background img
banner
banner

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τις 24-48 δόσεις, «κλείδωσε» η ημερομηνία

Φαίνεται πως κλείδωσε η ημερομηνία για τις αιτήσεις στις 24-48 δόσεις για χρέη προς την εφορία, ρύθμιση την οποία περιμένουν τουλάχιστον 4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις υπαγωγής στην νέα πάγια ρύθμιση με τις διπλάσιες δόσεις, για 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας. Στην ημερομηνία αυτή κατέληξαν πως θα είναι τεχνικά όλα έτοιμα, μετά από ειδική σύσκεψη, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, που θα καθορίζει ποιοι και πώς θα υπαχθούν στην νέου τύπου πάγια ρύθμιση.

«Κλείδωσε» η 26η Φεβρουαρίου

Η ημερομηνία είναι κομβική, καθώς αυτή σημαίνει ότι:

α) όσοι έχουν χρέη εκτός ρύθμισης θα πρέπει να κάνουν αίτηση για να μπουν άμεσα στην πάγια ρύθμιση που ήδη υφίσταται των 12-24 δόσεων, χωρίς να περιμένουν να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο οι 24-48 δόσεις. Κατά συνέπεια και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους πριν εκπνεύσει ο μήνας!

β) όλοι όσοι έχουν χρέη, είτε αρρύθμιστα είτε σε έως 12-24 δόσεις, πρέπει να σπεύσουν να κάνουν αίτηση από τις 26 Φεβρουαρίου που θα ξεκινήσει η ρύθμιση! Και αυτό γιατί θα έχουν διορία μόλις 3 ημέρες προκειμένου να πληρώσουν (έως 28 Φεβρουαρίου) τουλάχιστον την α΄δόση προκειμένου να μην βγουν ληξιπρόθεσμοι την 1η Μαρτίου.

Μπορεί να προβλέπει περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών, σε 24 δόσεις ή σε 48 για έκτακτες οφειλές, πλην όμως έχει πολύ ακριβότερο επιτόκιο 6,5% και δεν ξεμπλοκάρει δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι οφειλέτες του Δημοσίου θα εξακολουθούν και μετά την υπαγωγή τους στη ρύθμιση αυτή να είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, ακόμη δε και σε δεσμεύσεις χρηματικών ποσών που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων τους.

Επίσης, προκειμένου να καθοριστούν ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που δικαιούται κάθε οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο για να ρυθμίσει κάποιο έκτακτο χρέος του θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημά του. Ενδεχομένως σε αυτή την περίπτωση ο οφειλέτης να μη φτάνει τον μέγιστο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα ήθελε για δική του διευκόλυνση.

Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και με την προέλευση της οφειλής:

Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
Οι έκτακτες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα λαμβάνεται υπόψη:
– Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματος του οφειλέτη (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

– Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι αρρύθμιστες οφειλές ακόμα και αν αφορούν προηγούμενα οικονομικά έτη ακόμα και ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ του 2019 που έμειναν απλήρωτοι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr