background img
banner
banner

Αγωνία των παραγωγών

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΥΓΗΤΟ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Την αναγκαιότητα να επιτραπεί στους εργάτες γης από την Αλβανία που χρόνια τώρα έχουν εξειδικευτεί πάνω στο αντικείμενο του τρύγου, να έρθουν στην Ελλάδα και την περιοχή για να απασχοληθούν στη συγκομιδή της σταφίδας, επισημαίνει με παρέμβασή της προς την πολιτεία, η Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών.

Μεταφέρει δε τον προβληματισμό των σταφιδοπαραγωγών ότι εάν λόγω των μέτρων ενάντια στη διασπορά του covid-19, δεν επιτραπεί στους αλλοδαπούς εργάτες να έρθουν στην περιοχή, τότε η σταφίδα θα μείνει αμάζευτη, γεγονός που θα πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία.

Η πρωτοβουλία της διοίκησης της Π.Ε.Σ. ελήφθη με αφορμή το γεγονός ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ο τρύγος γίνεται κάθε χρόνο στην Αιγιάλεια με Αλβανούς εργάτες στους οποίους επί του παρόντος δεν επιτρέπεται να έρθουν στη χώρα κι αυτό μόλις λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία. Ως γνωστόν, κάθε χρόνο από τις 5 Αυγούστου ως τις 25 Σεπτεμβρίου, ο τρύγος είναι μία δραστηριότητα που απασχολεί δεκάδες εργάτες γης ενώ ακόμη κι αν κάποιοι Έλληνες επιθυμούν να εργαστούν πάνω στο αντικείμενο, δεν είναι γνώστες, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν πως αν δεν έρθουν οι Αλβανοί εργάτες ο τρύγος δεν θα γίνει καν…

Σωτηρόπουλος: Να δοθούν άδειες εισόδου από την Αλβανία

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, ΄΄η χορήγηση αδειών εισόδου στην χώρα εργατών γης από την Αλβανία κρίνεται από την Παναιγιάλειο Ένωση ως θέμα κατεπείγον και μείζονος σημασίας. Ως γνωστόν, το σύνολο σχεδόν των εργατών γης που έρχονται στην χώρα μας για τον τρύγο της σταφίδας είναι αλβανικής καταγωγής. Εάν δεν δοθούν άμεσα άδειες εισαγωγής κινδυνεύει η παραγωγή της Κορινθιακής σταφίδας που ξεκινάει σε λίγες μέρες. Όλοι γνωρίζουν πως η σταφίδα είναι ένα προϊόν που εάν δεν τρυγηθεί στην ώρα του μια ενδεχόμενη βροχή είναι αρκετή να καταστρέψει το προϊόν. Στο πλαίσιο αυτό η Π.Ε.Σ ανέλαβε την πρωτοβουλία μαζί με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της και τις κοινότητες της Αιγιάλειας όπου καλλιεργείται η σταφίδα να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και την περιφέρεια δυτικής Ελλάδος για τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει για το προϊόν η μη έγκαιρη άδεια εισόδου στην χώρα εργατών για τον τρυγητό της σταφίδας΄΄.

Ως συνεταιριστική οργάνωση θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου οι συνάδελφοι σταφιδοπαραγωγοί να μην καθυστερήσουν τον τρύγο και υποστούν οικονομική καταστροφή. Η Παναιγιάλειος έδωσε και φέτος την υψηλότερη τιμή στη σταφίδα. Έδωσε για όλη την ποσότητα που παρέλαβε € 1,80 για την ποιότητα ‘’Σκιά’’ και € 1,75 για την ποιότητα ‘’ Ήλιος’’. Πρέπει να τονίσω επίσης πως για άλλη μια χρονιά η Π.Ε.Σ θα στηρίξει την τιμή της σταφίδας δίνοντας την υψηλότερη τιμή στον συνάδελφο σταφιδοπαραγωγό. Καλώ λοιπόν όλους τους παραγωγούς να στηρίξουν την δική τους συνεταιριστική οργάνωση την Π.Ε.Σ και να μην ενδώσουν στις σειρήνες των κάθε λογής συμφερόντων που έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για πτώση της τιμής της σταφίδας. Η Π.Ε.Σ για άλλη μια χρονιά θα ακυρώσει στην πράξη τα σχέδιά τους και όπως πάντα θα δώσει και φέτος την καλύτερη τιμή στη σταφίδα. Όσο πιο ισχυρή βγαίνει η Ένωσή μας τόσο πιο καλή θα είναι και η τιμή σταφίδας που θα πάρουμε. Ως διοίκηση της Π.Ε Σ ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς για την στήριξή τους και τους ευχόμαστε καλό τρύγο και καλή σοδειά΄΄, κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Σταυρόπουλος: Να ελεγχθούν και να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας

΄΄Προχωρήσαμε σε ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, από Περιφέρεια μέχρι Υπουργείο, σε συνεργασία με σταφιδικές κοινότητες και συνεταιρισμούς, τονίζοντάς τους τον κίνδυνο να μην γίνει καν ο τρύγος της σταφίδας σε περίπτωση που δεν επιτραπεί στους αλλοδαπούς εργάτες να έρθουν στη χώρα. Διότι επιτρέπεται σε αλλοδαπούς να έρθουν για τουρισμό με σκοπό την τόνωση της οικονομίας, με όποια συνέπεια έχει αυτό στη διασπορά του covid-19. Αυτό θα πρέπει να γίνει όμως και για την αγροτική παραγωγή και δη για τη σταφίδα η οποία εάν δεν τρυγηθεί οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές στον οικονομικό τομέα΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ. Μίλτος Σταυρόπουλος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ΄΄δεν ζητούμε να έρθουν ανεξέλεγκτα. Αντιθέτως, θέλουμε να ελεγχθούν στα σύνορα, να υπάρχουν τεστ για την ανίχνευση του ιού και να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας΄΄.

΄΄Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών στέκεται για ακόμη μία φορά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία στο πλευρό του σταφιδοπαραγωγού προωθώντας το αίτημά του για το εργατικό δυναμικό που θα στηρίξει τον τρυγητό της σταφίδας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό αφορά τον βιοπορισμό των σταφιδοπαραγωγών της περιοχής, έχει μεγάλες οικονομικές προεκτάσεις και ελπίζουμε να εισακουστούμε΄΄, κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

Η επιστολή της διοίκησης της ΠΕΣ στον Μάκη Βορίδη

Το περιεχόμενο της επιστολής της Π.Ε.Σ. προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, είναι το εξής: «Μετά από εκτεταμένη επικοινωνία της Οργάνωσής μας με τους Προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας που συνυπογράφουν την παρούσα επιστολή μας, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι σταφιδοπαραγωγοί της περιφέρειάς μας, ενόψει της έναρξης από τα τέλη του τρέχοντος μήνα (Ιουλίου) του τρυγητού της Κορινθιακής Σταφίδας. Όπως είναι γνωστό, η συγκομιδή της σταφίδας αποτελεί την σημαντικότερη εργασία κατά τον ετήσιο καλλιεργητικό κύκλο αυτής, είναι δε εξαιρετικά επείγουσα και επιτακτική εργασία, διότι το προϊόν θα πρέπει να συγκομιστεί άμεσα όταν ωριμάσει, καθώς ακόμη και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρης της παραγωγής ιδίως από τις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες.

Για την επιτυχία, επομένως, του τρυγητού της κορινθιακής σταφίδας όλοι οι παραγωγοί έχουν άμεση ανάγκη να απασχολήσουν κατά την περίοδο αυτή, από τα τέλη του μηνός Ιουλίου έως τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου, εργάτες, οι οποίοι στην περιφέρειά μας είναι σχεδόν στο σύνολό τους (σε ποσοστό περίπου 95 %) υπήκοοι του κράτους της Αλβανίας. Ωστόσο, ενόψει των κυβερνητικών μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορωνοϊού, οι εργάτες που προτίθενται να εισέλθουν στη χώρα μας από την Αλβανία, προκειμένου να εργαστούν στη συγκομιδή της κορινθιακής σταφίδας, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία για τον υγειονομικό έλεγχό τους κατά την διέλευσή τους από τους συνοριακούς σταθμούς, ενώ επιβαρύνονται και με το αυξημένο κόστος της έκδοσης ειδικών ιατρικών βεβαιώσεων, το οποίο πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το καταβάλουν.

Παράλληλα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, συζητείται ακόμη και η επιβολή του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα μας υπηκόων Αλβανίας, μέτρο το οποίο εάν τελικώς ληφθεί είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει αδύνατη και εντελώς απαγορευτική τη συγκομιδή του προϊόντος της κορινθιακής σταφίδας, το οποίο ως γνωστόν είναι εξαγώγιμο σχεδόν στο σύνολό της παραγωγής (σε ποσοστό τουλάχιστον 98 %).

Ενόψει αυτών, παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειές σας, προκειμένου να διευκολυνθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η είσοδος στη χώρα μας των εργατών υπηκόων Αλβανίας, που πρόκειται να εισέλθουν κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη του τρέχοντος μηνός Ιουλίου έως τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και σε κάθε περίπτωση να μην ληφθεί το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης εισόδου αυτών στη χώρα μας, διότι διαφορετικά θα καταστραφεί το σύνολο των σταφιδοπαραγωγών, οι οποίοι αναμένουν μέσα σε ένα διάστημα έως δέκα (10) ημερών να δρέψουν τους καρπούς της προσωπικής εργασίας τους και των υψηλόποσων καλλιεργητικών εξόδων ολόκληρης της χρονιάς, προκειμένου να εξασφαλίσουν το εισόδημα επιβίωσής τους για την επόμενη χρονιά».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr