background img
banner
banner

Αναγκαιότητα η Εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων στον δήμο

ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ανατροπές σε διάφορα σημεία της κείμενης νομοθεσίας φέρνει το νέο χωροταξικό. Ειδικότερα, ως προς την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων η εκπόνησή τους πλέον δεν θα γίνεται σε επίπεδο δήμων, αφού κατά αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων με μια ιεράρχηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ξεκινήσουν πρώτα από εκείνα που δέχονται μεγάλες αναπτυξιακές πιέσεις ή έχουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου και επειδή είναι αδύνατο να τρέχουν μελέτες ταυτόχρονα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα – τα οποία είναι περισσότερα από 1.000 σε όλη τη χώρα – καθώς το δυναμικό των μελετητών επαρκεί για τη διενέργεια 200 μελετών ταυτοχρόνως, θα γίνουν κινήσεις ώστε να μειωθεί η χρονική περίοδος από την ανάθεση έως την έγκριση των σχεδίων στα 2,5 χρόνια από τα 12 που απαιτούνται σήμερα για την ολοκλήρωση ενός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή ενός Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ).
Παράλληλα, μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων θα επιτευχθεί και η εκτός σχεδίου δόμηση. Σήμερα μόνο το 20% της ελληνικής επικράτειας διαθέτει πολεοδομικά σχέδια, ενώ τρέχουν μελέτες για το 26%. Στόχος, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, είναι σε μια εξαετία να έχουν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Αναμένουν διευκρινήσεις

Στον δήμο Αιγιαλείας βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων που σηματοδοτούν οι αλλαγές του ΥΠΕΝ, με την αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη να επισημαίνει στo protionline.gr: ΄΄Έχουμε την πληροφόρηση ότι θα προχωρήσουν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια ωστόσο αναμένουμε διευκρινιστικές εγκυκλίους καθώς θα απαιτηθεί η εκπόνηση μελετών. Μας είχαν κάνει γνωστό ότι θα δημιουργηθεί από την ΕΤΑΑ ένα μητρώο μηχανικών που θα αξιοποιούνται είτε για την επίβλεψη έργων είτε για την εκπόνηση μελετών, διότι ο δήμος αδυνατεί από μόνος του να αναβάλει αυτή την υποχρέωση. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Είναι πάντως μία ευκαιρία αφενός μεν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αφετέρου δε να υπάρξει μία πολεοδομική ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές του δήμου μας΄΄.

Μέριμνα της Περιφέρειας ζητά ο πρώην αντιπεριφερειάρχης

Εν τω μεταξύ, τη μέριμνα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη και τη στήριξη των δήμων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα ως προς την πραγμάτωση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων όπως προσφάτως ονομάστηκαν), ζητά ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μπαλαμπάνης. Όπως τονίζει, ΄΄μία Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ελήφθη με βασικό στόχο την ταχεία πραγμάτωση και έγκριση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για το σύνολο της χώρας, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών υποδομών των ΟΤΑ, μέσω της βιώσιμης πολεοδομικής τους ανάπτυξης και την ολοκλήρωση του εδαφικού σχεδιασμού τοπικού επιπέδου. Θα δημιουργήσει επίσης συνθήκες ασφάλειας δικαίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η καθυστέρηση στην Σύνταξη Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, επιβάλλει ως επιτακτική ανάγκη την Δημιουργία Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, ειδικά σε Περιπτώσεις όπου τα Γενικά Πολεοδομικά ¨αρνούνται¨ να Αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών. Σε αυτή την προσπάθεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρέπει να είναι συνεργάτης και αρωγός στους Δήμους της Περιφέρειας που καλούνται να Αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα. Ως χρηστή Διοίκηση, με ανυπομονησία περιμένουμε κάποια ανακοίνωση για την πορεία Εξέλιξης του έργου΄΄.

Εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαμπάνη, ΄΄η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν από τους δήμους της χώρας τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), με καταληκτική ημερομηνία το 2024, γεννά προσδοκίες για έναν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό συντελεστή ανάπτυξης, ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η Ευελιξία του Νομοθέτη, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες σε κάθε γωνιά των Δήμων, δίνει τη Δυνατότητα Εκπόνησης ΤΧΣ, ακόμη και στην Εδαφική περιοχή μίας Δημοτικής Ενότητας ενός Δήμου. Οι Δήμοι δεν επιβαρύνονται με την υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου για την ολοκλήρωση του χωρικού τους σχεδιασμού, καθώς τα δάνειά τους εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr