background img
banner
banner

Ολοκληρώθηκε το… σχέδιο συμμόρφωσης του Σ.Μ.Α.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Χ.Α.Δ.Α. ΑΙΓΕΙΡΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Η διαχείριση των απορριμμάτων για τη δημοτική αρχή δεν έχει να κάνει μόνο με την μεταφορά και εναπόθεσή τους αλλά και με την εξυγίανση και αποκατάσταση των χώρων που σχετίζονται με αυτά, παρά το γεγονός ότι κάποιοι έχουν… περάσει στη δικαιοδοσία του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας.

Η «παρουσίαση» του «νέου» Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ξεκίνησε από τον πρόεδρο και συμβούλους της Τέμενης και έπονται κι άλλοι φορείς, την ίδια στιγμή που η αντιδημαρχία Καθαριότητας βρίσκεται εν αναμονή της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του παλιού ΧΑΔΑ Αιγείρας, κλείνοντας έτσι έναν… παλιό κύκλο και ανοίγοντας έναν νέο…

Η απομάκρυνση των παλαιών «αμαρτιών» του ΣΜΑ ήταν ίσως το δεύτερο «στοίχημα» για τη δημοτική αρχή, μετά το καθάρισμα της πόλης από τους τόνους των απορριμμάτων στους δρόμους. Η κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει ο Σταθμός, και η φύλαξη απορριμμάτων λόγω της αδυναμίας εναπόθεσης, ώθησαν προέδρους όμορων κοινοτήτων να ασκούν πιέσεις για τον καθαρισμό που δεν άργησε να έρθει. Έτσι, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος υποδέχεται σταδιακά τους προέδρους, προκειμένου να τους παρουσιάσει τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει ως προς τον καθαρισμό του χώρου, ξεκινώντας από τον πρόεδρο της Τέμενης Δημήτρη Μακρή και μέλη του κοινοτικού συμβουλίου πριν λίγες ημέρες, ενώ, όπως ο ίδιος ανέφερε στο protionline.gr, θα ακολουθήσουν κι άλλοι, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι ο χώρος δεν θυμίζει σε τίποτα την προτέρα κατάσταση στην οποία βρισκόταν για χρόνια.

Καταγραφικό μηχάνημα μέσω δωρεάς

Η εγκατάσταση καταγραφικού μηχανήματος στον χώρο πάντως προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, με τον αντιδήμαρχο να αποσαφηνίζει πως πρόκειται για δωρεά ώστε να υπάρχει έλεγχος, δεδομένου ότι παλιότερα είχαν σημειωθεί κλοπές σε μπαταρίες οχημάτων κ.λπ. κάτι που κρίθηκε αναγκαίο δεδομένης της σημερινής καλής κατάστασης αλλά και του ότι δεν μπορεί να υπάρχει πλήρης έλεγχος λόγω της μεγάλης έκτασης των εγκαταστάσεων.

Ο κ. Καραΐσκος υπενθύμισε πως για τον ΣΜΑ υπήρχε εξ αρχής από την δημοτική αρχή ένα σχέδιο συμμόρφωσης από την Περιφέρεια και πλέον, βάσει των τελευταίων ελέγχων που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε πως ο Σταθμός έχει φτάσει στο επιθυμητό πλαίσιο αφού ούτε εναπόθεση απορριμμάτων στον χώρο πραγματοποιείται, ούτε φύλαξη, ενώ έχουν απομακρυνθεί και τα παλαιά σκουπίδια. Επίσης, διευκρίνισε ότι στον ΣΜΑ δεν έχει προκληθεί πυρκαγιά παρά μόνο στην παρακείμενη μονάδα ανακύκλωσης που κάποιοι έσπευσαν να πουν πως είναι του δήμου, όπως χαρακτηριστικά είπε. Να σημειωθεί ότι ανάλογο καταγραφικό μηχάνημα έχει τοποθετηθεί και στον ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Επούλωση… παλαιών «πληγών»

Το θέμα του ΧΥΤΑ πάντως έθιξε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς, με τον αντιδήμαρχο να του απαντά πως ο χώρος δεν έχει εγκαταλειφθεί, ότι έχει έρθει στη δικαιοδοσία του ΣΥΔΙΣΑ, ωστόσο ο δήμος, επειδή η διαδικασία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, έχει δρομολογήσει κάποιες διαδικασίες. Ο ΣΥΔΙΣΑ μάλιστα έχει προχωρήσει σε προϋπολογισμούς και τεχνικά σχέδια και ο χώρος έχει εισέλθει σε μία κατάσταση τέτοια που σταδιακά θα αποκατασταθεί. ΄΄Ο δήμος Αιγιαλείας είχε αναλάβει το κομμάτι που είχε σχέση με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που… έρχεται από πολύ παλιά από τους πρώην δήμους Αιγείρας και Ακράτας για τον οποίο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο΄΄, σημείωσε ο κ. Καραΐσκος.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση που ιδιαιτέρως βεβαρημένου ΧΥΤΑ, ο αντιδήμαρχος είπε πως η ευθύνη του Χώρου έχει περάσει στον ΣΥΔΙΣΑ, ωστόσο από τον δήμο «τρέχουν» το θέμα της αποκατάστασης του παλιού Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων για την αποκατάσταση του οποίου ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ύψους περίπου 500.000 ευρώ, έχει εγκριθεί ωστόσο αναμένεται και η τελική έγκριση του υπουργείου ώστε να δρομολογηθεί το έργο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr