background img
banner
banner

Σε ρυθμούς self tests οι επιχειρήσεις της Αιγιάλειας

ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ‘’Π’’ ΣΙΡΙΝΙΑΝ – ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Η νέα τάξη πραγμάτων που ακολουθείται σε όλη την επικράτεια με τα αυτοτέστ των εργαζόμενων των επιχειρήσεων να βρίσκονται “ανά χείρας” κατά την είσοδό τους στο κατάστημα, καλά κρατεί και στην Αιγιάλεια. Οι τοπικοί επαγγελματίες κάνουν λόγο για τους «ιδανικούς» εργαζόμενους και ταυτόχρονα εκείνοι δηλώνουν ήσυχοι ότι είναι ελεγχόμενα τα πράγματα σε κάθε επίπεδο. Πολλές κατηγορίες στον ιδιωτικό τομέα, δεν υποχρεούνται να διαθέτουν ¨αρνητικό χαρτί¨ για να βρεθούν στο χώρο εργασίας τους, ενώ το πιο θετικό είναι το ότι… δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα θετικό τεστ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Τα self test συνεχίζονται σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου στην Αιγιάλεια. Οι καταστηματάρχες και οι εργαζόμενοι που υποχρεούνται βάσει νόμου να αυτοελεγχθούν έχουν πλέον συνηθίσει τη διαδικασία, η οποία κυλά ομαλά και δίχως κανένα πρόβλημα. Τα αυτοτέστ διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εκάστοτε εργαζομένου στον χώρο εργασίας και έχει ισχύ για 7 ημέρες από την ημέρα της λήψης. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας και το αποτέλεσμά του ο εργαζόμενος το παρέχει στην εργασία του με φυσική παρουσία. Το protionline.gr συνομίλησε με δύο επιχειρηματίες της περιοχής και ¨αποκρυπτογραφεί¨ τη διαδικασία των αυτοτέστ που έγιναν πλέον εκτός από υποχρεωτικά εκ του νόμου, ένα κομμάτι της ζωής: Της καθημερινότητας του covid-19.

Δεν υποχρεούνται όλοι οι υπάλληλοι να κάνουν το self test σε ορισμένες επιχειρήσεις

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται στην επιχείρηση του κ. Σιρινιάν στην Παλαιά Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών, είναι συνολικά 13 άτομα. Πρόκειται για μια κάθετη μονάδα εμπορίας αυτοκινήτων όπου στεγάζονται συνεργείο, ηλεκτρολογείο, φανοποιείο, βαφείο αυτοκινήτων, ασφάλειες και Προμήθειες Ηλεκτρικού Ρεύματος. Μόνο όσοι απασχολούνται στο κομμάτι των ασφαλειών υποχρεούνται να κάνουν το ¨self test¨ και να παρουσιάζουν το αποτέλεσμα, αφού αυτό ορίζεται από το νομοσχέδιο. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ¨NISSAN – Αφοί Σιρινιάν ΟΕ¨ Στέφανος Σιρινιάν, μιλώντας στo protionline.gr για τη διαδικασία των αυτοτέστ, τονίζει: «Είμαι υπέρ του μέτρου αυτού γιατί ο καθένας από εμάς οφείλει να ¨προσέχει¨ υγειονομικά τον συνεργάτη και συνάνθρωπό του, αλλά ταυτόχρονα και τον εαυτό του. Ο κορωνοϊός απειλεί τις ζωές μας και πρέπει να φυλαχτούμε, να ελέγχουμε την ¨επαγγελματική μας οικογένεια¨ και το περιβάλλον που εργαζόμαστε» αναφέρει ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη απολύμανση σε όλα τα τμήματα του καταστήματος, ενώ εντός των ημερών θα επακολουθήσει και δεύτερη σχολαστικότερη απολύμανση.

Σιρινιάν: «Ο κορωνοϊός ήταν το ¨τελικό χτύπημα¨ σε κάθε νοικοκυριό ή επαγγελματία»

Ερωτώμενος για το ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα και την ¨επιστροφή¨ της κοινωνίας στους κανονικούς της ρυθμούς, ο κ. Σιρινιάν επισημαίνει: «Η πανδημία έκανε μεγάλη οικονομική και υγειονομική ¨ζημιά¨. Ως επιχείρηση εμείς καταφέραμε και δεν μειώσαμε ούτε ένα άτομο από το προσωπικό λειτουργίας μας. Και είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα προσελήφθησαν κιόλας δύο ακόμα άτομα μέσω ενός προγράμματος του ΟΑΕΔ για ανάλογες επιχειρήσεις. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα για την χώρα και δεν πρόλαβε ο κόσμος, τα καταστήματα και οι οικογένειες να ανασυγκροτηθούν έπειτα από τα μνημόνια. Ο κορωνοϊός ήταν το ¨τελικό χτύπημα¨ σε κάθε Έλληνα, σε κάθε νοικοκυριό ή επαγγελματία. Για αυτό που πραγματικά ανησυχώ, είναι για το αύριο. Και κυρίως για τις νέες γενιές και για τα παιδιά μας. Οι επιχειρήσεις είναι σε ένα αδιέξοδο άνευ προηγουμένου και δεν ξέρει κανείς ούτε πόσο θα αντέξει, ούτε ποιο είναι το ¨μετά¨ που ξημερώνει. Προβλέπω μεγάλες ανακατατάξεις στους μικρομεσαίους και πολλοί από αυτούς δε θα τα καταφέρουν δυστυχώς. Δεν σας κρύβω πως προβληματίζομαι έντονα, είναι δύσκολα τα πράγματα σε κάθε επίπεδο» καταλήγει να πει ο επαγγελματίας.

Τακτικά και υποχρεωτικά τα τεστ σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αιγιάλεια

Στην επιχείρηση ¨Hondo’s Center¨ του επιχειρηματία Γιώργου Αλεξόπουλου, δουλεύουν συνολικά 26 άτομα. Στο οργανωμένο και επιτυχημένο κατάστημα της Κλ. Οικονόμου, οι εργαζόμενοι ακολουθούν πιστά τις υγειονομικές εντολές του υπουργείου και κάθε υπάλληλος κάνει τα ατομικά test βάση της νομοθεσίας, έχοντας τηρήσει πλήρως τις απαραίτητες διαδικασίες της ενημέρωσης μετέπειτα, στο αντίστοιχο πληροφοριακό σύστημα της επιχείρησης. Πρόκειται για μια ¨κορωνοκατάσταση¨ που μπόρεσαν με επιτυχία να ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι των χώρων του καταστήματος και οι υπόλοιποι υπάλληλοι σε κάθε τομέα, αλλά βεβαίως αυτό… χρεώνεται κυρίως στον κ. Αλεξόπουλο, ο οποίος αναφέρει στo protionline.gr: «Υπήρξε άμεση ανταπόκριση από όλους τους εργαζόμενους, χωρίς κάποιου είδους άρνηση. Λειτουργούμε ως ομάδα, σαν ένα ενιαίο σύνολο. Τα αυτοτέστ θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωτικά μέχρι να αποσύρει το μέτρο η κυβέρνηση και θα είμαστε όλοι τακτικοί σε αυτό, με πρώτον και καλύτερο εμένα. Πιστεύω ότι είναι ένας τρόπος να ξέρει ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή, αν είναι αρνητικός ή θετικός στον ιό, άρα θα λειτουργεί απόλυτα αποτελεσματικά».

Αλεξόπουλος: «Είμαστε υπέρ της πρόληψης, η σιγουριά μπορεί να ¨κερδηθεί¨ μόνο με τα test»

«Η επιχείρηση τηρεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μετρά από την αρχή της λειτουργίας μας. Είμαστε όλοι πολύ σχολαστικοί και υπεύθυνοι σε αυτό το κομμάτι. Σε κάθε σημείο του καταστήματος υπάρχουν αντισηπτικά προϊόντα, όλοι κρατούν τις αποστάσεις με μεγάλη ευθιξία και οι πελάτες είναι πολύ προσεκτικοί και συνετοί. Νομίζω ότι δικαιωματικά μπορούμε να ονομαζόμαστε “covid free περιβάλλον” εντός του καταστήματος. Η διαδικασία των ραντεβού τηρείται και βεβαίως, αποστέλλεται πάντα το αντίστοιχο μήνυμα στους πελάτες μας, πιστοποιώντας την είσοδο στο κατάστημα και το ραντεβού. Πιστεύω ότι πρέπει να τηρούμε τα μετρά, να κάνουμε τα test όλοι, ώστε να προφυλάξουμε όλους, στην αντιμετώπιση της πανδημίας που μας άλλαξε την ζωή μας. Όχι μόνο για να είμαστε τυπικά κατοχυρωμένοι, αλλά κυρίως να μην φοβόμαστε και ανησυχούμε ανά πάσα στιγμή. Είμαι υπέρ της πρόληψης πάρα της καταστολής. Αυτό μπορεί να ¨κερδηθεί¨ μόνο με τα ατομικά test» λέει ο κ. Αλεξόπουλος.

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου για το ποιοι υποχρεούνται να κάνουν το τεστ

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιαλείας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του προέδρου του κ. Παπαδόπουλου, η οποία αναφέρει: «Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το εάν είναι υποχρεωτικά τα self – tests εκτός από τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες, τους επιχειρηματίες και τους βοηθούντες συγγενείς με πρώτου βαθμού συγγένεια, γνωστοποιείται:
g Στην σχετική Υπουργική Απόφαση δεν γίνεται λόγος για τους επιχειρηματίες και τα βοηθούντα μέλη των οικογενειών τους. Ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας του μέτρου στηρίζεται στην αναγγελία στο ΕΡΓΑΝΗ, όπου όμως για να κάνει κάποιος την σχετική γνωστοποίηση πρέπει να έχει την δική του «ηλεκτρονική μερίδα». Τέτοια έχουν μόνο οι εργαζόμενοι και αφού οι εργοδότες δεν μπορούν να κάνουν καμία γνωστοποίηση, λογικά εξαιρούνται του μέτρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Γενική Γραμματέας Εργασίας, αναφέρθηκε ότι η ΚΥΑ αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους επιχειρηματίες – εργοδότες, δεν υπάρχει πρόβλεψη από την απόφαση ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν συμπεριλαμβάνει ούτε τα μέλη πρώτου βαθμού συγγένειας. Για αυτές τις κατηγορίες δε, θα υπάρξει αντιμετώπιση μελλοντικά, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους εργαζόμενους για να μην πέσει όλος αυτός ο όγκος ταυτόχρονα στα φαρμακεία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr