background img
banner
banner

Πληροφόρηση για την παροχή αντιβιοτικών

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ

Με αφορμή την νέα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που αφορά στην συνταγογράφηση αντιβιοτικών φαρμάκων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου ενημερώνει τους πολίτες ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις και ταλαιπωρία, υπενθυμίζοντας πως η παροχή αντιβιοτικών απαιτεί ιατρική συνταγή.

Συγκεκριμένα, τονίζει: 1) Η παροχή αντιβιοτικών σκευασμάτων από τα φαρμακεία απαιτεί πλέον ιατρική συνταγή και χωρίς την συνταγή αυτή ο φαρμακοποιός απαγορεύεται να χορηγεί ανάλογα σκευάσματα. Η άρνηση των φαρμακοποιών να χορηγήσουν αντιβιοτικά φάρμακα χωρίς συνταγή είναι αποτέλεσμα του νέου νόμου και σε καμία περίπτωση δεν έχει ως σκοπό την ταλαιπωρία του κοινού. 2) Η ιατρική συνταγή για την χορήγηση αντιβιοτικών πρέπει απαραίτητα να είναι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, ως εκ τούτου ο ιατρός που έχει χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό φάρμακα (ιδιώτης ή δημόσιος) είναι υπεύθυνος για την έκδοση την συνταγής και η έκδοση αυτής είναι υποχρέωσή του. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου είναι αδύνατη η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής (π.χ. επισκέψεις κατ’ οίκον ή δυσλειτουργία του συστήματος συνταγογράφησης), ο ιατρός οφείλει να χορηγήσει χειρόγραφη συνταγή με υπογραφή και σφραγίδα, και σε δεύτερο χρόνο να εκδοθεί ηλεκτρονική συνταγή. 3) Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χωρίς συνταγή δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν αντιβιοτικά φάρμακα και σε περίπτωση που δεν τους χορηγείται συνταγή θα πρέπει να το σημειώνουν στον θεράποντα ιατρό.

Η αλλαγή στον τρόπο συνταγογράφησης αποτελεί ένα μέσο καταγραφής της χρήσης των εν λόγω φαρμάκων καθώς και ένα από τα όπλα στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, που έχει οδηγήσει την Ελλάδα να είναι μια από της χώρες με την μεγαλύτερη μικροβιακή αντοχή πανευρωπαϊκά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr