background img
banner
banner

Συζήτησαν με πρόεδρο ΚΕΔΕ, θα δουν Βορίδη…

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Σε ευήκοα ώτα κατέθεσαν τα αιτήματά τους οι πρόεδροι των Σωματείων Σχολικών Καθαριστριών Ελλάδος που συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Ανάμεσά τους ήταν και η πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Σταυρούλα Πιερράτου, μεταφέροντας τα προβλήματα του κλάδου σε τοπικό επίπεδο. Όπως μετέφερε στo protionline.gr η κ. Πιερράτου, ΄΄ήταν μια συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα, με τον κ. Παπαστεργίου να δέχεται να συζητήσουμε, η συνάντηση έγινε αμέσως, έδειξε κατανόηση στα θέματα που του θέσαμε και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη. Ωστόσο, έχουμε ζητήσει κι εμείς, εκπρόσωποί μας να έχουν συνάντηση με τον υπουργό, καθώς τα θέματα του κλάδου μας είναι πολλά και σοβαρά΄΄.

Ένα μεγάλο βάρος για την ασφάλεια λειτουργίας των σχολείων σε περίοδο κορωνοϊού έπεσε στις σχολικές καθαρίστριες, καταβάλλοντας και σε τοπικό επίπεδο υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να απολυμαίνουν σχολικές αίθουσες και χώρους με βάσει τα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο για τον covid-19.

Πρώτο αίτημα, η μονιμοποίηση όλων

Στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ έγινε αναφορά στις αδικίες που έγιναν εις βάρος του κλάδου, θέτοντάς του τα προβλήματα τα οποία είναι και αιτήματα των καθαριστριών. ΄΄Τον ενημερώσαμε με την πεποίθηση ότι θα ενεργήσει προσωπικά βοηθώντας μας έτσι ώστε να αποκτήσουμε όλες μία αξιοπρεπή εργασία΄΄, πρόσθεσε η κ. Πιερράτου, τονίζοντας πως το πρώτο αίτημα που του τέθηκε είναι η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του κλάδου, ΄΄και γιατί οι εργαζόμενες αυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι και αύριο θα έχουν εργασία αλλά και γιατί είναι απαραίτητες, δεδομένου ότι προσφέροντας τις υπηρεσίες τους τόσα χρόνια, ξέρουν τη δουλειά΄΄. Επίσης, οι εκπρόσωποι των καθαριστριών κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη ανανέωσης των συμβάσεων ώστε να έχουν και τις επόμενες χρονιές εργασία, εξασφαλίζοντας έτσι τα προς το ζην των οικογενειών τους που σε πολλές περιπτώσεις είναι τα μόνα μέλη που εργάζονται.

Να υπάρξει ενιαία μισθοδοσία

Του ζήτησαν ακόμη να εισηγηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να υπάρξει ενιαία μισθοδοσία σε όλους τους δήμους βάσει Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή αντί οκτάωρου με 6,5 ώρες την ημέρα. Επιπλέον, ζητήθηκε να αποδοθούν από όλους τους δήμους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα βάσει νόμου, λόγω του ότι οι περισσότεροι δήμοι κωφεύουν και είτε δίνουν πολύ λίγα, ή καθόλου, ενώ τα χορηγούν μόνο σε μόνιμους ή σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ενώ οι συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου ούτε τα έχουν πάρει ποτέ αλλά και αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι τρίτης κατηγορίας, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε.

Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι ο κώδικας πρόσληψης πρέπει να αλλάξει, διότι οι καθαρίστριες σχολικών κτιρίων φαίνονται σαν καθαρίστριες αεροδρομίων, ξενοδοχείων κ.λπ. Τέλος, τονίστηκε πως υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν προχωρήσει στην επέκταση ωραρίου των εργαζομένων ΙΔΑΧ που υπάγονται στην ημιαπασχόληση και είναι έρμαια του κάθε δήμου…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr