background img
banner
banner

Ανεβάζει τον πήχη η Ενωση Συλλόγων Γονέων για το Παιδικό Καρναβάλι

ΜΕΝΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ!»

Όταν πριν από τέσσερα χρόνια, με πρωτοστάτη την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιαλείας, αναβίωσε το Παιδικό Καρναβάλι, κάποιοι στοιχημάτιζαν πως το εγχείρημα είναι δύσκολο και δεν θα προχωρήσει. Στην πορεία όχι μόνο διαψεύστηκαν αλλά η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η πόλη το αγάπησε, το έκανε θεσμό και πλέον οι ίδιοι άνθρωποι φιλοδοξούν να ανεβάσουν κι άλλο τον πήχη προσφέροντας το κάτι παραπάνω στη νεολαία και την Αιγιάλεια. Αυτό θα είναι το 4ο Παιδικό Καρναβάλι Δ. Αιγιαλείας, το πιο πολυπληθές και κεφάτο και οι εκδηλώσεις που θα το περιστοιχίζουν θα είναι το ίδιο συναρπαστικές…

Για την πορεία των εκδηλώσεων αυτά τα χρόνια, τις δυσκολίες του εγχειρήματος, την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, καθώς και για τις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις, μιλά σήμερα στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιαλείας, Μένιος Κουτρόπουλος, αναλύοντας ταυτόχρονα και τους μελλοντικούς στόχους για την δράση της Ένωσης σε συνάρτηση με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα αναβίωσης του Παιδικού Καρναβαλιού και ποια η πορεία του;

Ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια ως Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων Δ. Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής. Ήταν μία σκέψη που ελήφθη από την παρότρυνση των ίδιων των μελών των Συλλόγων Γονέων των σχολείων μας. Ουσιαστικά ήταν μία επιθυμία των παιδιών. Αρχίσαμε μόνο με το Παιδικό Καρναβάλι, είδαμε όμως ότι ο κόσμος έχει ανάγκη το κάτι παραπάνω. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες δράσεις για τα παιδιά μέσα σε όλο το πλάνο των δράσεων που κάνουμε. Επειδή είχε κάποια χρόνια σταματήσει, μπήκαμε στη διαδικασία να το αναβιώσουμε. Μας βοήθησε τότε και ο Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής, το ξεκινήσαμε με τον κ. Βαρδάκη και βγήκε κάτι καλό. Στην πορεία είδαμε ότι ο κόσμος θέλει το κάτι παραπάνω και όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλη την πόλη.

Διότι, όπως βλέπετε, τώρα έχουμε φτάσει σε σημείο να παρουσιάζουμε δράση τρεις ημέρες και όχι μόνο μία, καθιερώνοντας πέρα από το Παιδικό Καρναβάλι και την νυχτερινή παρέλαση και την καύση του καρνάβαλου, δράσεις που ο κόσμος αγκάλιασε και περιμένει. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε σαν Παιδικό Καρναβάλι και τώρα πια αναλαμβάνουμε όλες τις εκδηλώσεις του δήμου.

Τι εννοείτε λέγοντας «το κάτι παραπάνω»; Πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι εκδηλώσεις αυτές;

Θεωρώ ότι η πόλη μας τις έχει πολύ μεγάλη ανάγκη και πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθήσουμε όλοι να τα πάμε και λίγο παραπέρα. Δηλαδή ένα γεμάτο πρόγραμμα δράσεων για όλη την εβδομάδα της Αποκριάς. Να μετατρέψουμε το Αίγιο σε μία πόλη που ο πολίτης της θα ζει με αυτό και θα το περιμένει. Να συνδυάσει κάποιος την επίσκεψή του στην περιοχή με τις εκδηλώσεις μας και να την επιλέξει για την εκδρομή του. Βέβαια αυτό για να πραγματοποιηθεί θα χρειαστεί βοήθεια και από άλλους Συλλόγους. Για παράδειγμα, γιατί να μην μπορέσουμε μέσα στην εβδομάδα αυτή να αναβιώσουμε κάποια παλιά έθιμα, όπως είναι τα Τσικνομπουρμπούλια στη Ροδοδάφνη που τιμώνται από τον τοπικό Σύλλογο. Κι εμείς μπορούμε να είμαστε εκεί να βοηθήσουμε. Η Ανατολική Αιγιάλεια παρουσιάζει κάτι άλλο, κι εκεί μπορούμε να παρευρεθούμε για αναπτύξουμε κι εκεί δράση. Στόχος μας είναι η Αιγιάλεια να είναι γεμάτη εκδηλώσεις. Ο πολίτης του δήμου να έχει τη δυνατότητα να περάσει ευχάριστα αυτές τις μέρες.

Σε αυτά τα τρία χρόνια σε τι έχει επωφεληθεί η πόλη; Υπάρχει χειροπιαστό αποτέλεσμα σε οικονομικό ή κοινωνικό επίπεδο;

Σαφώς και υπάρχει. Κατ’ αρχήν ο κόσμος μένει στην περιοχή, οι εκδηλώσεις αποτελούν κίνητρο για να βγει από το σπίτι του και όσο βγαίνει κανείς ξοδεύει. Αυτό σημαίνει όφελος για τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής.  Τώρα εάν οι εκδηλώσεις γίνουν αφορμή για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα τις ημέρες εκείνες, εύλογα η κατανάλωση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και πέφτει χρήμα στην τοπική οικονομία. Επιπλέον, στον οικονομικό τομέα πάντα, υπάρχει ωφέλεια για έναν μεγάλο κύκλο επαγγελματιών. Για παράδειγμα, επωφελούνται οι άνθρωποι που πωλούν τα υλικά για τις στολές ή αυτοί που τα ράβουν.

Σκεφτείτε ότι φέτος αναμένεται να δημιουργηθούν 3.000 στολές! Άρα ο τζίρος που δημιουργείται για την περιοχή μας είναι σημαντικός, ωστόσο μπορεί να γίνει ακόμη πιο μεγάλος, αρκεί να στηριχθεί σωστά αυτή η προσπάθεια. Προοπτικές έχει και ανθρώπους που εργάζονται εθελοντικά γι’ αυτό.

Τα οφέλη βέβαια είναι σημαντικά και για την κοινωνία. Για τα παιδιά που μαθαίνουν την παράδοση μέσα από την αναβίωση εθίμων. Για την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία τους, για την γνώση της επικαιρότητας και την σάτιρα, για το γέλιο, τη διασκέδαση και τη χαρά των μικρών. Για τους μεγάλους που γινόμαστε για λίγο παιδιά και ξεφεύγουμε από τη δύσκολη καθημερινότητα. Για τα σχολεία και τις σχολές που έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το δυναμικό τους, για τους θεατές που βγαίνουν στο δρόμο και περνούν όμορφα, για τη ζωντάνια και την ομορφιά της πόλης!

Η τοπική κοινωνία και οι επιχειρήσεις έχουν στηρίξει ως τώρα την προσπάθεια;

Είναι γεγονός ότι έχουμε τύχει στήριξης και γι’ αυτό συνεχίζουμε να διοργανώνουμε κάτι τόσο μεγάλο. Αλλά το σημαντικό είναι ότι μέσα στην κρίση όλοι προσπαθούν να δουν πώς θα τα βολέψουν και βάζουν κάποιες προτεραιότητες. Είναι δεδομένο πλέον ότι σε όλους λείπουν χρήματα. Θεωρώ πως αν ήταν άλλες εποχές θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Διότι εμείς, επειδή είμαστε μη κερδοσκοπικό σωματείο, δεν έχουμε κάποια έσοδα. Με τα ίδια έσοδα που μας δίνει η αγορά για τον συγκεκριμένο σκοπό, με αυτά πορευόμαστε και κάνουμε κάποιες δράσεις. Όσο περισσότερα χρήματα μαζέψουμε τόσο καλύτερα και περισσότερα πράγματα θα κάνουμε. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τα μέλη της καρναβαλικής επιτροπής ώστε να πείσουμε τον επιχειρηματία, τον επαγγελματία, να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων και να συνεισφέρει για να γίνει κάτι σημαντικό για την πόλη.

Πόσο σας ενισχύει ο δήμος στην προσπάθειά σας;

Ο δήμος μας βοηθάει μόνο στο θέμα των ηχητικών και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό, αλλά από εκεί και πέρα δεν λαμβάνουμε κάποια άλλη βοήθεια. Τα έξοδα όμως είναι πάρα πολλά. Και σκεφτείτε ότι οργανώνουμε τις εκδηλώσεις με βάση ένα οικονομικό πλαίσιο για να μπορούμε να αντεπεξερχόμαστε στις υποχρεώσεις.

Πόσες συμμετοχές αναμένεται να έχει φέτος το Παιδικό Καρναβάλι; Ποιος είναι ο στόχος;

Κάθε χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται. Κάθε χρόνο προστίθεται και κάτι άλλο. Φέτος πιστεύουμε ότι οι συμμετέχοντες θα είναι περισσότεροι και εκτιμάμε ότι θα αγγίξουν τους 3.000. Πιστεύουμε ότι οι σύλλογοι που θα λάβουν μέρος θα ξεπεράσουν τους 25. Κύριος στόχος μας είναι το φετινό Καρναβάλι να είναι πιο πολύχρωμο, πιο κεφάτο και πιο παιχνιδιάρικο. Ήδη, τα θέματα που συλλέγουμε από τους συμμετέχοντες συλλόγους, είναι ευφάνταστα, πολύχρωμα, χιουμοριστικά και διαπιστώνουμε ότι όλοι θέλουν κάτι να αφήσουν σε αυτή τη μεγάλη υπαίθρια γιορτή.

Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να συντονιστούν τόσοι άνθρωποι και το ένα θέμα να συνάδει με το άλλο, έτσι ώστε να υπάρχει ένα άρτιο αποτέλεσμα;

Όντως, το οργανωτικό κομμάτι και ο συντονισμός είναι δύσκολα. Ωστόσο, το εγχείρημα επιτυγχάνει πάντα γιατί έχουμε τα τελευταία χρόνια μία αξιόλογη καρναβαλική επιτροπή αποτελούμενη από ανθρώπους που ξέρουν να συνεργάζονται και θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά μας και την πόλη μας. Δουλεύουν εθελοντικά και με μεράκι κι αυτό είναι εμφανές από το αποτέλεσμα. Η επιτροπή απαρτίζεται από τον ομιλούντα, τον Αποστόλη Δεληγάκη, τον Κώστα Καϊάφα, τον Άκη Ανδρικόπουλο, τη Μαργαρίτα Δριμάλα, τη Ντίνα Μουτζουρούλια, τον Ηρακλή Λώλη, την Ελένη Κωσταρίδη, ενώ φέτος εμπλουτίστηκε με νέα άτομα όπως ο Δημήτρης Ζωιτσούδης, ο Παναγιώτης Φράγκος και άλλοι.

Είναι μία διαδικασία όπου άνθρωποι δουλεύουν ώρες ατελείωτες για να τα καταφέρουν. Είναι πολλές οι ώρες και ο χρόνος που σπαταλούν και τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Έχουμε και τον καλλιτεχνικό δημιουργό τον Ανδρέα Τσέκενη που και φέτος θα δημιουργήσει τα άρματα. Φέτος ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε τα επτά με οκτώ άρματα. Αν το καταφέρουμε θα είναι επιτυχία.

Είμαστε μία ομάδα και θέλουμε κι άλλους να ενταχθούν. Γι΄ αυτό και καλούμε οποιονδήποτε άλλο θέλει να συμμετέχει σε αυτό, είμαστε ανοιχτοί να μπορέσουμε με τις ιδέες κι άλλων ανθρώπων να προχωρήσουμε. Σημαντική στην προβολή των εκδηλώσεών μας είναι και η συμβολή των μέσων ενημέρωσης της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα για τις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις έχει ολοκληρωθεί;

Ακόμη δεν είναι ολοκληρωμένο γιατί φέτος θέλουμε να δώσουμε έμφαση και να αναπτύξουμε περισσότερες δράσεις, πέρα από τα συγκεκριμένα που έχουμε καθιερώσει.
Το βέβαιο είναι ότι στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα πρωινή θα πραγματοποιηθεί το «Παιδικό Καρναβάλι» στην οδό Κλ. Οικονόμου και την Μητροπόλεως με κατάληξη την πλατεία Υψηλών Αλωνίων όπου εκεί θα δοθούν και τα αναμνηστικά σε όλους της συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή παρέλαση, με πέρασμα από όσο το δυνατόν περισσότερους δρόμους και γειτονιές του Αιγίου.
Ο στόχος μας είναι να ξεσηκώσουμε τις γειτονιές. Και τέλος την Κυριακή 1η Μαρτίου το απόγευμα, δρώμενα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής με πολύ χορό από τις σχολές χορού της πόλης μας και ακολούθως το βράδυ, η φαντασμαγορική καύση του βασιλιά καρνάβαλου που και σε αυτό έχουμε δώσει μεγάλη βάση φέτος, με την ελπίδα ότι θα ευνοήσουν και οι καιρικές συνθήκες ώστε να το ευχαριστηθεί ο κόσμος.

Τέλος, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Αιγιαλείς εν όψει των εκδηλώσεων;

Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε να μπορέσει η Αιγιάλεια να κάνει αυτές τις εκδηλώσεις «σημαία» της.
Από εκεί και πέρα, εμείς ως εθελοντές, καλούμε οποιονδήποτε, που με κάθε τρόπο μπορεί να συνεισφέρει σε αυτές τις εκδηλώσεις, να έρθει σε επαφή μαζί μας. Και βέβαια καλούμε τους επαγγελματίες της πόλης να στηρίξουν την προσπάθεια και να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο. Τέλος, καλούμε τον κάθε έναν ξεχωριστά να στηρίξει, να συμμετάσχει και να χειροκροτήσει την προσπάθεια των παιδιών μας, γιατί τους αξίζει!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr