background img
banner
banner

Προστιθέμενη αξία στην παραλιακή ζώνη με την αξιοποίηση ακινήτων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Ο δρόμος της ανάπτυξης για τον δήμο Αιγιαλείας φαίνεται πως περνά μέσα από την αξιοποίηση των ακινήτων της παραλιακής ζώνης κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά στη δημοτική αρχή. Ο στόχος για το επόμενο διάστημα έχει τρεις «σταθμούς»: Την αξιοποίηση του παλιού Λιμεναρχείου, την αποκατάσταση και ανάδειξη των αποθηκών μπροστά από τον παλαιό σταθμό του τρένου και βέβαια το προερχόμενο από ιδιωτική πρωτοβουλία θεματικό πάρκο του παλιού σταθμού, που αναμένεται να δώσουν τεράστια προστιθέμενη αξία στην οδό Ποσειδώνος και κατ’ επέκταση σε όλη την πόλη.

Και οι τρεις αυτές παρεμβάσεις συζητήθηκαν εκτενώς με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη κατά την επίσκεψή του και αυτοψία στα σημεία την περασμένη εβδομάδα, απ’ όπου εκφράστηκε η θετική βούληση ώστε η Περιφέρεια να σταθεί αρωγός του δήμου στις προσπάθειές του.

Με… φόρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία

Η πρόταση που στηρίζεται στο project που έχει δημιουργήσει το Γραφείο Συμβούλων Ανάπτυξης Ακινήτων και Επενδύσεων «Region estate» του Γιώργου Μαυρουδή και αφορά τον πρώτο ξενώνα φιλοξενίας νέων σε βαγόνια τρένων στην Ελλάδα έχει ήδη κατατεθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αναμένει έγκριση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2,57 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη δημιουργία υποδομών στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου για τη λειτουργία Εκθεσιακού χώρου προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού του τρένου καθώς και της επιρροής του στην παραγωγή και εμπορία της σταφίδας.

Με ευέλικτη χρήση το… «νέο» παλιό Λιμεναρχείο

Το δεύτερο σημείο αφορά την επισκευή του κτιρίου παλιού Λιμεναρχείου Αιγίου, έργο συνολικού προϋπολογισμού 504.990€ με τον δήμο Αιγιαλείας να κινεί τις διαδικασίες για κατάθεση πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης». Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου πρόκειται να γίνει έγκριση μελέτης, αποδοχής όρων πρόσκλησης και υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης.

Το άλλοτε κατειλημμένο από άστεγους και λεηλατημένο κτίριο που στέκει για πολλά χρόνια σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα πλέον σημεία της πόλης, αναμένεται να γίνει… φάρος ανάπτυξης για την παραλία. Ο δήμος επιδιώκει την επισκευή του κτιρίου ακίνητο το οποίο περικλείεται από τις οδούς: Παυσανίου και Ποσειδώνος και κατέχει προνομιακή θέση στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου, με απρόσκοπτη θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Η υλοποίηση του προτεινόμενου έργου στοχεύει στη διαμόρφωση του ακινήτου ως κτίριο που θα εξυπηρετεί υπηρεσίες του δήμου Αιγιαλείας, ενώ ο χώρος θα είναι ανοιχτός σε όλους τους. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο και όροφο επιφανείας 146,28m2 έκαστος και από ένα δώμα επιφάνειας 24m2 ήτοι συνολικά 316,56 m2. Τα χρήματα που μπορούν να αντληθούν από το πρόγραμμα είναι βάσει τετραγωνικών είναι 392.534,40€ και σήμερα η Οικονομική Επιτροπή καλείται να αποφασίσει και για το υπερβάλλον ποσό των 112.455,60€, που θα πρέπει να καλυφθεί από ιδίους πόρους.

Η σταφίδα μπορεί (και πάλι) να… σώσει την «παρτίδα»

Την ίδια στιγμή, από πλευράς δήμου Αιγιαλείας δρομολογούνται οι διαδικασίες για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, για την υλοποίηση του έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού παλαιάς σταφιδαποθήκης στην παραλία Αιγίου, για την επανάχρησή της ως εκθεσιακό κέντρο προβολής της ιστορίας, του πολιτισμού και της διατροφικής αξίας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Πρόκειται για τις αποθήκες που βρίσκονται ακριβώς μπροστά από τον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό για τις οποίες ωστόσο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το εάν θα μπορούν να παραχωρηθούν ή να μισθωθούν για τους σκοπούς αυτούς. Ήδη ο δήμος προσανατολίζεται στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο, εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες, θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στην πρόσκληση του προγράμματος με τίτλο: «Παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα», στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Για την παραπάνω δράση κρίνονται κατάλληλα τα δύο ακίνητα 425,70 τ.μ. καθώς και οι συνεχόμενες κατεδαφιστέες αποθήκες που βρίσκονται στην παραλία της πόλης, ιδιοκτησία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και το συνεχόμενο τμήμα της παραπάνω σταφιδαποθήκης εμβαδού 563,60 τ.μ. που ανήκει στην ΓΑΙΑΟΣΕ και διερευνάται εάν μπορεί να μισθωθεί από τον δήμο.

Για το όλο εγχείρημα μιλά στο protionline.gr ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για προγράμματα και τεχνικά έργα καθώς και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος ο οποίος τονίζει πως πρόκειται για μία συλλογική προσπάθεια με τη συμμετοχή πέραν του ιδίου, της αντιδημάρχου κ. Γιδά, την προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά αλλά και του κ. Μαυρουδή που έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για το θεματικό πάρκο. ΄΄Το όλο εγχείρημα είναι δύσκολο, βρισκόμαστε ακόμη σε στάδιο διερεύνησης για να δούμε κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί, ωστόσο έχουμε εκπονήσει σειρά μελετών και ευελπιστούμε ότι μπορεί να προχωρήσει΄΄, σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος, αναφερόμενος και στη θετική βούληση του Περιφερειάρχη.

Θα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλιστεί το ιδιοκτησιακό

Από την πλευρά της, ερωτηθείσα από τo protionline.gr η κ. Γιδά είπε πως οι διαδικασίες δεν είναι ακόμη σε στάδιο υποβολής πρότασης, δεδομένου ότι πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαρίσει το θέμα με τα κτίρια που χρειάζονται. Γι’ αυτό, όπως είπε, ΄΄θα πρέπει να προηγηθεί μία δημοπρασία για τη μίσθωση του ακινήτου που ανήκει στη ΓΑΙΑ ΟΣΕ και στη συνέχεια θα αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να υποστηριχθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή΄΄.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη χρήση των εν λόγω εγκαταστάσεων, εφόσον ανακαινιστούν και διαμορφωθούν αναλόγως, ο κ. Χριστόπουλος επισημαίνει: ΄΄Σε ό,τι αφορά το παλιό Λιμεναρχείο έχουμε δηλώσει χρήση από υπηρεσίες του δήμου Αιγιαλείας για να είμαστε ευέλικτοι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος στην περαιτέρω χρήση του κτιρίου, σε σχέση και με την πορεία της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται σε προτάσεις και τον σχεδιασμό στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου΄΄.

Η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της σταφίδας… φάρος ανάπτυξης

Η δε δημιουργία του Εκθεσιακού Κέντρου για την Ιστορία και τον πολιτισμό της Σταφίδας, στο Αίγιο, το οποίο μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο σε όλες τις ιστορικές περιόδους της χώρας, έρχεται να ανταποκριθεί στο σημερινό αίτημα διερεύνησης, αναβάθμισης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της σταφίδας, της οποίας τα στίγματα και τα ίχνη είναι έκδηλα παντού σε μια περιοχή, με αξιοσημείωτο ιστορικό και τουριστικό επίπεδο. Σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην παλαιά εγκαταλειμμένη σταφιδαποθήκη ώστε να αποτελέσει ένα καινοτόμο ‘’εργαστήριο’’ που με την συνεργασία πανεπιστημιακών φορέων της Παιδείας και της Υγείας να μελετά την ιστορία, τον πολιτισμό και τη διατροφική αξία της μαύρης κορινθιακής σταφίδας.

΄΄Η παραλιακή ζώνη της πόλης του Αιγίου από τον 19ο αιώνα και κατά την διάρκεια του 20ού ήταν η βιομηχανική περιοχή της πόλης στην οποία γινόταν η επεξεργασία η συσκευασία και η φόρτωση για εξαγωγή της περίφημης κορινθιακής σταφίδας της περιοχής της Αιγιάλειας, με την παγκοσμίως γνωστή ονομασία ¨VOSTIZZA¨. Από την παραλιακή ζώνη διερχόταν και η σιδηροδρομική γραμμή του τρένου και εδώ ήταν και ο Σταθμός για να εξυπηρετεί τις σταφιδαποθήκες. Η ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μέσα από τη σύγχρονη ματιά, είναι βέβαιο ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην περιοχή και η διαμόρφωση των παλαιών αυτών κτιρίων με την ίδια αρχιτεκτονική υπό νέο ύφος θα δώσει προστιθέμενη αξία στη λιμενική ζώνη. Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και είμαστε βέβαιοι πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Χριστόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr