background img
banner
banner

Σύντομα νέο, πιο χαμηλό τιμολόγιο!

ΔΗΜ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ… Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ»

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η απογραφή των αρδευομένων εκτάσεων της Αιγιάλειας, γεγονός που επιτρέπει στη ΔΕΥΑΑ να καταγράφει και να αποκτά πλήρη εικόνα των πραγματικών αναγκών άρδευσης του δήμου. Ταυτόχρονα, προχωρά ο καθαρισμός των αρδευτικών αυλάκων και η συντήρηση του δικτύου άρδευσης, ενόψει έναρξης της αρδευτικής περιόδου, στις 15 Μαΐου.

Φυλλάδιο με απαντήσεις για τη… νέα  πραγματικότητα στην άρδευση

Στις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί για τα νέα δεδομένα στην άρδευση, η ΔΕΥΑΑ απαντά με ειδικό φυλλάδιο, «διασκεδάζοντας φημολογίες και λαθεμένες αξιολογήσεις που έχουν εκφραστεί το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Τονίζονται ακόμη τα εξής: «Από τις πρώτες μέρες ανάληψης καθηκόντων, ο δήμαρχος Αιγιαλείας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος μαζί με τους συνεργάτες του, σχεδίασαν όπως είχαν υποχρέωση, ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης άρδευσης βασισμένο σε δικαιοσύνη και ισότητα, έτσι ώστε κάθε δημότης να πληρώνει για όσο καταναλώνει και να μην φορτώνει τα δικά του βάρη στις πλάτες των υπολοίπων δημοτών, ακόμα και εκείνων που δεν διαθέτουν αγροκτήματα και καλλιέργειες που χρειάζονται πότισμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, ξεκίνησε και συνεχίζεται από η ΔΕΥΑΑ η διαδικασία καταγραφής των καλλιεργειών προς άρδευση, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες να είναι ειλικρινείς στις δηλώσεις τους και ταυτόχρονα σημειώνοντας πως όσοι δεν προχωρήσουν σε δήλωση, δεν θα μπορούν να αξιοποιούν νερό για πότισμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του protionline.gr, στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται συζητήσεις και με τους προέδρους για το θέμα των υδρονομέων, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι από αυτούς να είναι οι ίδιοι που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και τα προηγούμενα χρόνια, όντες γνώστες του αντικειμένου, εφόσον βέβαια ενδιαφέρονται για τις θέσεις.

Η άρδευση στοίχιζε στον δήμο 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο με το παλιό καθεστώς…

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΥΑΑ, «μέχρι σήμερα, ο δήμος Αιγιαλείας δεν είχε σαφή εικόνα για το πόσα στρέμματα γης είναι καλλιεργήσιμα και πόσο νερό χρειάζονταν για άρδευση». Κάνει ωστόσο γνωστό πως «ο δήμος πλήρωνε γι’ αυτό το σκοπό περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, με τα έσοδα από την άρδευση να είναι μόλις 200.000 ευρώ, δημιουργώντας τεράστιο έλλειμμα στα δημοτικά ταμεία που επιβαρύνει όλους τους δημότες, είτε έχουν είτε δεν έχουν καλλιέργειες που χρήζουν άρδευσης. Επίσης, τονίζει πως «παρατηρείται η αδικία να ισχύουν διαφορετικά τιμολόγια σε διαφορετικές περιοχές για το ίδιο προϊόν, δηλαδή το νερό, ένα αγαθό που οφείλουμε όλοι, δήμος και δημότες, να προστατεύσουμε».

«Κάποιοι έχουν συνηθίσει σε αλόγιστη χρήση του νερού, χωρίς να πληρώνουν. Δεν είναι όμως δίκαιο οι 40.000 κάτοικοι του Δήμου που δεν ποτίζουν, να πληρώνουν το κόστος για όσους ποτίζουν» σημειώνεται σχετικά στο ίδιο δελτίο Τύπου.

Προσωρινό το τιμολόγιο άρδευσης

Σε ό,τι αφορά το φυλλάδιο, επισημαίνεται πως «μαζί με διάφορες χρήσιμες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα, περιλαμβάνει έναν πίνακα με το ενδεικτικό τιμολόγιο άρδευσης, το οποίο όμως είναι προσωρινό, μιας και το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών υπήρξε σημαντικό και οι δηλώσεις καλλιεργήσιμων εκτάσεων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό».

Γίνεται ακόμη γνωστό πως «το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί νέο, μειωμένο τιμολόγιο, καταδεικνύοντας την αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης της δημοτικής αρχής με τους δημότες, στοιχείο απαραίτητο για τη συνεχή βελτίωση της καθημερινότητας στο Δήμο. Άλλωστε και στο φυλλάδιο αναφέρεται ρητά ότι ΄΄στόχος και δέσμευσή μας είναι να προσδιοριστεί χαμηλότερο κόστος για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Το τιμολόγιο άρδευσης μπορεί να βελτιωθεί, αρκεί να είμαστε ειλικρινείς΄΄».

Όπως υπογραμμίζεται, το τιμολόγιο άρδευσης είναι φθηνότερο από αυτό που εφαρμόζουν άλλοι πάροχοι νερού (ΤΟΕΒ, αρδευτικοί συνεταιρισμοί), ενώ η αύξηση που αφορά σε κάποιες κοινότητες και περιοχές του δήμου ουσιαστικά εξισορροπεί με δίκαιο τρόπο το κόστος που έως τώρα υπήρξε πολύ χαμηλό, επιβαρύνοντας τους υπόλοιπους πολίτες του δήμου.
Πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δήλωσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας www.deyaaigialeias.gr

Προχωρά ο καθαρισμός των αρδευτικών αυλάκων

Το σχέδιο δράσης πάντως ήδη έχει ξεκινήσει, καθώς η ΔΕΥΑΑ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στον καθαρισμό των αρδευτικών αυλάκων και τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και ημέρες σε όλες τις περιοχές του δήμου που έχει προχωρήσει η απογραφή των αρδευομένων εκτάσεων, δηλαδή σε όλη την Ανατολική Αιγιάλεια με εξαίρεση τα ορεινά και ημιορεινά.

Αυτός είναι ένας βασικός και σημαντικός λόγος για τον οποίο η ΔΕΥΑΑ από τους καταναλωτές να προχωρήσουν εγκαίρως στην απογραφή, με τη δήλωση των απαραίτητων στοιχείων, τονίζοντας πως «καταγράφοντας τις ανάγκες, μπορούμε να θέσουμε τις προτεραιότητες ώστε όλα να είναι έτοιμα κατά την έναρξη της αρδευτικής περιόδου».

Εντωμεταξύ μετά τον πρόεδρο της Δ.Κ. Διακοπτού Σπύρο Ρουφογάλη, άλλος ένας πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Ζαχλωριτίκων Παναγιώτης Μητσόπουλος, ευχαριστεί τη ΔΕΥΑ για την άρδευση αναφέροντας “Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά Την ΔΕΥΑ Αίγιου για την βοήθεια πού μας προσφέρει στην εξυπηρέτηση των κατοίκων όσο αφορά την αδρευση τον κτημάτων τους. Επίσης Ευχαριστώ τον Δήμαρχο μάς Κ Καλογεροπουλο για την στήριξή του όπου τον χρειαστήκαμε. Θεωρώ ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει και να αναπτύσσεται Προς όφελός μας.”


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr