background img
banner
banner

Πιθανή η έναρξη των πρωταθλημάτων στις ηλικιακές κατηγορίες

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ – ΑΘΛΗΤΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Καθώς οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αναμένεται να αρχίσουν στις 15 Ιουνίου (όπως και πέρυσι) υπάρχει μια σειρά από μαθητές-αθλητές, οι οποίοι βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν διεξήχθησαν φέτος τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Με βάση την περσινή υπουργική απόφαση, πως θα καθοριστούν τα μόρια και τα ποσοστά προσαύξησης που κερδίζουν όσοι διακρίνονται στα πανελλήνια πρωταθλήματα και στους σχολικούς αγώνες;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διεξαχθούν οι σχετικές διοργανώσεις όλων των αθλημάτων. Δεν μπορεί, ας πούμε, να γίνει το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο και να μην ισχύσει το ίδιο για τον στίβο, την κολύμβηση και τα υπόλοιπα σπορ, είτε ατομικά είτε ομαδικά. Διαφορετικά, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Δεν είναι, όμως, μόνο οι συγκεκριμένοι μαθητές-αθλητές, που πρέπει να προετοιμαστούν και στο τέλος να αγωνιστούν. Τη ΓΓΑ (και το Υπουργείο Παιδείας) πονοκεφαλιάζει και το πώς θα γυμναστούν οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ και τις στρατιωτικές σχολές. Δεν είναι λίγοι. Υπολογίζονται σε 14.000 (!) και κάποια στιγμή, πρέπει κι αυτοί να μπουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις για να προπονηθούν. Πρέπει να ετοιμαστούν για τη δοκιμασία των αθλημάτων με συγκεκριμένα όρια, που συμπεριλαμβάνονται στις εξετάσεις τους για την είσοδο στις σχολές.

Και στην Αιγιάλεια είναι δεκάδες οι μαθητές – αθλητές που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και το θέμα τους «καίει». Από τη στιγμή που το ίδιο πρόβλημα προέκυψε και την περυσινή χρονιά (γιατί η πανδημία δεν ξεκίνησε φέτος) τόσο η ΓΓΑ, όσο κι οι ομοσπονδίες-λίγκες ήταν υποχρεωμένες να εξετάσουν με κάθε λεπτομέρεια το καλεντάρι και της φετινής σεζόν, αλλά έκαναν το εντελώς…. αντίθετο σε ότι αφορά τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν.

Άμεση έναρξη προπονήσεων

Αίτημα για έναρξη προπονήσεων σε όλα τα αθλήματα, ομαδικά και ατομικά, στις ηλικιακές κατηγορίες αγοριών και κοριτσιών, (γεννηθέντων 2003, 2004 και 2005, αρχικά) υποβλήθηκε προς έγκριση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει σε επιστολή του ότι είναι άμεση ανάγκη να έχουν ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων και Παίδων – Κορασίδων, οι νικητές των οποίων θα μοριοδοτηθούν για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζητά να επιτραπούν άμεσα οι προπονήσεις, με την ίδια μεθοδολογία που θα εκκινήσουν οι τάξεις Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου από τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα), 12 Απριλίου.

Νίκος Παπανικολάου: «Θα μοριοδοτηθούν όσα παιδιά ξεχωρίσουν»

Για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα μιλήσαμε με τον Νίκο Παπανικολάου, επί σειρά ετών εκπαιδευτικό και πρώην Προϊστάμενο του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και βέβαια ιδρυτή του Ήφαιστου Αιγίου και σήμερα μέλος της διοίκησης του Ήφαιστου/Αχιλλέα:

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι τα παιδιά που θα μοριοδοτηθούν, θα είναι εκείνα που θα διακριθούν είτε ατομικά, είτε μέσα από τις ομάδες τους είτε κληθούν στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Δεν αφορά φυσικά όλους τους μαθητές – αθλητές, αλλά βεβαίως αυτό θα συμβεί μέσα από τη διαδικασία διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Σε όλα τα αθλήματα. Αν δεν γίνουν τα πρωταθλήματα πως θα ξεχωρίσουν κάποια παιδιά; Άρα, σε περίπτωση μη διεξαγωγής τους θα χάσουν τη μοριοδότηση».

Πόσο εφικτό είναι να συγκεντρωθούν τα παιδιά εν μέσω εξετάσεων, να ξεκινήσουν προπονήσεις μετά από τόσους μήνες απραξίας και να αγωνιστούν και μάλιστα καλοκαίρι;
«Εγώ προσωπικά το θεωρώ πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Αν τελικά αποφασίσουν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, εμείς θα προσπαθήσουμε να στήσουμε τη δική μας ομάδα, αλλά πως θα πείσεις τους γονιούς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους και να αφήσουν τα παιδιά να παίξουν, όταν διαβάζουν για να δώσουν εξετάσεις; Οι περισσότερες ομάδες, εκείνες που δεν ελπίζουν σε κάποια διάκριση αθλητή ή αθλητών τους είναι βέβαιο ότι δεν θα δηλώσουν συμμετοχή. Αυτά έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα, στις αρχές του χρόνου και όχι στα τέλη Απριλίου».

Προβληματισμός στην τοπική κοινωνία

Σε επικοινωνία που είχαμε και με πατέρα 17χρονου αθλητή που αγωνίζεται σε σύλλογο της περιοχής και προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, μας ξεκαθάρισε: «Ο γιός μου πριν δύο χρόνια είχε κληθεί στο κλιμάκιο της Εθνικής ομάδας Προπαίδων και έχει πολλές πιθανότητες να κληθεί φέτος και στο κλιμάκιο της Παίδων ή της Εφήβων. Αν τελικά δεν γίνει το πρωτάθλημα ή γίνει και δεν δηλώσει η συμμετοχή η ομάδα του, αυτόματα χάνει το προνόμιο μιας πιθανής κλήσης του στην Εθνική, άρα και τη μοριοδότηση που είναι μεγάλη υπόθεση για τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Θυμήθηκαν ξαφνικά, ότι πρέπει να γίνουν τα πρωταθλήματα για να μη χάσουν τα μόρια οι μαθητές – αθλητές και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Τόσους μήνες τι έκαναν;»
Αναμένεται η οριστική απόφαση για έναρξη ή όχι των προπονήσεων από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ίσως και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε και η οποία σύμφωνα όλες τις ενδείξεις θα είναι θετική.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr