background img
banner
banner

«Κόφτης» στα έργα του δήμου Αιγιαλείας

ΜΕΧΡΙ 12 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΕΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΚΥΑ

Η απόφαση της κυβέρνησης μέσω των αρμόδιων υπουργείων, να τροποποιήσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΤΑ «Αντώνης Τρίτσης», βάζοντας πληθυσμιακά κριτήρια στην απορρόφηση των κονδυλίων «άναψε φωτιές» στους δήμους όλης της χώρας.

Σε επίπεδο Περιφέρειας συνεδρίασε την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο ΠΕΔ υπό την προεδρία του δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, για αξιολόγηση της κατάστασης με δεδομένο το πλαφόν στη διεκδίκηση των κονδυλίων από το πρόγραμμα.

Μάλιστα εξεδόθη ψήφισμα με προτάσεις, μήπως και αλλάξει κάτι αλλά περισσότερα θα συμβούν την Τετάρτη στη συνάντηση που έχει το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Πιο αναλυτικά τώρα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Απριλίου, οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ομαδοποιούνται σε επτά κατηγορίες, ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Έξι κατηγορίες για τους δήμους, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, μία για τις Περιφέρειες (βλέπε πίνακες)

25 εκ. ευρώ στον σχεδιασμό ,του δήμου Αιγιαλείας

Ο δήμος Αιγιάλειας ανήκει στην κατηγορία 5 ως εκ τούτου από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μπορεί να διεκδικήσει μέχρι 12 εκ. ευρώ.
Τα πράγματα με την τροποποίηση, δυσκολεύουν για τον δήμο Αιγιαλείας, γιατί μαζί με την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας τρέχουν ή διεκδικούν σύμφωνα με τα έργα που υλοποιούνται, τις μελέτες που έχουν καταθέσει ή ετοιμάζονται να καταθέσουν κονδύλια 18.230.000€ & 6.500.000€, επιπλέον που μένουν εκτός πλαφόν.

Συγκεκριμένα μόνο από το προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος» του οποίου το «Αντώνης Τρίτσης» αποτελεί γέφυρα, έχουν ενταχθεί 5 εκ. ευρώ για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης από την ΔΕΥΑ, προκειμένου να μπει και το Πανόραμα Συμπολιτείας στο συνολικό έργο των δικτύων αποχέτευσης των παραλιακών Κοινοτήτων της Αιγιάλειας.

Επίσης, 3 εκ. ευρώ για το σύστημα τηλε-ελέγχου και ανίχνευσης διαρροών στην ύδρευση του Αιγίου, έργο που υλοποιείται ήδη από την ΔΕΥΑ καθώς και 868.000€ για την αγροτική οδοποιία του δήμου Αιγιαλείας.

Υπολείπονται σύμφωνα με τα παραπάνω 3 εκ. ευρώ στα οποία θα πρέπει να «χωρέσουν» 2.171.000€ πάλι για την αγροτική οδοποιία, με την αίτηση στην πρόσκληση να έχει υποβληθεί από το δήμο καθώς και δύο μεγάλες προτάσεις από τη ΔΕΥΑ, 3,6 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Βιολογικού και 2,7εκ ευρώ για την προμήθεια δέκα ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Επίσης, ο δήμος είχε σκοπό να ζητήσει 392.000€ για την επισκευή του κτιρίου του παλιού Λιμεναρχείου και η ΔΕΥΑ 500.000€ για μελέτες επέκτασης της αποχέτευσης σε Διγελιώτικα, Τέμενη και Βαλιμίτικα.

Συνολικά δήμος και ΔΕΥΑ ζητούν 18,2 εκ. ευρώ ενώ το πλαφόν είναι 12 εκ ευρώ και μένει να ξεκαθαρίσει εάν η τροποποίηση αφορά τα ενταγμένα έργα που «έρχονται» από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» στον «Τρίτση» και εάν στα 12εκ. ευρώ περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.

Βεβαίως δήμος και ΔΕΥΑ ετοίμαζαν και νέες προτάσεις όπως τα 5 εκ. ευρώ για δίκτυα αποχέτευσης στις τρεις παραλιακές Κοινότητες του πρώην δήμου Αιγίου, καθώς και 1,3 εκ. ευρώ για δράσεις ανακύκλωσης, που μένουν εκτός πλαφόν, όπως και 126.000€ για την ψηφιακή ανάδειξη της Ιστορίας του 1821 στον δήμο Αιγιαλείας.

«Παράθυρο» στην ΚΥΑ για το Διυλιστήριο

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το αίτημα των 19.5εκ ευρώ για το διυλιστήριο νερού του Σελινούντα από την ΔΕΥΑ που φαινομενικά είναι εκτός πλαφόν, όμως σύμφωνα με το άρθρο 7 της ΚΥΑ, φαίνεται πως υπάρχει «παράθυρο» για εμβληματικά έργα.

Όπως αναφέρει η παράγραφος 3 του άρθρου 7 «Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών μπορεί να τροποποιείται ο προϋπολογισμός κάθε πρόσκλησης, η προθεσμία υποβολής των προτάσεων (αιτημάτων ένταξης), καθώς και κάθε άλλος όρος των προσκλήσεων. Με την ίδια απόφαση μπορεί να προστίθενται νέοι όροι στις προσκλήσεις».


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr