background img
banner
banner

Τα Έπος του ΄40 εμπνέει και καθοδηγεί στη σύγχρονη δύσκολη εποχή… | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΟΓΩ COVID ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

«Όπλο» απέναντι στις σύγχρονες δυσκολίες της ελληνικής κοινωνίας, είτε σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού, είτε με τις τουρκικές προκλήσεις και την εθνική κυριαρχία, μπορεί να αποτελέσει το μήνυμα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, που – παρά τις δυσκολίες- τιμήθηκε στο Αίγιο με την αρμόζουσα βαρύτητα. Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο υπό την… απειλή βροχής και χωρίς την προγραμματισμένη συνοδεία αντιπροσωπειών μαθητών.

Να σημειωθεί ότι την παραμονή της Εθνικής Εορτής δεν πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της περιοχής προκειμένου να μην υπάρξει συγχρωτισμός και προς εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας ενάντια στον covid, όπως άλλωστε δεν διεξήχθη και η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση την ημέρα της Εορτής.

Με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας και με την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων φορέων και σχολείων, ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί, η Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.

Τα σχολεία του δήμου με τους σημαιοφόρους και παραστάτες τους παρατάχθηκαν δεξιά και αριστερά του ναού και οι επίσημοι έλαβαν τις θέσεις τους. Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπροσώπησε ο Αιγιαλέας αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Να προσευχηθούμε στον Θεό να δώσει δύναμη και να απαλύνει τον πόνο σε όσους υποφέρουν»

Με αναφορές στην Παναγία και την Αγία Σκέπη αλλά και στους νέους ανθρώπους τους οποίους υπεραγαπά, ο Μητροπολίτης έδωσε το στίγμα των ημερών, κατά την ομιλία του αμέσως μετά το πέρας της Δοξολογίας. Όπως είπε, ΄΄η Παναγία μας στέλνει το πέπλο της και θα σκεπάζει όχι μόνο την πόλη μας που πολλές φορές δοκιμάζεται, αλλά και τον καθένα από εμάς ειδικά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που υφιστάμεθα. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε διάθεση και πίστη ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τις δυσκολίες. Με τη βοήθεια του Θεού να διαφυλάξουμε την πατρίδα μας και να συμπαρασταθούμε σε όλο αυτό τον κόσμο που ταλαιπωρείται από την επιδημία, τον κορωνοϊό. Για τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, να προσευχηθούμε στον Θεό να τους απαλύνει τον πόνο και να τους δώσει γρήγορα τη θεραπεία΄΄.

Αναφερόμενος στη νεολαία, ο Μητροπολίτης, είπε: ΄΄Χαίρομαι σήμερα που βλέπω στον Ναό τα αγαπητά μου παιδιά της επαρχίας μας, που μου έχουν λείψει. Βλέπω και τους δασκάλους τους και τους εκπροσώπους του δήμου μας. Θέλω να πω στα παιδιά ότι τα έχω επιθυμήσει και τους λέω να προσεύχονται γιατί ο Θεός ακούει περισσότερο τις δικές τους προσευχές. Να προσευχηθούν ώστε να άρει αυτό το κακό, να ζήσουμε πλέον ελεύθεροι. Μόλις περάσει όλο αυτό θα έρθω στα σχολεία να σας συναντήσω να συσφίξουμε τις σχέσεις του πατέρα με τα παιδιά΄΄.

΄΄Να πιαστούμε από τις μεγάλες ιδέες και τα ιδανικά και να υψώσουμε το ανάστημά μας΄΄

Ακολούθως, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου Ιωάννα Γκιώνη, η οποία πολύ εύστοχα παρουσίασε τα ιστορικά γεγονότα δίνοντας έμφαση στο πώς μπορούν να παραδειγματίσουν τις νέες γενιές. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, ΄΄ο Έλληνας έγινε την ιαχή «αέρας» που ακόμα ηχεί στα αυτιά μας από το στόμα των στρατιωτών του 1940΄΄. Η κ. Γκιώνη αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία και το διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά, τη νύχτα της 28ης Οκτωβρίου προς τον Ιταλό δικτάτορα Μουσολίνι, που καλούσε τους Έλληνες να αγωνιστούν για την πατρίδα, τις γυναίκες, τα παιδιά και τις ιερές παραδώσεις. «Νυν υπέρ πάντων ο αγών», τόνισε προσθέτοντας: ΄΄Και πόσο μικρός αποδείχθηκε ο Ιταλός και ο Γερμανός μπροστά στον Έλληνα φαντάρο. Κανείς δεν έλειπε από τη μάχη, κανείς δεν δείλιασε στον πόνο, κανείς δεν καταδέχθηκε να παραδοθεί. Γιατί ήταν όλοι γνήσιοι απόγονοι του Λεωνίδα, του Κολοκοτρώνη, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και κάθε Έλληνα πολεμιστή που άφησε την ψυχή του και έγραψε το όνομά του με αίμα στις σελίδες της ελληνικής ιστορίας΄΄.

Επίσης, πρόσθεσε τα εξής: ΄΄Σήμερα λοιπόν μετά από 80 χρόνια καλούμαστε να ευχηθούμε για το Έπος του ’40 όχι γιατί έχουν τόσο ανάγκη οι ψυχές των Ηρώων, αυτοί είναι αθάνατοι. Η σημερινή μέρα δεν είναι ένα μνημόσυνο. Σήμερα νιώθουμε την ανάγκη να πιαστούμε από τις μεγάλες ιδέες και τα ιδανικά και ίσως πιο πολύ από ποτέ άλλοτε να υψώσουμε το ανάστημά μας σε κάθε ξένο ή εγχώριο που επιβουλεύεται την εθνική υπόσταση της Ελλάδας, βροντοφωνάζοντας «όχι». Γιατί δεν μπορεί να μένουμε στο παρόν βουβοί στην άνευ όρων παράδοση της χώρας μας στους ξενόφερτους κατακτητές΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Μόνο ενωμένοι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και μεγαλουργούν΄΄

Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και η ομιλία του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: ΄΄Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε μία ένδοξη σελίδα που έχει γράψει ο ελληνικός λαός. Ζούμε σε έναν τόπο, σε μία πατρίδα που άφησε βαρύ στην ιστορία της το χνάρι της δόξας. Είμαστε εμείς σήμερα πλούσιοι κληρονόμοι αυτής της δόξας αλλά και υπόχρεοι να κρατήσουμε τις αρχές που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας σε αυτό τον ευλογημένο τόπο. Το δίδαγμα όμως από το «όχι» του 1940 αλλά και από όλες τις «πατημασιές» που άφησε τούτος ο λαός, είναι να είμαστε ενωμένοι. Γιατί ενωμένοι οι Έλληνες κατάφεραν από τα βάθη του χρόνου να μεγαλουργήσουν. Η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει κι αυτό είναι το μήνυμα για τη νέα γενιά και τους νεοέλληνες. Είμαστε η χώρα και ο λαός που μπορούν να κάνουν θαύματα. Η πίκρα από τη διχόνοια, μας κάνουν πολλές φορές να ξεστρατίσουμε από τον θεόσταλτο ευλογημένο δρόμο της δόξας που έχει τάξει ο Θεός σε μας. Πίσω από τη διχόνοια κρύπτονται πολλές φορές όχι μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και εγωισμοί αλλά και ιδεολογίες. Υπέρτατο ιδανικό είναι η γνήσια φιλοπατρία΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Έχουμε χρέος αυτή την πατρίδα να την παραδώσουμε αυτούσια στη νέα γενιά. Στα παιδιά που τους αφήνουμε και μία κακή πορεία σε ό,τι αφορά την κρίση που περνούμε και που τα μισά παιδιά της Ελλάδας είναι αναγκασμένα να μεγαλουργήσουν στο εξωτερικό. Σήμερα που έχουμε την κρίση της πανδημίας, πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε και αυτό τον κίνδυνο. Ενωμένοι όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε ένα «ναι» στη φιλοπατρία΄΄.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που όλο το εκκλησίασμα, άπαντες όρθιοι, έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Κατάθεση στεφάνων χωρίς μαθητές λόγω καιρού

Ακολούθησε η μετάβαση κλήρου και επισήμων στα Υψηλά Αλώνια όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Ηρών του 1940. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο και τις αρχές του τόπου. Συγκεκριμένα, στεφάνια κατέθεσαν: Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας Βασίλης Ροδόπουλος, ο διοικητής του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, ο εκτελών χρέη διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Γρηγόρης Αγαλόπουλος, εκ μέρους των Σχολικών Επιτροπών του δήμου ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Δημήτρης Ελεθευριώτης και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Βοστίτσα» Λάμπης Ψυχογιάννης.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε από τα μεγάφωνα ο Εθνικός Ύμνος.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr