background img
banner
banner

«Πανστρατιά» για την Αγιά Σοφιά

-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, Δικηγόρου – πρ. Αντιπροέδρου Ιστορικής Εταιρείας Αιγιαλείας-

Ανάμεσα στα άλλα αγκάθια τα γνωστά των σχέσεων μας με την Τουρκία, ξεπρόβαλε πρόσφατα και θέμα της μετατροπής (για δεύτερη φορά) της Αγίας Σοφίας σε τζαμί! Ο Ερντογάν …θυμήθηκε τώρα να βάλει κι αυτό στην «ατζέντα» του φανατισμού του έναντι της Ελλάδος. Μόνο που η Αγιά-Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προστατευόμενη μάλιστα από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Αυτό ο Σουλτάνος κάνει πως το …ξεχνά δηλώνοντας θρασύτατα, ότι δεν θα μας πουν οι Έλληνες τι θα αποφασίσουμε στη χώρα μας! Ακόμα προκλητικότεροι είναι οι επιτελείς του, οι οποίοι δηλώνουν ξεδιάντροπα ότι ο μέγιστος ανά τους αιώνες ναός της Χριστιανοσύνης είναι «οθωμανική ιδιοκτησία»! Τι μας λέτε βρε «καλόπαιδα», μήπως ο Ιουστινιανός ήταν Οθωμανός και δεν το ξέραμε; Ή μήπως ο Ισίδωρος και ο Αρτέμιος έμαθαν αυτή την σπουδαία αρχιτεκτονική στα βάθη της Ανατολίας; ΝΤΡΟΠΗ!

Δεν έχουν όμως τα «κότσια» ν’ αποφασίσουν μόνοι τους και ρίχνουν το …μπαλάκι στο, αντίστοιχο με το δικό μας, τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, και σε λίγες μέρες στις 2 Ιουλίου αυτό καλείται ν’ αποφανθεί σχετικά με το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος βάσει του οποίου μετατράπηκε το 1934 σε μουσείο από τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον οποίο ο Σουλτάνος θέλει –άκουσον-άκουσον- να υποσκελίσει στην τούρκικη ιστορία. Έτσι θα τα καταφέρει;

Ενόψει αυτών, φρονώ ότι …εμείς θα πρέπει να κηρύξουμε «πανστρατιά» σ’ όλο τον κόσμο και στα «όργανά του» ταχύτατα. Δεν αρκεί το ότι οι Η.Π.Α. τάχθηκαν υπέρ του σημερινού status quo (μάλιστα οι Τούρκοι τις …μάλωσαν γι’ αυτή την ενέργεια!). Σε μια χώρα σαν την Τουρκία, που η Δικαιοσύνη είναι ελεγχόμενη από τη κυβέρνηση, παίζει ρόλο να πάρουν θέση επί του ζητήματος είτε μεμονωμένα οι κυβερνήσεις των πολιτισμένων χωρών είτε τα πλείστα όσα υπερεθνικά όργανα και οργανισμοί, ακόμη κι αν κάποιοι δηλώσουν τυπικά «αναρμόδιοι» ενδεχομένως. Άλλωστε, οι ίδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι λένε αναίσχυντα, η Δικαιοσύνη και «εμείς» θ’ αποφασίσουμε, άρα η Δικαιοσύνη είναι το προκάλυμμα, το ομολογούν. Νομίζω, ότι δεν χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση για γνωστά πράγματα, άλλωστε δεν είναι ανάγκη, βεβαίως, να «πεισθούμε» μεταξύ μας.

Επί του θέματος εξέδωσε και μία πολύ καλογραμμένη ανακοίνωση και το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία μπορεί να την αναζητήσει όποιος φίλος αναγνώστης επιθυμεί.

Η ταπεινή φωνή (και) του γράφοντος …αναφωνεί: «Εκάς οι βέβηλοι» ή, επί το λαϊκότερον, κάτω τα «χέρια» από το Παγκόσμιο Σύμβολο της Χριστιανοσύνης, που όταν το δει κάποιος από κοντά λέει από μέσα του: «Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε»!

Υ.Γ.: Ο Θεός με αξίωσε πέρυσι τέτοιες μέρες ακριβώς να επισκεφθώ την Αγιά Σοφιά, κι ας ελπίσουμε να είναι πάντοτε προσβάσιμη, ακριβώς όπως και τώρα, σ’ όλους!


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr