background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΥΡΟΒΡΥΣΗΣ: Ο αγιασμένος τόπος στη Δυτική Αιγιάλεια | ΦΩΤΟ

ΤΣΟΥΜΠΟΣ: «ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ Η ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΧΥΤΑ»

Η περιοχή της Μυρόβρυσης είναι μια από της πλέον αγιασμένες αλλά και ταλαιπωρημένες περιοχές. Η μεγάλη παραγωγή αγαθών που βγάζει η τοπική γη κάθε χρόνο και η δυνατή ενέργεια των κατοίκων της… έχει έρθει πολλές φορές ¨αντίπαλη¨ με τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που ζει ο τόπος και κυρίως… με το μεγάλο ζήτημα του ΧΥΤΑ ¨Παπανικολού¨ που από ¨κάποιους¨ επανέρχεται σιγά – σιγά στο προσκήνιο.

Τα ¨Τσετσεβοχώρια¨

Το χωριό ¨Τσετσεβός¨ ήταν μια κωμόπολη της περιοχής εν έτη 1750-1775 το οποίο καταστράφηκε από καθολικές καθιζήσεις. Βρισκόταν σιμά στο βουνό όπου σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κοντά στο σημερινό ¨Κάστρο της Ωριάς¨. Έπειτα οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν σταδιακά το μέρος. Οι καθιζήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το 1775 περίπου, όταν όλοι οι κάτοικοι το είχαν πλέον εγκαταλείψει. Σαν ¨Τσετσεβοχώρια¨ λογίζονται τα χωριά: Άλσος, Λάκκα, Βερίνο, Γκραίκα, Συνανιά, Μυρόβρυση και Μάγειρα. Πάρα πολλοί κάτοικοι των χωριών αυτών, σήμερα έχουν κατοικίες στην θέση ¨Πανόραμα¨. Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτογραφημένοι μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητας απαριθμούνται στους 230. Πρόκειται για μια ορεινή τοποθεσία που δίνει μεγάλη παραγωγή κάθε χρονιά σε σταφίδα και όχι μόνο…

 

Αγροτικό και οδικό δίκτυο

Ο δρόμος από τα Σελιανίτικα ως το χωριό της Μυρόβρυσης, λέγεται 28η επαρχιακή οδός. Σε αυτήν έκταση τα τελευταία 30 χρόνια, δεν έχει πέσει ούτε ένα μέτρο άσφαλτος. Ενώ πολλές φορές έγιναν ενέργειες προς την Περιφέρεια ή σε αρμόδιους, όλοι τάξανε, υποσχέθηκαν… αλλά ο δρόμος είναι ακόμα στην ίδια κατάσταση. Επίσης, υπάρχουν γέφυρες που τα σίδερα δεν είναι στερεωμένα. Σημειώθηκαν περιπτώσεις που καλούπια και μπάζα, αφέθηκαν και απλά παρατήθηκαν έτσι. Το θέμα παραμένει έτσι, καθώς ασφαλτικά μηχανήματα δεν έχουν φανεί ακόμα. Στις πρόσφατες βροχές του Σεπτεμβρίου, σε σημείο της Αγίας Παρασκευής έγινε πλημμύρα, η οποία αντιμετωπίστηκε με την έγκαιρη παρέμβαση του αρμόδιου αντιδημάρχου και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Στους δε αγροτικούς δρόμους της κοινότητας, έγινε πρόσφατα γενικός καθαρισμός, αλλά το γενικότερο πρόβλημα μαίνεται και εστιάζεται στα αυλάκια. Όταν υπάρχουν πλημμύρες ή νεροποντές, η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη και σίγουρα χρειάζονται καίριες ενέργειες. Οι άνθρωποι της κοινότητας έχουν προτείνει την επίστρωση των δρόμων με ¨κοκκινιά¨ και επανειλημμένως έχουν κάνει έκκληση σε δασαρχείο και αρμόδιους για να ριχτεί αυτό το ειδικό νταμάρι, αλλά το δασαρχείο δεν δίνει τέτοια έγκριση, με αποτελέσματα οι δρόμοι να μην είναι οργανικοί.

Η αντίδραση για τον ΧΥΤΑ Παπανικολούς

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της κοινότητας της Μυρόβρυσης, Φώτης Τσουμπός, για το θέμα του ΧΥΤΑ τονίζει: «Ήταν μια λάθος κίνηση από την γένεση της, η περίπτωση του ΧΥΤΑ ¨Παπανικολού¨. Θέλησαν τότε, να έχουν το μικρότερο πολιτικό κόστος, για αυτόν τον λόγο και προτάθηκε ως η ¨ιδανική λύση¨. Η περιοχή όμως εφάπτεται με το ποτάμι. Υπάρχει και ένας καταρράκτης εκεί, ο οποίος διασχίζει το κεντρικό ¨κύτταρο¨ της θέσης που πρόβλεψαν για να φτιαχτεί, καθώς και τρεις ενεργές πηγές. Με τις πλημμύρες και τις βροχές… ο καθένας καταλαβαίνει ότι θα γινόταν ανεπανόρθωτη ζημιά στην περιοχή με την ύπαρξη του ΧΥΤΑ. Ξεκίνησαν τις διαδικασίες δίχως καν μια υδρολογική μελέτη, ενώ διατέθηκε μεγάλο κονδύλι για να φτιαχτούν πρώτα τα χωματουργικά. Η κατάληξη τότε… ήταν τα γνωστά πλέον επεισόδια με την είσοδο των ΜΑΤ στον χώρο και την αντίσταση του κόσμου. Το έργο αυτό έχει σταματήσει. Και ορθά έχει σταματήσει.

Έπειτα από ενέργειες που κάναμε με δικηγόρο με εξειδίκευση στις περιβαλλοντικές μελέτες, ο οποίος έφερε και ομάδα επιθεώρησης, η οποία έκρινε τον χώρο ακατάλληλο, κερδήθηκαν οι δικαστικοί μας αγώνες. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν υπάρχει εξέλιξη και δεν θέλουμε να επαναφερθεί το ζήτημα ¨Παπανικολού¨ γιατί θα ήταν καταστροφικό για όλη την περιοχή και τους κατοίκους μας» επισημαίνει ο κ. Τσουμπός και καταλήγει: «Έχει λήξει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί για ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ. Δεν υπάρχει καν κάποια περιβαλλοντική μελέτη από αρμόδια επιτροπή. Για αυτούς τους λόγους είμαστε πεπεισμένοι πως δεν θα υπάρξει δημιουργία του ΧΥΤΑ της ¨Παπανικολού¨ ουδέποτε. Ακόμα και ΚΔΑΥ να προταθεί να γίνει, που ακούγεται πως σκέφτονται να γίνει, χρειάζεται εκ νέου μελέτη, σε άλλο πλαίσιο και με νέα δεδομένα. Και βεβαίως, γενναία χρηματοδότηση. Δεν είναι μόνο η αντίδραση του κόσμου που εμποδίζει ένα τέτοιο έργο, αλλά η ίδια η τοποθεσία. Ο τόπος αντενδείκνυται εντελώς για κάτι τέτοιο. Σαν κοινότητα ξέρουμε πως θα ήταν καταστροφικό. Θα αντιδράσουμε σε κάθε περίπτωση».

Η κοινότητα στο… μικροσκόπιο

  • Επί δημαρχίας Παναγόπουλου ήταν δύσκολα τα πράγματα για τον συνολικό φωτισμό του τόπου, ο επαρκής ηλεκτροφωτισμός από τις δημοτικές υπηρεσίες ήταν σε… ¨τελευταία¨ μοίρα. Η τρέχουσα δημοτική αρχή έχει δώσει εργολαβία, σαφώς και τα πράγματα καλυτέρευσαν, όμως το θέμα μαίνεται. Το μέγα πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ δεν επιτρέπει σε υπάλληλο του δήμου με καλαθοφόρο, να αποκαταστήσει ζημιές που τυχόν συμβαίνουν και πως υπάρχει τρομερή καθυστέρηση από την υπηρεσία στην αποκατάσταση των βλαβών. Αυτή την στιγμή, αρκετές λάμπες είναι καμένες, ειδικά στην τοποθεσία Αγία Παρασκευή. Η αποκατάστασή δεν έχει γίνει ακόμα.
  • Το συνολικό δίκτυο της ύδρευσης, χρίζεται ως ¨πεπαλαιωμένο¨ και εμφανίζει αρκετά προβλήματα κατά καιρούς. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για τα 180 ευρώ επιπλέον που προέκυψαν, για διάφορες βλάβες που κατά καιρούς παρουσιάζει το δίκτυο.
  • Στο κοιμητήριο της κοινότητας, χρειάζεται τσιμεντόστρωση για την πιο εύκολη πρόσβασή του, επί του δρόμου, και μια ολική περίφραξη που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, για μεγαλύτερη ασφάλεια των κατοίκων.
  • Στην θέση ¨Αγνάντι¨ κατασκευάστηκε ένα καινούριο κιόσκι, το οποίο από την θέση που βρίσκεται προσφέρει υπέροχη θέα σε όποιον βρεθεί εκεί. Το επόμενο βήμα, είναι πως χρειάζεται φωτοβολταϊκά για να πάρει μια πιο σύγχρονη και οργανική εικόνα.
  • Η κοινοτική αρχή έχει ζητήσει μια νέα γεώτρηση για να υπάρχει επάρκεια νερού, που θα δώσει μεγάλη ¨ανάσα¨ στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

«Ο δήμαρχος είναι έμπειρος και υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ μας»

Σε ερώτηση του protionline.gr για το πώς εκτιμάται μέχρι στιγμής το έργο της δημοτικής αρχής, ο πρόεδρος, απαντά: «Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, ειδικά με τον κ. Καραϊσκο και τον κ. Ανδρικόπουλο. Το κλίμα είναι καλό και υπάρχει κατανόηση για τα προβλήματα μας.
Η εικόνα βεβαίως… κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος είναι έμπειρος και ικανός».

Να σημειωθεί, πως στην κοινότητα ζει μόνιμα, ο κληρικός Γεώργιος Κάκος, ο οποίος συντελεί μέγα κοινωνικό έργο με την στάση του και την προσφορά του, στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Μαζί με τους ανθρώπους της κοινότητας, συμβάλλει στις εξελίξεις, όπως για παράδειγμα… η κατασκευή στην θέση Αγία Παρασκευή μιας μικρής εκκλησίας που ανακατασκευάζεται αυτό το διάστημα και θα διαθέτει αξιόλογες αγιογραφίες και εκκλησιαστικά εκθέματα για το ευρύ κοινό. Τα ¨Τσετσεβοχώρια¨ ήταν… είναι και θα υπάρχουν και ιστορική περιοχή αλλά και σε τροχιά ανάπτυξης. Μα πάνω από όλα, το χωριό της Μυρόβρυσης… όπου πάντα υπήρξε ¨μπροστά¨ και ¨απέναντι¨ στις εξελίξεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr