επικεφαλής της «ΜΠΡΟΣΤΑ» Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι η τοπική ΕΛ.ΑΣ. αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού από τη στιγμή που το υπουργείο δεν προχωρά σε προσλήψεις. Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Μάρκου ο οποίος είπε ότι πρέπει να δούμε που καταλήγουν τα κλοπιμαία, πού τα αποδίδουν οι μειονοτικοί και πως πρέπει να λογοδοτούν που τα παίρνουν.

Παραστάσεις από τον δήμο  στα δύο υπουργεία με προτάσεις και διεκδικήσεις

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, απαντώντας στην παραίνεση της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Ιατροπούλου να επισκεφθεί τον Εισαγγελέα, είπε πως το έχει ήδη κάνει και έλαβε την απάντηση πως ο νόμος δεν λειτουργεί προληπτικά και ότι υποχρέωση των λειτουργών της δικαιοσύνης είναι να δικάζουν. ΄΄Ζούμε σε εποχές έντονης ανασφάλειας εδώ και χρόνια. Το ζητούμενο στην παρούσα φάση δεν είναι τι θα γίνει και αν απαιτείται κοινωνική ένταξη, αλλά τι κάνουμε τώρα΄΄, είπε ο δήμαρχος, αναφέροντας πως υπάρχουν κοινότητες και οικισμοί όπως το Πανόραμα, που αναγκάζονται να πληρώνουν σεκιούριτι για την προστασία τους, δηλαδή αναθέτουν σε ιδιώτες κάτι που είναι δουλειά του κράτους, παρότι ο πολίτης πληρώνει φόρους για την προστασία του.

Ο δήμαρχος πρότεινε να γίνει μία παράσταση στο αρμόδιο υπουργείο με εμπεριστατωμένες προτάσεις, προκειμένου να περάσει νομοθετική ρύθμιση που να συνδέει τα επιδόματα με κάποια μορφή εργασίας, όπως ισχύει και με τα σχολεία όπου όσοι πηγαίνουν τα παιδιά τους παίρνουν επίδομα. Ακόμη πρότεινε άσκηση πίεσης της πολιτικής ηγεσίας για να ενισχύσει την αστυνόμευση στην περιοχή με περισσότερο προσωπικό.

Τελικώς, οι προτάσεις του δημάρχου έγιναν ομόφωνα αποδεκτές και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το πλαίσιο των διεκδικήσεων επί του θέματος, με βάση τις τοποθετήσεις στην εν λόγω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πάντως, άπαντες συμφώνησαν πως είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι το Αστυνομικό Τμήμα Αιγιαλείας μπορεί να απαριθμεί 31 άτομα ωστόσο μπορεί να… υπολογίζει σε 21 και το Τμήμα Ασφαλείας μετρά 24 άτομα προσωπικό. Επίσης, με 20 άνδρες είναι στελεχωμένο το Αστυνομικό Τμήμα Ακράτας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr