background img
banner
banner

Ανέκοψε την κατεδάφιση του καταφυγίου Κρυονερίου

ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΤΑΧΙΣΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

Αίσιο τέλος είχε το ζήτημα της κατεδάφισης του αλιευτικού καταφυγίου Κρυονερίου Ακράτας, ενδεχόμενο που αποφεύχθηκε χάρη στην άμεση και ουσιώδη αντίδραση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας.

Με την αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας και δήλωσης κατάφερε σε διάστημα τριών ημερών να αλλάξει την απόφαση του αρμόδιου Τμήματος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τη στιγμή μάλιστα που έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την νομιμοποίηση του συνόλου των κατασκευών της μαρίνας Κρυονερίου Ακράτας. Συγκεκριμένα, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα γνωστοποιήθηκε στο Λιμενικό Ταμείο η ειδοποίηση κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών εντός αιγιαλού στο λιμανάκι Κρυονερίου την Τετάρτη 29 Ιουλίου και ώρα 9.30 το πρωί, στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου «Κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στο λιμανάκι Κρυονερίου Ακράτας». Μάλιστα, μέσω της ειδοποίησης καλούνταν οι αρμόδιες αρχές να διευκολύνουν το έργο της κατεδάφισης…

Το εξώδικο έφερε αναβολή

Η αντίδραση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ήταν άμεση αφού συνέταξε και απέστειλε εξώδικο εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για την αιφνίδια απόφαση για κατεδάφιση, καλώντας την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης να ανακαλέσει άμεσα. Παράλληλα, μέσω αυτού, την καθιστούσε εξ ολοκλήρου υπεύθυνη ποινικά και αστικά για την οποιαδήποτε ζημιά υποστούν οι ιδιοκτησίες, για τη σωματική ακεραιότητα πολιτών, ιδιοκτητών σκαφών και λουόμενων από τις ενέργειες κατεδάφισης!

Το εξώδικο είχε ως αποτέλεσμα νέα απόφαση της Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που περιελάμβανε την αναβολή της κατεδάφισης, προκειμένου να εξετασθεί η σχετική εξώδικη πρόσκληση – διαμαρτυρία και δήλωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας.

Πού «πάτησε» το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄ήταν μία απερίσκεπτη και βιαστική απόφαση, τη στιγμή που η αίτησή μας για νομιμοποίηση στην Κτηματική Υπηρεσία αναστέλλει την εκτέλεση του προσβαλλόμενου πρωτοκόλλου κατεδάφισης, το οποίο και δεν έχει ακόμα καταστεί τελεσίδικο. Σαν Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιάλειας έχουμε δρομολογήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την νομιμοποίηση του συνόλου των κατασκευών της μαρίνας Κρυονερίου Ακράτας στα πλαίσια της διαδικασίας εξομοίωσης της Λιμενικής Ζώνης του Δήμου Αιγιάλειας. Μάλιστα, προς υλοποίηση της απόφασης αυτής έχει υποβληθεί αίτηση στην Κτηματική Υπηρεσία Νομού Αχαΐας για την υπαγωγή στις διατάξεις του με εμπεριστατωμένο και πλήρη φάκελο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων΄΄.

΄΄Επιπλέον, δεν υπάρχει καν τεχνική μελέτη για τις επιπτώσεις, περιβαλλοντικές και μη, που θα επέρχονταν από την καταστροφή των μισών εγκαταστάσεων. Από εκεί και πέρα, κινηθήκαμε τάχιστα και αποτρέψαμε το ενδεχόμενο κατεδάφισης΄΄, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Α. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Λιμενικό Ταμείο «πάτησε» και στο γεγονός ότι η τυχόν εκτέλεση μόνο του με αριθμό 14/1997 πρωτοκόλλου κατεδάφισης είναι τεχνικά αδύνατη, διότι με αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια η υπάρχουσα λιμενική υποδομή λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο.

Εάν λοιπόν θα προχωρούσε η κατεδάφιση, η μαρίνα του καταφυγίου θα «έσπαζε» στη μέση με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις περιουσίες των μελών του σωματείου «Ναυτικός και Αθλητικός Όμιλος Ο Άγιος Νικόλαος», των επαγγελματιών αλιέων και των λοιπών χρηστών της μαρίνας, ενώ θα θίγονταν διεθνείς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας, καθότι τα «στίγματα» του καταφυγίου είναι καταγεγραμμένα στους διεθνείς ναυτικούς χάρτες πέραν της 25ετίας. Επίσης, χρησιμοποιείται και από το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει επιστήσει την προσοχή ως προς την φαροσήμανση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr