background img
banner
banner

Τρύφωνας Κατσαρός: Αγωνιστής της ζωής, παράδειγμα προς μίμηση για όλους

ΣΤΑ 53 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΔΥΝΑΤΟΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΙΒΟΥΣ

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναιγιαλείου και άλλων ομάδων της Αιγιάλειας, Τρύφωνας Κατσαρός, πρωταγωνιστούσε για χρόνια στα γήπεδα δίνοντας και κερδίζοντας μεγάλες μάχες, αλλά ξαφνικά βρέθηκε απέναντι από την πιο σπουδαία της ζωής του. Το 2017 διαγνώστηκε με μία μορφή λευχαιμίας αλλά το μήνυμα που έστειλε από την πρώτη στιγμή ήταν ένα: Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τον αγώνα, παλεύουμε για το δώρο της ζωής δίνοντας ταυτόχρονα και την ελπίδα στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ο Τρύφωνας πηγαίνει πολύ καλά, μετά από μια σειρά θεραπειών που ακολούθησε το 2017 και το 2018 και πλέον τον βλέπουμε να δίνει δυναμικό “παρών” τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ παλαιμάχων, αλλά και σε αγώνες δρόμου που διεξάγονται κατά καιρούς στην Αιγιάλεια και σε άλλες περιοχές.

Ο Τρύφωνας Κατσαρός γεννήθηκε στις 8/3/1967 στον Ελαιώνα Αιγιαλείας όπου και κατοικεί. Είναι παντρεμένος με τη Βίκυ Ριτσινιά και έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, την Ελένη 18 ετών και τον Ανδρέα 14 ετών.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι πρόσφατα η Ελένη Κατσαρού διακρίθηκε στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό στα οικονομικά << Ερμής >> από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έγραψε στη συνέχεια 20 στο μάθημα “Αρχές Οικονομικής Θεωρίας” στις πανελλαδικές εξετάσεις! (Στη φωτογραφία πιο κάτω την βλέπουμε με την καθηγήτριά της Σπυροπούλου Ελένη των Φροντιστηρίων Κωστάρα).

Στον Παναιγιάλειο από το 1988 έως το 1991

Ο Κατσαρός αγωνίστηκε τρεις σεζόν στον Παναιγιάλειο. Πήγε στην ομάδα την περίοδο 1988-89, όταν υποβιβάστηκε στην Α΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ και στο τέλος της χρονιάς επέστρεψε στη Δ΄ Εθνική. Συμπαίκτες του ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αιγιώτες και συγκεκριμένα οι: Παππάς, Γιοβατζίκογλου, Σιέβας (τερματοφύλακες), Νικολόπουλος, Ασημακόπουλος, Λουκάτος, Θεοδωρόπουλος, Σωτηρόπουλος, Δ.Σπανός, Πετρόπουλος, Θηβαίος, Δημητρόπουλος, Δ. Δημόπουλος, Φαν.Μητρόπουλος, Ν. Ζάγκος, Γ.Δρακόπουλος, Βασιλακόπουλος, Σπηλιωτόπουλος, Στρατής Μαστροκυριάκος, Τσεκούρας.

Ο Παναιγιάλειος αναδείχθηκε πρωταθλητής με 58 βαθμούς και εξασφάλισε την επάνοδό του στην Δ’ Εθνική. Την άνοδο επίσης πήρε και ο Εθνικός Πατρών που τερμάτισε στην 2η θέση με 49 βαθμούς. Στην 3η θέση ο Ατρόμητος Πατρών με 42 βαθμούς, ενώ Κεραυνός Αγ. Βασιλείου, Δάφνη Πατρών και Βασιλικό υποβιβάστηκαν στην Β´ Κατηγορία. Ο Τρύφωνας αγωνίστηκε άλλες δύο χρονιές στη Δ΄ Εθνική και αποχώρησε από τη “Μαύρη Θύελλα” τον Μάιο του 1991.

Τρύφωνα ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα;

“Να αγωνίζονται και να μη τα παρατάνε ποτέ. Εγώ μέσα και από το ποδόσφαιρο τόσα χρόνια έχω μάθει να αγωνίζομαι και αυτό σίγουρα με βοηθάει ακόμη περισσότερο. Ο αθλητισμός γενικότερα είναι ένας τρόπος ζωής διαφορετικός και οι αθλητές έχουν μάθει να δίνουν μάχες. Στη δική μου περίπτωση ο οργανισμός μου αντέδρασε πολύ καλά και στις χημειοθεραπείες που έκανα τα δύο πρώτα χρόνια και σήμερα νιώθω καλά. Μπορώ να λαμβάνω μέρος στους αγώνες, απλά αποφεύγω τις υπερβολές, κάτι που μου έχουν πει και οι γιατροί να κάνω. Δεν θα πάω δηλαδή να τρέξω μαραθώνιο, αλλά βγάζω άνετα ένα ημιμαραθώνιο ή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα”.

Ο Παναιγιάλειος δεν ήταν η πρώτη σου ομάδα. Από ποια ξεκίνησες;

“Από μικρός έπαιζα ποδόσφαιρο όπως και όλα τα παιδιά της γενιάς μου. Παίζαμε σε αλάνες, σε χωράφια, στην παραλία και όπου αλλού βρίσκαμε λίγο χώρο. Πολλές φορές και στον δρόμο θυμάμαι. Το 1983 έκανα το πρώτο μου δελτίο στον Αιγιέα και το 1988 πήγα στην αγαπημένη ομάδα όλης της Αιγιαλείας και όχι μόνο, στον Παναιγιάλειο. Έμεινα μέχρι το 1991 όταν και αποχώρησα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Επέστρεψα στην ομάδα του χωριού μου, τη Δόξα Ελαιώνα μέχρι το 1996 που γύρισα στον Αιγιέα-Άρη”.

Και εκεί ξεκίνησαν τα προβλήματα με τους τραυματισμούς;

“Ναι, εκεί είχα και τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό, το 1998. Ρήξη πρόσθιου χιαστού στο δεξί γόνατο και ακολούθησε μια μεγάλη διακοπή έως το 2002, που πήγα στη Φλόγα Ροδιάς για να επιστρέψω και πάλι το 2005 στην Δόξα Ελαιώνα κλείνοντας κάπως λίγο άδοξα την καριέρα μου το 2008 με έναν ακόμα σοβαρό τραυματισμό. Ρήξη πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο αυτή τη φορά. Εκεί λοιπόν σταματάω τα επίσημα παιχνίδια. Όμως η αγάπη μου και το πάθος μου για το ποδόσφαιρο δεν μπορούν να με κρατήσουν μακριά από αυτό. Να προσθέσω ότι έχω διατελέσει και προπονητής (βοηθός του Μάκη Λελούδα στην αρχή, αλλά και πρώτος μετά) στη Δόξα Ελαιώνα και στη συνέχεια στη Φλόγα Ροδιάς”.

Ακολούθησαν παιχνίδια βετεράνων και το 2018 η Σελέστε. Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Δημήτρη Πιερρουτσάκο;

“Έχω αγωνιστεί σε παιχνίδια με την ομάδα βετεράνων του Παναιγιαλείου μέχρι το 2017 που παρουσιάστηκε το πρόβλημα υγείας. Η πρώτη μου παρουσία στη Σελέστε ήταν το 2018 στο SAVE MORAS, στον αγώνα που έγινε για τους ανθρώπους που πάσχουν από λευχαιμία. Είναι μια εκστρατεία που ξεκίνησε ο διεθνής ποδοσφαιριστής Βαγγέλης Μόρας που πρωταρχικό στόχο έχει την ορθή ενημέρωση και επαγρύπνηση του κοινού ως προς τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών. Εκεί γνωρίστηκα και με τον Δημήτρη Πιερρουτσάκο και με τον Βαγγέλη, που δυστυχώς έχει χάσει τον αδελφό του από την ασθένεια. Από τότε δίνω το “παρών” στις εκδηλώσεις και τα παιχνίδια φιλανθρωπικού χαρακτήρα που παίρνει μέρος η Σελέστε. Ένας σύλλογος που προσφέρει μεγάλο κοινωνικό έργο”.

Κλείνοντας, ο Τρύφωνας Κατσαρός μας επισημαίνει την αναγκαιότητα, να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών. Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα. Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Όσο περισσότεροι είναι οι εθελοντές, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να μην υπερβαίνει το 45ο έτος. Ο εθελοντής δότης πρέπει να είναι υγιής ( ιατρικά κριτήρια για να γίνει κάποιος εθελοντής δωρητής μυελού των οστών). Η διαδικασία που ακολουθείται για την καταχώρηση ενός εθελοντή δότη μυελού των οστών πραγματοποιείται στα Κέντρα Δοτών (για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα) ή στις Αιμοδοσίες Γενικών Νοσοκομείων (για την υπόλοιπη Ελλάδα).


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr