background img
banner
banner

Βραβείο καλύτερης παρουσίασης στο 6ο Συμπόσιο Φυκολογίας

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΕΜΕΝΗΣ

Ούτε οι δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, ούτε η έλλειψη χρόνου μπορούν να κάμψουν τη διάθεση των μαθητών για δημιουργία μέσα από τη γνώση. Στην περίπτωση δε της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης, η διάθεση αυτή συνοδεύτηκε με πανελλαδική διάκριση κι αυτό σίγουρα είναι ενδεικτικό του υψηλού μαθησιακού επιπέδου των παιδιών αλλά και της θέλησης των εκπαιδευτικών.

Η Στ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Χριστίνα Κοκοτή, διακρίθηκε στο 6ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας, λαμβάνοντας το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης!

Να σημειωθεί ότι δόθηκαν πανελλαδικά έξι βραβεία σε ισάριθμα σχολεία σε τρεις κατηγορίες, με το σχολείο της Τέμενης να διακρίνεται στον τρόπο που παρουσιάστηκε η εργασία του. Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr η κ. Κοκοτή, ΄΄συμμετείχαμε με όλη την Στ΄ τάξη, δηλαδή και τα 21 παιδιά που την απαρτίζουν. Το ερέθισμα για το αντικείμενο, μου δόθηκε από την γεωπόνο, υπεύθυνη του Τμήματος Πρασίνου του δήμου Αιγιαλείας Χρυσούλα Χρηστιά με την οποία πήγαμε μαζί στην Αθήνα και ενημερωθήκαμε, ενώ στη συνέχεια ήρθε η ίδια στο σχολείο και μίλησε στα παιδιά για το εν λόγω αντικείμενο. Όλοι οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλη θέληση και ενθουσιασμό, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι κατάφεραν να αποκομίσουν γνώσεις για το αντικείμενο΄΄.

΄΄Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας με ενθουσιασμό για μάθηση, αγάπη, δημιουργία αναζητώντας τα φύκη στην Τέχνη ,στην Επιστήμη ,στην Εκπαίδευση΄΄, αναφέρει η δασκάλα της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης, σημειώνοντας και τα εξής: ΄΄Εφαρμόζοντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδο στην τάξη μαςμ ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από το κύτταρο (το οποίο παρατηρήσαμε με μικροσκόπιο στο οικείο ΕΚΦΕ), φτάσαμε στα Φύκη, τις Ποσιδώνιες και το ρόλο που διαδραματίζουν στη ζωή μας . Χρησιμοποιήσαμε το υλικό της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας. Αναζητήσαμε πληροφορίες από το Διαδίκτυο για επιπλέον γνώσεις και φωτογραφικό υλικό. Εμπνευστήκαμε από την ομορφιά και τη χρησιμότητα των φυκών καλλιεργήσαμε τον γραπτό και τον προφορικό μας λόγο στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος γράφοντας ποιήματα , τραγούδι το οποίο τραγουδήσαμε και ηχογραφήσαμε, βιντεοσκοπήσαμε τα μηνύματα μας, ξεδιπλώσαμε τις ικανότητές μας στη ζωγραφική κατασκευάζοντας δημιουργίες με θέμα των υδάτινο κόσμο΄΄.

Αναρτήθηκαν ψηφιακά και αξιολογήθηκαν οι εργασίες

Να σημειωθεί πως το Συμπόσιο, για λόγους διασφάλισης της «Δημόσιας Υγείας» εξαιτίας του Covid 19, δεν πραγματοποιήθηκε με τον τρόπο που είχε προγραμματισθεί στο Μουσείο Ηρακλειδών Αττικής, αλλά ψηφιακά με ανάρτηση όλων των εργασιών σε ειδική πλατφόρμα της ιστοσελίδας της ΕΛ.Φ.Ε. Βασικός στόχος του Συμποσίου ήταν η γνωριμία των μαθητών με το θαυμαστό κόσμο των φυκών, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Απώτερος σκοπός ήταν η κατεύθυνση της προσοχής των παιδιών σε νέους ορίζοντες γνώσης. Έτσι, η εκπαίδευση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, μετατρέπεται σε παιχνίδι που αυξάνει τις δεξιότητες τη δημιουργικότητα και την εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον.

Έναυσμα να αντιληφθούν τα παιδιά την ευθραυστότητα της φύσης

΄΄Οι καλοκαιρινές υδάτινες βόλτες μας ανάμεσα σε δάση από φύκη και θαλάσσια φυτά ήταν ένα οπτικό κάλεσμα αφουγκράσματος και συνειδητοποίησης των οικοσυστημικών λειτουργιών, καθώς και ένα έναυσμα να αντιληφτούμε την ευθραυστότητα της φύσης που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα βυθισμένη δίπλα μας΄΄, επισημαίνει ακόμη η κ. Κοκοτή, δηλώνοντας πως και η ίδια μέσα από την εργασία έμαθε πολλά…

΄΄Ο υδάτινος κόσμος προσφέρει ένα απίστευτο ταξίδι με τη «μαγεία» του σε όποιον επιθυμήσει να τον ανακαλύψει. Ο θαλάσσιος βυθός είναι η κατοικία αμέτρητων ειδών ζώων και φυτών που χρωματίζουν και μεταμορφώνουν διαρκώς την όψη ενός περιβάλλοντος γεμάτου ζωή. Τα φύκη είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, δεν ανήκουν στα φυτά και διακρίνονται σε μακροφύκη και μικροφύκη΄΄, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει: ΄΄Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Χρυσούλα Χρηστιά υπεύθυνη του τμήματος Πρασίνου του δήμου Αιγιάλειας, η οποία μας προέτρεψε να ασχοληθούμε με τα φύκη, μας μύησε στα μυστικά του βυθού, μας παρουσίασε τα φύκη και τις ποσιδωνίες και μας εξήγησε το ρόλο που διαδραματίζουν σε κάθε οικοσύστημα΄΄.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του σχολείου Κώστας Μεσάζος, υπογραμμίζει τα εξής: ΄΄Παρά την κρίση, η διάθεση για προσφορά και δημιουργία ποτέ δεν έλειψε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Βραβείο καλύτερης παρουσίασης project από τους μαθητές της Στ΄ τάξης και τη δασκάλα τους κ. Κοκοτή Χριστίνα σε για τη συμμετοχή τους σε περιβαλλοντικό συμπόσιο! Συγχαρητήρια!΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr