background img
banner
banner

«Ανοίγει» η Δευτεροβάθμια… «βράζει» η Πρωτοβάθμια

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Την ώρα που μετά από μία διακοπή δυόμιση μηνών, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπαίνουν στην διά ζώσης καθημερινότητά τους, καθώς γυμνάσια και λύκεια ανοίγουν σήμερα Δευτέρα και στην Αιγιάλεια, πληθαίνουν οι ενδείξεις για κρούσματα κορωνοϊού στην Πρωτοβάθμια στην περιοχή, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στις κατά τόπους σχολικές κοινότητες. Το μεγαλύτερο φορτίο φαίνεται πως πέφτει στην Ανατολική Αιγιάλεια με τον Κέντρο Υγείας Ακράτας να αναλαμβάνει την πραγματοποίηση τεστ, τα οποία ωστόσο, κατά πολλούς, θα έπρεπε να πραγματοποιούνται κατ’ επανάληψη μέσα στα σχολεία…

΄΄Η κατάσταση αρχίζει να μοιάζει προβληματική΄΄, σχολίασε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, πραγματοποιώντας απολύμανση την Κυριακή 31/1 σε τρία διαφορετικά σχολεία της Ανατολικής Αιγιάλειας. Απολύμανση έγινε και σε μία ακόμη δομή υπό το ΝΠΔΔ.

Απολυμάνσεις και μοριακά τεστ όπου υπάρχουν ενδείξεις

Ειδικότερα, τα στοιχεία αναφέρουν ότι γονείς μαθητή του 2ου Νηπιαγωγείου Ακράτας βρέθηκαν θετικοί στον covid-19, ωστόσο το παιδάκι, που θα υποβληθεί σήμερα σε μοριακό τεστ, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. ΄΄Επειδή το σχολείο συστεγάζεται με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, πραγματοποιήσαμε απολύμανση στους χώρους και των δύο΄΄, τόνισε ο κ. Ελευθεριώτης.

Την ίδια ώρα όμως επειδή η οικογένεια έχει παιδί και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Ακράτας έγινε απολύμανση και στις εγκαταστάσεις του προληπτικά, καθώς ούτε αυτό το παιδί παρουσίασε συμπτώματα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» ΄΄οι γονείς φιλοξενούμενου βρέφους στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ακράτας ενημέρωσαν πως είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Από πλευράς ΝΠΔΔ ενεργοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και παράλληλα προληπτικά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής απολύμανση σε όλους τους χώρους του Βρεφονηπιακού Σταθμού. Ο Σταθμός θα λειτουργήσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τα παιδιά και τους εργαζόμενους. «Παραμένουμε σε εγρήγορση με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παναγιώτης Ανδριόπουλος.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Κυριακής 31/1 έγινε γνωστό πως παιδάκι από το Νηπιαγωγείο Αιγείρας βρέθηκε θετικό σε rapid test. ΄΄Ακριβώς επειδή το αδελφάκι του παιδιού αυτού φοιτά στο Δημοτικό Αιγείρας, πραγματοποιήσαμε απολύμανση και στα δύο σχολεία΄΄, αναφέρει ο κ. Ελευθεριώτης, προσθέτοντας: ΄΄Όπως φαίνεται πληθαίνουν τα κρούσματα και ιδίως στα ανατολικά του δήμου παρουσιάζεται πρόβλημα αφού και χωροταξικά να το δει κανείς τα περισσότερα περιστατικά για την ώρα, παρουσιάζονται από εκεί. Και πολύ φοβάμαι πως η επιστροφή και των μαθητών Γυμνασίων – Λυκείων στις αίθουσες, μπορεί να δυσχεράνει την κατάσταση. Όσο και αν εμείς φροντίζουμε να απολυμαίνονται οι χώροι εάν δεν γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, δεν θα έχουμε άποψη ουσιαστική΄΄…

Από τη διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας Χαρά Μαμωνά, επισημαίνονται τα εξής: «Αγαπητοί γονείς, σας ενημερώνουμε ότι στο συγκρότημα του σχολείου μας (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό προληπτικά) πραγματοποιήθηκε απολύμανση. Δεν υπάρχει μέχρι ώρας επιβεβαιωμένο κρούσμα μαθητή. Ο μαθητής του νηπιαγωγείου του οποίου οι γονείς βρέθηκαν θετικοί θα παραμείνει σε καραντίνα για 14 μέρες. Μέχρι ώρας έχουν τηρηθεί από το σχολείο μας όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ακριβώς ορίζει ο ΕΟΔΥ. Με δεδομένο ότι ζούμε στην εποχή της πανδημίας και είναι πλέον δεδομένο ότι ο ιός υπάρχει γύρω μας, καλό θα είναι να είμαστε ψύχραιμοι και να τηρούμε στο μέγιστο τις οδηγίες των ειδικών. Το σχολείο αύριο θα λειτουργήσει κανονικά, τηρώντας με αυστηρότητα όπως πάντα τα μέτρα. Ευχόμαστε περαστικά στην οικογένεια του μικρού μαθητή. Όλοι μαζί με ψυχραιμία και πιστή τήρηση των κανόνων θα τα καταφέρουμε!».

Προσλήψεις επιπλέον καθαριστριών για να θωρακιστούν τα σχολεία

Την ίδια στιγμή, σε… αγώνα δρόμου επιδόθηκε όλο αυτό το διάστημα η αντιδημαρχία Παιδείας, προκειμένου με το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας, να δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον, από υγειονομικής άποψης στα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής. Το Σάββατο το πρωί υπεβλήθησαν σε rapid test περισσότεροι από 110 εκπαιδευτικοί, κατά κύριο λόγο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και από την Πρωτοβάθμια και κυρίως από τα σχολεία που υπήρχαν ανησυχητικές ενδείξεις. Όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά.

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ΄΄όπου εμπλέκεται ο δήμος, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος και είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλεται να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα σε ό,τι αφορά τη μαθητική κοινότητα και τα παιδιά μας καθώς, παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να νιώθουν ότι βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον και ψυχολογικά να είναι δυνατά ώστε να μπορέσουν να ξαναμπούν στους ρυθμούς του σχολείου. Φροντίσαμε έγκαιρα, σε συνεργασία με γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου, τους οποίους ευχαριστώ και πραγματοποιήσαμε τεστ σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Μαρία Σταυροπούλου και υπό την έγκριση της 6ης ΥΠε και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Δώσαμε έτσι τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς να υποβληθούν σε τεστ τα οποία βγήκαν αρνητικά. Από εκεί και πέρα έχουμε απόθεμα μασκών και αντισηπτικών και έχουμε προμηθεύσει τα σχολεία, υλικά για τα οποία είχαμε προνοήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς και δεδομένου ότι τα σχολεία λειτούργησαν μόλις οκτώ εβδομάδες, έχουμε ποσότητες. Είμαστε σε επικοινωνία με τους διευθυντές να μας ενημερώνουν για τις ανάγκες τους΄΄.

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα στα σχολεία, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επισήμανε ότι άμεσα θα καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν, αφενός διότι είναι θέμα ημερών η έκδοση του ΦΕΚ για τη μετατροπή των καθαριστριών τρίωρης απασχόλησης σε πεντάωρη και αφετέρου γιατί αποφασίστηκε η πρόσληψη εννέα ατόμων για την καθαριότητα των σχολείων πεντάωρης απασχόλησης.
Όπως τόνισε, ΄΄τον Σεπτέμβριο μας ήρθε η έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών για 46 καθαρίστριες ορισμένου χρόνου, 34 μερικής απασχόλησης με τρίωρη απασχόληση και 12 πλήρους, ενώ υπήρχαν και οι 19 αορίστου χρόνου. Στον βαθμό που μπορούσαμε από πλευράς δήμου στις αρχές Νοεμβρίου καταφέραμε οι 3ωρες να γίνουν 5ωρες. Για να μετατραπούν οι συμβάσεις ωστόσο απαιτείται έκδοση ΦΕΚ και γι’ αυτό είμαστε στην τελική ευθεία.

Εκτιμώ ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα μπορεί να υλοποιηθεί η απόφαση και να έχουμε περισσότερες εργατοώρες για την καθαριότητα των σχολείων. Σοβαρό πρόβλημα ευελιξίας μάς προκάλεσε η αλλαγή του καθεστώτος γιατί η αρμοδιότητα κάλυψης των θέσεων, από τις σχολικές επιτροπές πέρασε στον δήμο κάνοντας πιο χρονοβόρες τις διαδικασίες. Επιπλέον, από τη στιγμή που οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε ορισμένου χρόνου οι εργαζόμενες απέκτησαν δικαίωμα αναρρωτικών αδειών και κατά συνέπεια προέκυψε ζήτημα αντικατάστασης και κάλυψης κενών λόγω αδειών.
Για να αντιμετωπίσουμε και αυτά τα κενά και να θωρακίσουμε την καθαριότητα, παρότι υπάρχει δυσκολία ελλείψει και προϋπολογισμού στον δήμο, σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο κ. Σταυροπούλου, ελήφθη απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή για να προσλάβουμε τουλάχιστον για τον Φεβρουάριο άλλα 9 άτομα προσωπικό.

Εκτιμώ πως μέχρι την Τρίτη (αύριο) θα είναι στη διάθεσή μας, έτσι ώστε και οι γονείς να είναι ήσυχοι ότι τα σχολεία απολυμαίνονται όπως πρέπει΄΄.

Δώρα Μαστραπά: «Σε επίπεδο ασφάλειας είμαστε εκεί που ήμασταν σε επίπεδο πολιτικής έχουν περάσει… τέρατα»

Την ίδια στιγμή τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων εκφράζει η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας, τονίζοντας ότι τα μέτρα πρόληψης και ο τρόπος με τον οποίο αναμένεται να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές δεν επαρκούν. Όπως αναφέρει στo protionline.gr η πρόεδρός της Δώρα Μαστραπά, ΄΄επιστρέφουμε στις αίθουσες ακριβώς όπως φύγαμε στις αρχές Νοέμβρη.
Το μόνο που αλλάζει είναι ότι διενεργήθηκαν τεστ σε καθηγητές. Η δική μας άποψη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Όμως όταν προ δύο εβδομάδων μπήκαν στη… ζυγαριά σχολεία και μαγαζιά… τραβούσαμε τα μαλλιά μας. Παρότι το λιανεμπόριο δοκιμάζεται, μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ζυγίζουν το ένα με το άλλο καθώς είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα΄΄.
Δηλώνοντας ικανοποιημένη για τα τεστ και την ικανοποίηση του αιτήματος για τεστ και στα Καλάβρυτα, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας αναφέρει πως ΄΄διαφορετικές εισόδους και διαλείμματα τηρήσαμε και τον Νοέμβριο.

Τι καταφέραμε μέσα σε σχεδόν τρεις μήνες; Παρότι γνωρίζαμε ότι στα κλειστά σχολεία δεν είχαμε καμία εποπτεία της τάξης μας και ουδεμία ισορροπία, το αποδεχθήκαμε για να βοηθήσουμε το κράτος σε επίπεδο καθαριότητας. Όμως δεν έγινε το παραμικρό. Αντιθέτως, τρεις μήνες μέσα στα σπίτια μας, η κυβέρνηση περνά το ένα μέτρο μετά το άλλο, τεχνική εκπαίδευση, τριτοβάθμια εκπαίδευση, πανελλαδικές… Να λαμβάνονται μέτρα για τις πανελλαδικές αυτού του χρόνου μέτρα που θα ισχύσουν τώρα και οι καθηγητές να στήνονται στον τοίχο.

Η κυβέρνηση με κλειστά τα πάντα ποινικοποιεί ακόμη και διαδηλώσεις, περνάει μέτρα που κάνουν δυσκολότερη την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και ανατρέπει τα πάντα΄΄. Και προσθέτει: ΄΄Επιστρέφοντας τη Δευτέρα πάμε με την ψυχή στο στόμα να επανεκκινήσουμε την διά ζώσης διδασκαλία. Όμως δεν ελήφθη το παραμικρό μέτρο που να μας διασφαλίζει. Ενισχύθηκε ο υγειονομικός τομέας, η πρωτοβάθμια υγεία; Με ποια βεβαιότητα να πάμε εμείς όταν έχουμε 27 παιδιά στην τάξη; Τα 2/3 του 2ου Λυκείου, του 1ου ΓΕΛ, του 2ου Γυμνασίου, τμήματα του 3ου γυμνασίου με 27 παιδιά. Απολύθηκε η τριμηνήτρια αναπληρώτρια και η θέση παραμένει κενή…. Από όπου και να το δει κανείς, μόνο ανησυχία νιώθει… Σε επίπεδο ασφάλειας είμαστε εκεί που ήμασταν σε επίπεδο πολιτικής έχουν περάσει… τέρατα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr