background img
banner
banner

Μπαίνει τέλος στα σωματεία «φαντάσματα» της Αιγιάλειας

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΗΣ ΓΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Έγγραφο προς τον δήμο Αιγιάλειας απέστειλε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, βάσει του οποίου ξεκαθαρίζει ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, δικαίωμα στη χρήση ανοιχτών και κλειστών γηπέδων της περιοχής μας, θα έχουν μόνο τα αθλητικά σωματεία που μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικής Αναγνώρισης.
Αναλυτικά το έγγραφο της ΓΓΑ

«Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την επικράτηση συνθηκών νομιμότητας και διαφάνειας στον αθλητισμό, σας καλούμε να ενημερώσετε τα μη εγγεγραμμένα στο Μητρώο αθλητικά σωματεία που κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αιγιάλειας, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες της αίτησης ένταξής τους σε αυτό.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσή σας με αναλογική εφαρμογή του άρθρου 3 παρ.4 του νόμου 4726/2020, προβλέπεται ρητά ότι αθλητικό σωματείο που δεν φέρει την κατά το παρόν αθλητική αναγνώριση και δεν έχει εγγραφεί στο αθλητικό μητρώο αθλητικών σωματείων, δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε εποπτευόμενα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού νομικά πρόσωπα νομικού και ιδιωτικού δικαίου.»

Αλλάζει το σύστημα εκλογών στην ΕΠΟ με ψήφο από τα σωματεία

Σε διαδικτυακή συζήτηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή με τον κ. Αυγενάκη εκπρόσωποι των ομάδων της περιοχής μας (Αχιλλέας Καμαρών και Αστέρας Τέμενης), ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε στις ερωτήσεις που αφορούσαν το σύστημα εκλογών, υπογραμμίζοντας: «Για φέτος οι εκλογές της Ομοσπονδίας θα πραγματοποιηθούν όπως και παλαιότερα, με την ψήφο δηλαδή των Ενώσεων. Από την μεθεπόμενη διαδικασία των αρχαιρεσιών, θα έχουν δικαίωμα τα ποδοσφαιρικά σωματεία (μόνο τα εγγεγραμμένα), όπως άλλωστε συμβαίνει και στα άλλα αθλήματα»

Να μπει ασφαλιστική δικλείδα στις μεταγραφές των 18ρηδων

Στην περίπτωση μιας μαζικής «διάθεσης» μεταγραφής από ένα σωματείο, το οποίο θα κινδυνέψει να μείνει χωρίς το απαραίτητο έμψυχο υλικό, ο κ. Αυγενάκης υποσχέθηκε να το εξετάσει κι αν χρειαστεί να μπει κάποια ασφαλιστική δικλείδα.

Με νομιμότητα οι χρήσεις Δημοτικών γηπέδων

Παράλληλα ο υφυπουργός ήταν σαφής ότι στην χρήση γηπέδων θα ακολουθήσει αυστηρός έλεγχος, αφού μόνο τα εγγεγραμμένα σωματεία θα έχουν το δικαίωμα να τα χρησιμοποιούν, ενώ η περίπτωση κοστολογίου χρήσης των σωματείων προς τον Δήμο, είναι καθαρά θέμα υπουργείου Εσωτερικών.

Μειώνεται αισθητά ο αριθμός των ενεργών ερασιτεχνικών σωματείων

Στην ΓΓΑ υπήρχε ένας αριθμός 12000 σωματείων, από τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν τα μισά. Πλέον η υποχρέωση επισημότητας στα σωματεία, που θα πρέπει να λειτουργούν με χαρτιά και με εκλογές παρουσία δικαστικού εκπροσώπου, έχει θέσει εκτός δικαιώματος εγγραφής περίπου 6000 σωματεία, τα οποία έχουν μεγάλες εκκρεμότητες και δύσκολα θα μπορέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου να τακτοποιηθούν σύμφωνα με το νόμο.

Αλλάζει πάλι το καταστατικό των σωματείων

Τα σωματεία θα αναγκαστούν να προβούν σε υποχρεωτική αλλαγή του καταστατικού τους, ώστε αυτό να εναρμονιστεί σύμφωνα με τον καινούριο νόμο. Ας ετοιμάζονται λοιπόν οι διοικήσεις για νέες αλλαγές και έξοδα, που θα πλησιάσουν τα 800 ευρώ. Ευτυχώς που θα έχει προηγηθεί η επιχορήγηση των 2500 ευρώ.

Τάκης Ανδριόπουλος: «Να εξαλειφθεί το φαινόμενο με τα σωματεία «φαντάσματα»

Σχετικά με το έγγραφο της ΓΓΑ, ο πρόεδρος Νομικού Προσώπου Τάκης Ανδριόπουλος δήλωσε στo protionline.gr τα εξής: «Εμείς σε πρώτη φάση ενημερώσαμε τα σωματεία για την υποχρέωση εγγραφής τους στο Μητρώο μέχρι τις 31 Αυγούστου, αν δεν ακολουθήσει κάποια παράταση με την εξέλιξη της πανδημίας. Είναι μια υποχρέωση που δεν πρέπει να τρομάζει τα σωματεία, αφού αντίθετα θα λαμβάνουν τις επιχορηγήσεις.

Λογικά θα υπάρχει νομιμότητα και τάξη σύμφωνα με τους κανόνες. Θα πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο με τα σωματεία «φαντάσματα», τα οποία όχι μόνο ενεργά δεν είναι, αλλά δίνουν παράλληλα ώρες χρήσης γηπέδων και σε άλλα σωματεία. Χρειάζεται κάποια σοβαρότητα. Προσωπικά βλέπω με καλό μάτι την υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο, οπότε όταν με το καλό επιστρέψουμε να επικρατήσει η νομιμότητα. Γνώμη μου είναι ότι παντού και σε κάθε δουλειά χρειάζεται πιστοποίηση. Δεν μπορεί για παράδειγμα να κάνει ο καθένας τον προπονητή, να μπαίνει στα γήπεδα, να ασχολείται με τα παιδιά μας, χωρίς να ξέρουμε αν παρουσιάζει έργο. Να έχει ο κάθε παράγοντας μια σφραγίδα στα χέρια του και να παρεμβαίνει στις εκλογές της ΕΠΣΑ με ανάρμοστο και χυδαίο τρόπο. Έτσι το ποδόσφαιρο πάει από το κακό στο χειρότερο.»

Ολοκλήρωσαν την αίτηση και περιμένουν την εγγραφή τους Απόλλων και Φλόγα Ροδιάς

Από τα σωματεία της περιοχής μας που δεν έχουν ακόμα αναγραφεί στη λίστα του Μητρώου, είναι ο Απόλλων Συνοικισμού και η Φλόγα Ροδιάς, που περιγράφουν στο protionline.gr τις μέχρι τώρα ενέργειές τους.

Απόλλων Συνοικισμού: «Ολοκληρώσαμε τις εκκρεμότητες, θέμα χρόνου η εγγραφή μας στο Μητρώο»

Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Απόλλωνα Συνοικισμού Θανάση Σπυρόπουλο, αφού το όνομα του σωματείου δεν έχει ακόμα εμφανιστεί στη λίστα του Μητρώου της Γραμματείας Αθλητισμού.
«Το πρόβλημα που προέκυψε στον Απόλλωνα, ήταν ότι δεν φαινόμαστε πουθενά. ούτε στην ΕΠΟ, ούτε και στην Γενική Γραμματεία. Ζητήσαμε βεβαίωση από την ΕΠΣ Αχαΐας ότι λαμβάνουμε μέρος ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα και με το αντίγραφο της εγγραφής μας από το 2015, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε».

Φλόγα Ροδιάς: «Έχουμε καταθέσει όλα τα στοιχεία και είναι θέμα χρόνου η εγγραφή μας στο Μητρώο»

Από την Φλόγα Ροδιάς ο γενικός γραμματέας Βασίλης Ροδόπουλος δηλώνει: «Έχουμε πραγματοποιήσει μέσα στα πρώτα χρονικά περιθώρια την αίτησή μας με όλα τα στοιχεία που μας ζητούσε η εγκύκλιος για την εγγραφή μας στο Μητρώο της ΓΓΑ. Δεν μας έχει σταλεί ειδοποίηση για κάποια διόρθωση. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου για να συμπεριληφθούμε στην λίστα των εγγεγραμμένων σωματείων και να μας καταβληθεί η επιχορήγηση.»


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr