background img
banner
banner

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αφόρισε τον πρωθυπουργό και δύο υπουργούς

«ΜΟΝΟ Η Δ.Ι.Σ. ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ» ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Στον Αφορισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, προχώρησε  το πρωί της Κυριακής (17/5) μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, κάνοντας πράξη όσα πριν από λίγα εικοσιτετράωρα είχε διαμηνύσει μέσω του προσωπικού του ιστολογίου.

Ο Μητροπολίτης είχε ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας να… πάρει πίσω τη δήλωσή της ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, κάτι που δεν έγινε. Παράλληλα, αναφερόταν σε fake διάλογο του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στο facebook στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φερόταν να μιλά υβριστικά για τον Θεό. Ο κ. Αμβρόσιος είχε αναφέρει πως αναμένει τη διάψευση της συνομιλίας και την διαβεβαίωση πως ήταν ψεύτικη κάτι που ωστόσο δεν έγινε. Έτσι, προς έκπληξη των πιστών που βρέθηκαν χθες το πρωί, μετά από πολύ καιρό, στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης για να εκκλησιαστούν, προχώρησε στην ανάγνωση του Μεγάλου Αφορισμού, μπροστά από την ιερά εικόνα της Παναγίας Τρυπητής.

Λίγες ώρες μετά, η Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος πήρε θέση για τον αφορισμό που διάβασε ο Μητροπολίτης, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της: «Μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα». Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη.

Η απάντηση Χαρδαλιά

Απάντηση στον αφορισμό του από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, έδωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook και την σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζει ότι ΄΄σήμερα είναι μέρα χαράς και ελπίδας καθώς άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες και κανένας «κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει. Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου τον Άγιο Γεώργιο Καρέα και άναψα ένα κερί προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος΄΄. Δημοσιεύει την απάντηση της Ιεράς Συνόδου για την υπόθεση και τονίζει ότι αυτό που μας μαθαίνει η πίστη είναι «ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε».


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr