background img
banner
banner

Πλώρη για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου

ΜΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΑ ΓΙΔΑ

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δημοτικές αρχές είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να καταγράψουν λεπτομερώς την ακίνητη περιουσία του δήμου, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν κατάφερε να αποτυπώσει την ακριβή εικόνα. Η δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου εξ αρχής κινείται σε αυτή τη λογική και το πλέον αρμόδιο πρόσωπο, λόγω και της επαγγελματικής της ιδιότητάς, είναι η Μαρία Γιδά.

Πριν από ένα μήνα περίπου ανέλαβε αντιδήμαρχος με καθήκοντα – μεταξύ άλλων – την τήρηση αρχείων και φακέλων των ακινήτων, την αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση, την περιφρούρηση και την τήρηση μηχανογραφημένου συγκεντρωτικού καταλόγου δημοτικής περιουσίας, καθώς και την τήρηση αρχείου δωρεών, την εποπτεία, διαχείριση και αξιοποίηση των κληροδοτημάτων.

Με… βοήθεια από την καταγραφή του Κτηματολογίου

΄΄Πράγματι, σαν αντιδήμαρχος δημοτικής περιουσίας και αξιοποίησης κληροδοτημάτων έχω την ευθύνη και την υποχρέωση να κάνω ό,τι καλύτερο σε σχέση με την αξιοποίησή τους. Λόγω της ιδιότητάς μου ως συμβολαιογράφου, πάντα ασχολούμαι με τα ακίνητα και πλέον μου δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθώ και με μία άλλη ιδιότητα που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα από την άποψη ότι ο δήμος έχει περιουσιακά στοιχεία που είναι ανεκμετάλλευτα και θα μπορούσαν εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, να αποτελέσουν είτε μοχλό ανάπτυξης για τον δήμο ή να αποφέρουν απευθείας οικονομικό όφελος΄΄, επισημαίνει στo protionline.gr, η αντιδήμαρχος.

Αναφερόμενη στα θέματα που θα προτάξει, επισημαίνει: ΄΄Σκοπεύω να ασχοληθώ με τις μισθώσεις και τις εκμισθώσεις των ακινήτων αλλά και τα κληροδοτήματα τα οποία υπάρχουν και είναι πολλά και στην Αιγιάλεια αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Αθήνα΄΄. Επιπλέον, η κ. Γιδά βλέπει την δήλωση των ακινήτων του δήμου στο Κτηματολόγιο ως μία καλή ευκαιρία για την τήρηση αρχείων και φακέλων με την ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα, σημειώνει: ΄΄Είναι μία ευκαιρία να καταγράψουμε τα δημοτικά ακίνητα γιατί δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ πλήρης αποτύπωση, ούτε γραπτή, πόσο μάλλον σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν υπάρχει καν δήλωση ακίνητης περιουσίας (Ε9) όπως θα περίμενε κανείς. Κατά τη γνώμη μου, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα με τα ακίνητα και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε την αξιοποίησή τους΄΄.

Τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία

Σχετικά με τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία, όπως π.χ. η έκταση και τα ακίνητα της πρώην Χαρτοποιίας, η αξιοποίηση ορισμένων εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί, η κ. Γιδά υπογραμμίζει: ΄΄Σαφώς και γνωρίζουμε τα κυριότερα από αυτά. Είναι γεγονός ότι η πρώην Χαρτοποιία είναι ένα από τα πιο σημαντικά αλλά δεν είναι το μόνο, υπάρχουν κι άλλα που θα μπορούσαν να αποφέρουν στον δήμο σημαντικά έσοδα. Προσφάτως έγινε η μεταβίβαση στρεμμάτων στον Δήμο από το Πανεπιστήμιο και είναι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πέρα από το εγκεκριμένο πρόγραμμα, υπάρχουν σκέψεις και για την υπόλοιπη έκταση, όμως αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τον δικό μας τομέα αλλά και με τα τεχνικά έργα και τα προγράμματα μέσω των οποίων θα επιδιώξουμε χρηματοδότηση, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο χώρος, προς όφελος της κοινωνίας΄΄.

΄΄Εκτός από την Χαρτοποιία, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης υπάρχουν άλλα δύο εμβληματικά κτίρια ιδιοκτησίας του Δήμου, τα οποία επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε. Πρόκειται για το παλαιό Λιμεναρχείο που βρίσκεται σε πολύ προνομιακή θέση δίπλα από τον παλιό σταθμό του τρένου αλλά το κτίριο της “Ηλεκτρικής” στο κάτω μέρος της Τεμπελόραχης. Συνεργαζόμαστε με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προς αυτή την κατεύθυνση΄΄, τόνισε ακόμη η αντιδήμαρχος.

Ερωτηθείσα αναφορικά με τους χώρους που λειτουργούν ως πάρκινγκ, η κ. Γιδά επισημαίνει: ΄΄Παρακολουθώ τις μισθώσεις δηλαδή ποιες είναι, πόσα είναι τα χρήματα και πότε ανανεώνονται. Στις Δημοτικές Ενότητες υπάρχουν δημοτικά ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης. Στο Αίγιο όμως ο Δήμος μισθώνει ακίνητα για την εξυπηρέτηση των συμπολιτών΄΄.

Η Εκποίηση υλικών φέρνει κέρδος στο δήμο

Εκτός από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, υπάρχει και η εκποίηση στοιχείων τα οποία μπορούν να αποφέρουν κέρδος στο βεβαρημένο δημοτικό ταμείο. Ήδη για τις 6 Οκτωβρίου έχει προκηρυχθεί η διενέργεια φανερής, πλειοδοτικής, προφορικής δημοπρασίας για την εκποίηση: α)κινητών πραγμάτων (κάδοι μεταλλικοί – πλαστικοί, πλαστικά αντικείμενα, κάδοι σιδερένιοι και λοιπά σιδηρά υλικά) και β) ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (ΑΗΗΕ). Ελάχιστο όριο της πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό ως κάτωθι: 1α) κάδοι πλαστικοί και λοιπό πλαστικό υλικό: 0,10 €/kg πλαστικού υλικού. 1β) κάδοι σιδερένιοι και λοιπά σιδηρικά υλικά: 0,10 €/kg σιδηρού υλικού. Για την ετήσια συλλογή από τον Δήμο ΑΗΗΕ, που αντιστοιχούν σε 1kgr ανά κάτοικο, το ποσό των 25€ ανά τόνο. Για την ετήσια συλλογή από τον Δήμο ΑΗΗΕ, που αντιστοιχούν σε άνω του 1kgr και έως 2kg ανά κάτοικο, το ποσό των 40€ ανά τόνο. Για την ετήσια συλλογή από τον Δήμο ΑΗΗΕ, που αντιστοιχούν σε άνω του 2kgr και έως 3kg ανά κάτοικο, το ποσό των 70€ ανά τόνο και για την ετήσια συλλογή από τον Δήμο, που αντιστοιχούν σε 3kgr και πλέον ανά κάτοικο, το ποσό των 100€ ανά τόνο.

Επίσης, ο δήμος έχει προχωρήσει την εκμίσθωση του δικαιώματος υλοτόμησης και απολήψεως του δημοτικού δάσους Κοινότητας Ζαρούχλας και διάθεσης καυσόξυλων ατομικών αναγκών μονίμων κατοίκων της κοινότητας, για το διαχειριστικό έτος 2020.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr