background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός… επισκιάζει στέγη και καταλύματα

ΣΕ ΔΥΣΧΕΡΗ ΘΕΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΝΑ… ΤΡΕΧΟΥΝ – ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 80% ΠΤΩΣΗ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ένα βήμα πριν τον οικονομικό όλεθρο βρίσκεται η παροχή στέγης και η τουριστική αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας. Λόγω της πανδημίας υπάρχουν καθυστερήσεις καταβολής ενοικίων σε μονάδες διαμερισμάτων και ακυρώσεις παραθεριστών σε καταλύματα, που έχουν φέρει τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε πραγματικό αδιέξοδο, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οριστικό κλείσιμο των καταλυμάτων…

Κάποιοι ιδιοκτήτες μάλιστα, κάνουν λόγο για τεράστια οικονομική ζημιά λόγω του κορωνοϊού, που σε συνδυασμό με την τακτική των τραπεζών δεν «βοηθούν» καθόλου την κατάσταση, με αποτέλεσμα αυτή να χαρακτηρίζεται πια απελπιστική.

Ιδιοκτήτες στον… φαύλο κύκλο των τραπεζών

Ο Θανάσης Βάκρινος είναι ένας επιχειρηματίας που διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια σε συγκρότημα κατοικιών και διαμερισμάτων. To protionline.gr μίλησε μαζί του, ρωτώντας τον πόσο ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει την δουλειά του και την επιχείρησή του καθώς και τις προβλέψεις του και ο ίδιος περιέγραψε με ακρίβεια τον «λαβύρινθο» στον οποίο έχουν μπει χωρίς να ευθύνονται οι ιδιοκτήτες. Όπως είπε, «πριν την πανδημία πλήρωνα τα δάνειά μου κανονικά και στην ώρα τους. Δεν ήμουν ληξιπρόθεσμος σε καμία περίπτωση. Όμως με τον ερχομό της καραντίνας και αφού έκλεισαν τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις, ψηφίστηκε εν τάχει ένας νόμος για τον δικό μας τομέα των ενοικιαστών, που λέει πως το 40% των εισπράξεών μας, θα το λάβουμε από τους ένοικους (από αυτούς βέβαια που υπάγονται στις οικονομικές ρυθμίσεις για να λάβουν το βοήθημα αυτό). Μπήκαμε όλοι λοιπόν κατόπιν τούτου στη διαδικασία της αναμονής. Υπήρξαν όμως καθυστερήσεις των πληρωμών των ενοίκων και μοιραία και εγώ άρχισα να καθυστερώ τις δικές μου πληρωμές στα δάνεια. Πηγαίνοντας στην τράπεζα, σε μια απίστευτη ταλαιπωρία εν μέσω του κορωνοϊού, με ενημέρωσαν πως δεν υπήρχε κάποιος αρμόδιος τραπεζικός για να συνεννοηθώ επ’ ακριβώς για το τι μέλλει γενέσθαι… Στα τηλέφωνα που προσπάθησα να βρω κάποιον υπεύθυνο προς ενημέρωσή μου, δεν απαντούσε κανένας».

Ο επιχειρηματίας, φανερά ενοχλημένος από την κατάσταση αυτή, συνεχίζει και λέει: «Κατά την διάρκεια των ημερών εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας, ορισμένοι ένοικοι που όντως έλαβαν το βοήθημά τους, μου πλήρωσαν το ενοίκιό τους μειωμένο, αλλά μιλάμε μονάχα για το 50% των ενοικιαστών. Οι υπόλοιποι δεν ανταποκρίθηκαν έγκαιρα. Την Μ. Τρίτη έλαβα ένα τηλεφώνημα από τα κεντρικά τράπεζας που με ενημέρωναν πως έχω προθεσμία μόνο δύο ημέρες, μέχρι την Μ. Πέμπτη δηλαδή, να μπορέσουν να «παγώσουν» το δάνειο μου μέχρι τον Οκτώβριο. Βεβαίως μου ξεκαθάρισαν πως θα υπάρξει κάποια οικονομική αύξηση στο δάνειό μου για αυτόν τον λόγο. Εγώ στην τράπεζα δεν μπορώ πια να ανταποκριθώ με αυτές τις συνθήκες, όταν υπάρχουν ένοικοι που αδυνατούν να με πληρώσουν και ταυτόχρονα… οι δανειστές μου από τις τράπεζες με ενημερώνουν πως θα υπάρχει μελλοντική αύξηση των ποσών των δανείων μου. Η εκτίμησή μου είναι πως ναι μεν «παγώνουν» τα δάνειά μου για τωρινή διευκόλυνση, μέχρι τον Οκτώβριο αλλά τότε… θα μου τα «πάρουν» διπλάσια, αυξάνοντας μου, το ποσό των δανείων μου. Με κάλεσαν ουσιαστικά μέσα σε δύο μόνο μέρες να πάω να υπογράψω την αίτηση να υπαχθώ σε αυτήν την ρύθμιση, δίχως να με ενημερώνουν ούτε το ακριβές ποσό της αύξησης του δανείου μου, ούτε τις λεπτομέρειες των πληρωμών, ούτε τίποτα».

Κρίνεται ασύμφορη η διατήρηση των ενοικιαζόμενων

Ο Θανάσης Βάκρινος καταλήγει συμπερασματικά: «Το σύστημα των τραπεζών είναι τραγικό. Πώς εγώ με τέτοιες συνθήκες ως επιχειρηματίας να μην είμαι ληξιπρόθεσμος; Πώς να μην φορολογηθώ ηθελημένα ή μη, με τις υπέρογκες φορολογικές τους προσαυξήσεις; Πώς να είμαι και εγώ συγκαταβατικός και με την απόλυτη κατανόηση απέναντι στους ενοικιαστές μου; Αυτά τα πράγματα που γίνονται με τις τράπεζες είναι πραγματικά απίστευτα. Ως επιχειρηματίας όχι μόνο δεν έχω πια κέρδος, αλλά είναι πλέον ασύμφορο οικονομικά για μένα να διατηρώ τα ενοικιαζόμενά μου. Είμαι τόσα χρόνια «καλοπληρωτής» στις τράπεζες …και τώρα με αυτές τις συνθήκες αναγκάζομαι να είμαι για πρώτη φορά και ληξιπρόθεσμος και ανακόλουθος. Όταν ξεκίνησα τις επιχειρήσεις μου με τα ενοικιαζόμενα πριν δεκαπέντε χρόνια, ίσχυε άλλη φορολόγηση, δεν υπήρχε ΕΝΦΙΑ και σαφώς… τα χρήματα για το ενοίκιο του εκάστοτε καταλύματος σε σχέση με εκείνα τα χρόνια, έχουν πέσει τουλάχιστον 40% ως συνολικό ποσό που λάμβανα. Δεν ξέρω ειλικρινά πού μπορεί να πάει αυτή η κατάσταση. Αδυνατώ να το διαχειριστώ με αυτές τις συνθήκες δυστυχώς, η κρίση είναι μεγάλη και ο κορωνοϊός έκανε ακόμα πιο δυσβάσταχτη την κατάσταση. Το κράτος δεν βοηθάει πια. Οι τράπεζες βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό μου. Δεν έχω πλέον υπομονή».

Αμφίβολο αν θα υπάρξει ζήτηση για διακοπές φέτος

Ο Ανδρέας Δημητρόπουλος κατέχει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση στον Ελαιώνα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται πολύ για τη δουλειά του και φροντίζει πάντα να ενημερώνεται και να βελτιώνεται. Ο επιχειρηματίας μίλησε στο protionline.gr και ήταν αρκετά διαφωτιστικός και συγκεκριμένος: «Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου που αντλούσε ανέκαθεν η Ελλάδα στον τουρισμό, είναι η Ευρώπη. Όμως στην Ευρώπη, όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει μια τεράστια κρίση και μια πιεσμένη οικονομικά πολιτική στα κράτη – μέλη της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που αυτομάτως αυτό δεν μας αφήνει να ονειρευτούμε «καλύτερες» μέρες όσον αφορά την επιλογή των Ευρωπαίων για διακοπές στην Ελλάδα. Ερχόμενη… και η πανδημία και με την κατάσταση να μαίνεται ακόμα με τα κρούσματα από τον κορωνοϊό, αμφιβάλλω κατά πόσο θα υπάρξει ζήτηση για διακοπές φέτος, καθώς οι περισσότερες χώρες που είχαν ως επιλογή τους «διακοπές στην Ελλάδα» έχουν πληγεί από κάθε άποψη. Θεωρώ πως όλοι εμείς οι ενοικιαστές και οι επιχειρηματίες – ξενοδόχοι, πρέπει να «βλέπουμε» μόνο το 2021 ως χρονιά από τουριστικής απόψεως. Εκτιμώ πως φέτος το καλοκαίρι για εμάς, έχει χαθεί πλήρως. Προσωπικά για την θερινή σεζόν περιμένω την όποια κίνηση του κόσμου για διακοπές μονάχα από τον εσωτερικό τουρισμό. Αλλά και αυτή, θα περιοριστεί μόνο για λίγες ημέρες τον Αύγουστο. Κανένας Έλληνας με την κρίση που υπάρχει και με το θέμα του κορωνοϊού, δεν θα μπει στην διαδικασία να σκεφτεί πολυήμερες διακοπές». Στις αρχές Μαρτίου ο κ. Δημητρόπουλος ήταν στην Μόσχα σε ένα συνέδριο επιχειρηματιών και εκεί διαπίστωσε πόσο μεγάλο είναι πια το πρόβλημα στον τομέα του, καθώς τα μηνύματα ήταν εντελώς αποκαρδιωτικά.

«Ανοχύρωτη» η Αιγιάλεια στις αρνητικές συγκυρίες

Όπως αναφέρει, «δεν ευθύνονται μόνο οι άλλοι για την κατάσταση, όχι. Δεν φταίει μόνο το κράτος ή η τοπική αυτοδιοίκηση, φταίμε και εμείς σαν επιχειρηματίες. Καλώς ή κακώς όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες εδώ είναι μικρές και αυτοί οι επιχειρηματίες δεν το βλέπανε σαν την κύρια απασχόλησή τους, είχαν άλλη δουλειά σαν πρώτη. Γι΄ αυτό και από θέμα υποδομής, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα, τα μοτέλ της περιοχής στην Αιγιάλεια έχουν μείνει πολύ πίσω. Δεν ανανεώνονται. Η δική μας περιοχή δεν είναι και πολύ «τουριστικός προορισμός», η Αιγιάλεια είναι ένας δευτερεύων ή τριτεύων προορισμός διακοπών. Στα μεγάλα νησιά, πληρώνεται το 50% του συμβολαίου που έχουν κάνει, από τον Απρίλιο μήνα στους ξενοδοχοϋπάλληλους. Εκτιμώ πως δεν πρόκειται φέτος να δουλέψουν τα μεγάλα ξενοδοχεία, δεν επαρκεί ο οικονομικός προϋπολογισμός και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να είναι έτοιμοι. Εδώ στην περιοχή μας, δεν συμβαίνει αυτό. Δυστυχώς, προσωπικά δεν περιμένω να δουλέψουμε για φέτος περισσότερο από 15- 20 ημέρες και μόνο για τον Αύγουστο. Η αλήθεια είναι αυτή. Με το που ανακοινώθηκε η ματαίωση του καρναβαλιού της Πάτρας, αυτομάτως είχα ακυρώσεις κρατήσεων. Επίσης στις άγιες ημέρες του Πάσχα, είχα καθολικές ακυρώσεις κρατήσεων. Πολύ φοβάμαι πως αυτό το κλίμα θα ισχύσει και για τις κρατήσεις παραθεριστών για όλη την θερινή σεζόν. Και αυτό, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως λόγω της οικονομικής του επίπτωσης σε όλους ανεξαιρέτως. Προβλέπω πως η πτώση μας, την φετινή σεζόν θα είναι της τάξεως του 80%. Το πρόβλημα είναι γενικό και δυστυχώς αβάσταχτα έντονο».

Τι μέτρα έχει λάβει η πολιτεία όμως για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων; Σύμφωνα με τον κ. Δημητρόπουλο, «βάσει του ΚΑΔ, με κωδικό δραστηριότητας, έχει προβλέψει η κυβέρνηση να λάβουμε 800 ευρώ για 45 ημέρες. Επίσης έχω ενημέρωση πως οι τράπεζες θα χορηγήσουν δάνεια βάσει του τζίρου του εκάστοτε ξενοδοχείου, με 80% εγγύηση του δημοσίου. Όμως οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, τα ενοικιαζόμενα και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό που ξέρω είναι πως οι τράπεζες δεν έχουν μειώσει ούτε στο ελάχιστο την προμήθειά τους από τα δάνεια. Η κατάσταση είναι απελπιστική και εκφράζω και τον εαυτό μου μα και όλον τον κλάδο»…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr