background img
banner
banner

Από τα Βαλιμίτικα στο… ρετιρέ της ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ «ΑΙΟΛΟΣ» ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Συγκίνηση και αναγνώριση στο πρόσωπο μιας σπουδαίας προσωπικότητας, μίας σημαντικής πολιτικού που έμελλε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή για περίπου τρεις δεκαετίες, περιελάμβανε η εκδήλωση που διοργάνωσαν το βράδυ της Κυριακής η Τοπική Κοινότητα Βαλιμιτίκων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλιμιτίκων «Ο Αίολος». Η Βάσω Παπανδρέου ήταν παρούσα για να δει τους συγχωριανούς της Βαλιμίτες να τη θυμούνται με πολλή αγάπη αλλά και να ακούσει το όνομά της να δίδεται, τιμής ένεκεν, στο θεατράκι που τα τελευταία χρόνια κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου!

Άλλωστε, παρά τα πολλά χρόνια απουσίας της από τη γενέτειρά της και τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό, ποτέ δεν «έκλεισε την πόρτα» στους συγχωριανούς της, δείχνοντας περίσσιο ενδιαφέρον για τον τόπο που τη γέννησε και τους ανθρώπους του. Αυτό καταμαρτυρούν και τα έργα που άφησε πίσω της όσο βρισκόταν σε θέσεις ευθύνης, στα οποία έγινε ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως είναι το θεατράκι στο οποίο δόθηκε το όνομά της, το Τουριστικό Περίπτερο Βαλιμιτίκων, η ανάπλαση της παραλίας, ασφαλτοστρώσεις δρόμων κ.ά.

Η πρώην υπουργός κατέφθασε στον χώρο συνοδευόμενη από τις δύο αδελφές της και άλλα συγγενικά της πρόσωπα, ακούγοντας με προσοχή και χαμόγελο όλα όσα ειπώθηκαν γι’ αυτή κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Τους παριστάμενους καλωσόρισαν ο πρόεδρος της Κοινότητας Κωνσταντίνος Δημακόπουλος και η πρόεδρος του Συλλόγου «Αίολος» Ρούλα Ανδρικοπούλου. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ενώ παρόντα ήταν πολλά στελέχη και πρώην βουλευτές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη κ.ά.

Για το έργο της και τη βοήθεια που παρείχε στον τόπο μίλησαν οι πρώην πρόεδροι της Κοινότητας Γιώργος Δάκαλης και Γιώργος Μεΐντανάς καθώς επίσης και ο ιατρός, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας Τάκης Ανδρικόπουλος. Πέραν των άλλων έργων που εκτελέστηκαν στην περιοχή με μέριμνα της Βάσως Παπανδρέου, αναφορά έγινε και στα τμήματα της γέφυρας του Σελινούντα, τα οποία ωστόσο δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ και παραμένουν στις αποθήκες της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου…

Σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή όπου προβλήθηκαν φωτογραφίες της κ. Παπανδρέου από τη νεαρή της ηλικία στα μεταπολεμικά Βαλιμίτικα, μαζί με την οικογένειά της. Στη συνέχεια, οι αναφορές στην πορεία της μόνο θαυμασμό προκαλούν. Ίσως γιατί έσπασε τόσα ρεκόρ… Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με άλλα οκτώ μέλη. Η ίδια είχε γνωρίσει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ λίγους μήνες νωρίτερα στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον Τόνι Μπεν των Εργατικών. Η Βάσω ζούσε στην Αγγλία από το 1969, μετά την ΑΣΟΕΕ. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Ρέντινγκ και από το 1971 δίδασκε στο Έξετερ.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 1974, όταν η μοίρα της την έφερε στο ίδιο δείπνο με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μόλις είχε βρει δουλειά την Οξφόρδη ως βοηθός ερευνήτρια. Σε τρεις μήνες η ακαδημαϊκή καριέρα πήγε… περίπατο και βρέθηκε στην Αθήνα, στην κορυφή ενός νέου πολιτικού κόμματος στο οποίο δεν ήξερε κανέναν και δεν την ήξερε κανένας, πλην του αρχηγού του. Αυτό έπαιξε τον ρόλο του και ίσως η Βάσω είναι μια από τις «μαμές» των εξελίξεων της Μεταπολίτευσης. Αυτή έπεισε τον Ανδρέα να μείνει στην Ελλάδα μετά την απογοήτευση για το 13% των εκλογών του 1974. Και ίσως αυτό εννοούσε αργότερα όταν έλεγε: «Μου χρωστάει ο Παπανδρέου».

Τα επόμενα χρόνια η Βάσω αναδείχθηκε κεντρική φιγούρα του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της ηγετικής ομάδας και υπεύθυνη για τη Διαφώτιση. Το 1984 θα εκλεγεί μέλος του ΕΓ και θα μείνει μέχρι το 1988, όταν πήρε τον δρόμο για τις Βρυξέλλες, ως πρώτη γυναίκα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Ζακ Ντελόρ. Το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Υποθέσεων την εκτόξευε στο ρετιρέ της ευρωπαϊκής πολιτικής, με τον χαρακτηρισμό τής αντι-Θάτσερ, λόγω της αναμέτρησής της με τη «Σιδηρά Κυρία» για την Κοινωνική Χάρτα. Επέστρεψε το 1993 για να σπάσει ένα ακόμη ρεκόρ. Κατήλθε ως υποψήφια στη Β΄ Αθηνών και έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών που έχει πάρει ποτέ Έλληνας – ίσως και ευρωπαίος – βουλευτής: πάνω από 250.000! Μετά το υπουργείο Ανάπτυξης παίρνει τα εξίσου ισχυρά χαρτοφυλάκια Δημόσιας Διοίκησης και ΠΕΧΩΔΕ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε ο φόβος και ο τρόμος των υπουργών, χωρίς να χαρίζεται ούτε στον ίδιο τον Παπανδρέου, όταν είχε την ευκαιρία. Η Βάσω υπήρξε αποφασιστική πολιτικός, με ισχυρή βούληση να πετύχει σε ό,τι ανέλαβε. Και τα κατάφερε.

Επώνυμη καταγγελία… έφερε αστυνομία και πρόστιμο

Το ανθρώπινο κλίμα της εκδήλωσης χάλασε με την άφιξη της αστυνομίας στο κλείσιμό της, όπου βεβαίωσε πρόστιμο της τάξεως των 3.000 ευρώ στους διοργανωτές, με την αιτιολογία ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του covid. Την πρόθεσή τους να καταθέσουν ένσταση, θεωρώντας εντελώς άδικη την επιβολή προστίμου, έκανε γνωστή στο protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, η πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου κ. Ανδρικοπούλου, επισημαίνοντας πως από πλευράς αστυνομίας έγινε γνωστό πως υπήρξε επώνυμη καταγγελία που αφορούσε πολύ κόσμο, ακόμη και όρθιους στην εκδήλωση, κάτι που η ίδια επισημαίνει πως δεν ισχύει. ΄΄Επ’ ουδενί υπήρξαν όρθιοι και συνωστισμός. Όλα όσα έγιναν ήταν νόμιμα αφού τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Πιστεύουμε ότι η καταγγελία έγινε εσκεμμένα για να χαλάσει το κλίμα της εκδήλωσης, η οποία δεν είχε πολιτικό αλλά ανθρώπινο χαρακτήρα, τιμώντας τη σημαντική αυτή προσωπικότητα που γέννησε το χωριό μας. Θεωρήσαμε ότι η τοπική κοινωνία έχει χρέος να αναγνωρίσει την προσφορά της. Και αυτό είναι Πολιτισμός. Προτιθέμεθα να καταθέσουμε ένσταση αφού θεωρούμε άδικη την παράβαση που μας βεβαιώθηκε΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ευχάριστη νότα της εκδήλωσης αποτέλεσαν το θεατρικό δρώμενο με μουσική από μαθητές υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Χριστίνας Κοκοτή και τα τραγούδια από τον φίλο του Συλλόγου Γιάννη Καραμάνο που έκλεισαν μελωδικά τη γιορτή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr