background img
banner
banner

Έμφαση στην ανάδειξη των μονοπατιών που θα… οδηγήσουν στην τουριστική ανάπτυξη

ΣΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΕΙ Η Π.Ε.Δ. ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Δυσανάλογη του ενδιαφέροντος του θέματός της, από άποψη συμμετοχής, ήταν η ημερίδα που διοργανώθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος, που αφορούσε την παρουσίαση του έργου με τίτλο: «Promoting Area Attractiveness through Hiking and Introducing a Different Touristic Approach (P.A.T.H.)», το οποίο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020.

Στόχος του έργου, είναι η τουριστική ανάδειξη και προβολή της Δυτικής Ελλάδας μέσω της δημιουργίας ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών διαδρομών πεζοπορίας της περιοχής, όπως εξήγησε στους παριστάμενους ο προϊστάμενος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Καμπέρος.

Πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλο και Μαχαίρα, ο κ. Καμπέρος αναφέρθηκε στους δύο τομείς παρέμβασης με τον έναν που αφορά τον τουρισμό να έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν με επιτυχία, αφού πριν από δύο χρόνια υλοποιήθηκαν δώδεκα πακέτα με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικής προσέλκυσης τουριστών αλλά και την παραμονή τους στην περιοχή.

Σκοπός να παραμείνουν οι επισκέπτες

Αναφορικά με την εν εξελίξει δράση, τόνισε πως όλοι οι δήμοι της ΠΕΔ έχουν το δικό τους site ωστόσο το ζητούμενο είναι οι 19 δήμοι να έρθουν σε παράλληλη κατάσταση.
Γι’ αυτό δημιουργήθηκε μία ολοκληρωμένη πολυμεσική διαδικτυακή πλατφόρμα που λειτουργεί με την ίδια δομή και για τους 19 δήμους, στην οποία παρουσιάζονται 1.500 σημεία αυτών που επελέγησαν ως τα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά.

Από την Αιγιάλεια έχουν επιλεγεί 103 σημεία και μέσω λινκ ο επισκέπτης της σελίδας βλέπει φωτογραφίες του και διαβάζει χρήσιμες πληροφορίες και στα αγγλικά. ΄΄Δεν μας ενδιαφέρει να προσελκύσουμε μαζικά τους τουρίστες. Αυτό είναι δουλειά των ξενοδοχείων και των tour operations. Εμείς απευθυνόμαστε στον μεμονωμένο τουρίστα, σε αυτόν που θα έρθει να εξερευνήσει την περιοχή. Γι’ αυτό του προτείνουμε διαδρομές που μπορεί να ανακαλύψει και να μπει στη λογική της διαμονής τουλάχιστον για ένα τριήμερο΄΄, σημείωσε.

Ποιες διαδρομές προτείνονται στην Αιγιάλεια

Σε ό,τι αφορά τις διαδρομές – μονοπάτια που συστήνονται, αυτά είναι συνολικά 34 εκ των οποίων τα τρία για τον δήμο Αιγιαλείας, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καμπέρου, είναι: ο ιστορικός κύκλος της πόλης του Αιγίου, τα αμπελοτόπια της Βοστίτσας μέσω μίας κυκλικής διαδρομής και ο γύρος της ορεινής Ανατολικής Αιγιάλειας μέσω Ακράτας και με επιστροφή από την Αιγείρα.

Από εκεί και πέρα, τόνισε πως είναι στην ευχέρεια του δήμου Αιγιαλείας να προσπαθήσει να εντάξει κι άλλες διαδρομές. Να σημειωθεί ότι παρών ήταν εκ μέρους του δήμου Αιγιαλείας ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος που έχει αναλάβει την αρμοδιότητα της Τουριστικής Ανάπτυξης.

Επίσης, στην ημερίδα συμμετείχε και ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού του δήμου Μιχάλης Αναγνωστόπουλος.

Μεταξύ άλλων, παρέστησαν ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος και ο διαχειριστής του Πνευματικού Kέντρου «Θεματικό Πάρκο τρένων» Λεωνίδας Μαυρουδής.

Στοχευμένες δράσεις για τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων

Όπως τόνισε ο κ. Καμπέρος, η δημιουργία των ηλεκτρονικών θεματικών διαδρομών θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν μονοπάτια ιδιαίτερου φυσικού κάλους και βιοποικιλότητας, χρησιμοποιώντας σημάνσεις QR code, διαδραστικούς χάρτες και εφαρμογές που επιτρέπουν σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά να περιηγηθεί στις επιλεγμένες διαδρομές (self-­–guiding tourism).

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπονται επίσης στοχευμένες δράσεις για την κινητοποίηση και συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη διαμόρφωση των διαδρομών, και για την ενημέρωση ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με την αξιοποίηση του νέου τουριστικού εργαλείου που αναπτύσσεται.

Το έργο P.A.T.H. είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Εθνική Συμμετοχή των χωρών Ελλάδας και Ιταλίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr