background img
banner
banner

Η δασική έκταση της Φτέρης έχει βρει τον ‘‘φύλακα άγγελό’’ της…

Ο “ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΤΕΡΗΣ 1904” ΜΕ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΣΑΣΕΙΣ

Ο “Φιλοδασικός Σύλλογος Φτέρης 1904” ιδρύθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα και λέγεται ότι ίσως να είναι ο πρώτος τέτοιου είδους σύλλογος που δημιουργήθηκε από ιδιώτες, όπου παραχώρησαν την περιουσία τους ώστε να δημιουργηθεί κάποιο δάσος, όχι μόνο στην Αιγιάλεια, αλλά πανελλαδικά. Το δάσος της Φτέρης είναι ένα “ταλαιπωρημένο” σημείο πολλές δεκαετίες τώρα, από αναρίθμητες κατολισθήσεις οι οποίες έχουν προκληθεί από παράνομη βόσκηση ή και παραβάσεις υλοτομίας του φυσικού χώρου με μη νόμιμες διαδικασίες. Όμως το νόμισμα έχει δύο όψεις πάντοτε: Όσα δεινά έχει υποστεί ο τόπος με τις καταπατήσεις, τις κατολισθήσεις, την εγκατάλειψη και το μένος της φωτιάς που ουκ ολίγες φορές έχει αντιμετωπίσει, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο έχει ο ίδιος ο τόπος, το ¨μάννα εξ ουρανού¨. Δηλαδή, την αγάπη του συλλόγου για την φύση.

Δύο φορές κάηκε ολοσχερώς

Το 1943 και κατά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από το χωριό, το δάσος κάηκε ολοσχερώς, καθώς και μεγάλο μέρος του χωριού. Ο βασικός στόχος του Συλλόγου και το πρώτο του μέλημα, είναι η αναδάσωση της Φτέρης και του Κλωκού, η προστασία και η οργάνωση του δασικού πλούτου της περιοχής, η θετική ενέργεια και παρέμβαση σε κάθε νέο έργο που οριστικοποιείται, ενώ κύριο μέλημά του είναι η συντήρηση του βασικού “πνεύμονα” του δάσους της Φτέρης και η προσωπική εργασία και συμμετοχή σε μικροπαρεμβάσεις έργων μέσα στο χωριό (κοινόχρηστα παγκάκια, καλλωπιστικός φωτισμός, εθελοντική εργασία κλπ).

Το 2004 και με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων της ύπαρξής του, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ φωτογραφιών το οποίο βρίσκεται και στην επίσημη βιβλιοθήκη της Βουλής και διατίθεται στην τιμή των 20€ για όποιον ενδιαφέρεται μέσω του Δ.Σ. Τα δύο τελευταία χρόνια και λόγω κορωνοϊού, υπήρξε μια μεγάλη “παύση” εργασιών και δράσεων, καθώς οι συνθήκες δεν… βοηθούσαν τα μέλη όχι μόνο να οργανώσουν οτιδήποτε, αλλά ούτε καν να συγκροτηθούν και δυστυχώς υπήρξε αδράνεια. Σήμερα, ο σύλλογος απαριθμεί 90 μέλη, τα περισσότερα από αυτά πλήρως ενεργά, με ιδιαίτερο κέφι για δουλειά και μεγάλη κοινωνική προσφορά, ενώ κάποια από τα μέλη δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, όμως δηλώνουν… «λατρεύουμε το δάσος και το χωριό σαν το σπίτι μας!»

Δενδροφυτεύσεις σε μεγάλη κλίμακα

Μετά την μεγάλη καταστροφή του 2007 από την φωτιά που κατέκαψε τα πάντα στο πέρασμά της στην ευρύτερη περιοχή, συγκροτήθηκε μια ομάδα “κρούσης” για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να γίνουν νέες δράσεις ώστε να γίνει ο τόπος πάλι όπως ήταν. Με την συμβολή του τότε Περιφερειάρχη και της Δημοτικής Αρχής, ο Σύλλογος “συγκρότησε” δράσεις, εξελίξεις και ενέργειες, ώστε να γίνει ξανά το χωριό από την αρχή και να γίνει κατευθείαν δεντροφύτευση σε όλο το μήκος και το πλάτος των καμένων εκτάσεων. Από τότε, κύριο μέλημα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και του χωριού από κατολισθήσεις και τις διαβεβαιώσεις των εδαφών και πρωτίστως, να γίνει 100% αναδάσωση και δεντροφύτευση σε κάθε κομμάτι γης που “παραδόθηκε” τότε στην μανία της πυρκαγιάς. Τα επόμενα χρόνια και μέχρι πριν από δύο χρόνια, ο σύλλογος και το Δ.Σ. του, υπήρξε πλήρως ενεργός με δεκάδες παρεμβάσεις σε κάθε σημείο του δάσους, με αναστηλώσεις και δεντροφυτεύσεις, με “προσωπική εργασία” και μεράκι για να συντηρηθεί όχι μόνο ο φυσικός πνεύμονας καθαρός και προσεγμένος, αλλά και στο ίδιο το χωριό να γίνουν μικρές – μικρές παρεμβάσεις κατά καιρούς, ώστε να γίνεται ο τόπος ακόμα πιο φιλόξενος και λειτουργικός, ακόμα πιο όμορφος και σύγχρονος, ώστε να “προσελκύει” τις νέες γενιές ανθρώπων και τις μικρότερες ηλικίες.

Οι δράσεις του συλλόγου το τελευταίο διάστημα και η κοινωνική προσφορά του

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με την αμέριστη συμπαράσταση του υπολοίπων μελών, αλλά και απλούς εθελοντές, έχουν… επιδοθεί στο να γίνει το δάσος της Φτέρης, το πιο παραγωγικό, “πράσινο” και οργανωμένο δάσος της Πελοποννήσου. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα, γίνονται συνεχώς νέες δεντροφυτεύσεις, νέες οικολογικές παρεμβάσεις και κάθε είδους “ανάσα” που φέρνει ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, έχουν φυτευτεί καστανιές και καρυδιές, ενώ οι άνθρωποι του Συλλόγου έχουν “μπολιάσει” περίπου 300 άγρια οπωροφόρα δέντρα (κερασιές, αχλαδιές κλπ) με το αποκορύφωμα την περσινή δεντροφύτευση, όπου φυτεύτηκαν 1500 και πλέον νέα ελάτια, κάνοντας την φυσική δραστηριότητα να “ακολουθεί” τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και να “παντρεύεται” έτσι ένα εξαιρετικό συνονθύλευμα πράσινου και ζωής. Η “βαρύτητα” αυτών των νέων φυτεύσεων και η ανάπτυξη του δάσους της περιοχής μάλιστα, έχει “διπλή” σημασία, ύστερα και από τις πρόσφατες φωτιές και τα χιλιάδες καμένα δέντρα της Ζήριας και των Καμαρών. «Ο Σύλλογος δεν επαναπαύεται και δεν ολιγωρεί ποτέ. Οι πρόσφατες τρομερές καταστροφές στη Δυτική Αιγιάλεια από το μένος της πυρκαγιάς ήταν για εμάς ένας ακόμα λόγος να εντατικοποιήσουμε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και κάθε στόχο “ανάπλασης” του δικού μας δάσους. Χρειάζεται ¨συστράτευση¨ και θέληση, ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ξαναγίνει κάθε καμένη γη, πράσινη εκ νέου, να δοθεί νέα προοπτική. Έχουμε καταφέρει πολλά μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε περιθώρια βελτίωσης και πάντα το μεγάλο μεράκι της προσφοράς και της “τρέλας” μας για το δάσος και την αποδοτικότητα του», τονίζει ο πρόεδρος του “Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης 1904” Βασίλης Κωστάρας.

Κωστάρας: «Το Δασαρχείο Αιγίου και που υπάρχει… δεν υπάρχει»

Οι δράσεις και οι προγραμματισμένες ενέργειες των μετέπειτα βημάτων του Συλλόγου, έχουν πάντα σαν στόχο την ανάπτυξη. Και επειδή είναι… θετικά “ανήσυχος”, τον τελευταίο καιρό επιδίδεται με δικά του εντελώς έξοδα, στο καλλωπισμό και διάφορες εργασίες που γίνονται στο χωριό σε διάφορα σημεία.

Ο κ. Κωστάρας εξηγεί στο Protionline.gr τις τελευταίες δράσεις που έχουν λάβει χώρα: «Η μάντρα που περιφερειακά επεκτείνεται στην κεντρική πλατεία είναι ένα δικό μας έργο. Κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να φωταγωγείται η πλατεία και “φωτίσαμε” επίσης τα τέσσερα πιο μεγάλα πλατάνια του χωριού, ώστε τη νύχτα να δείχνουν όμορφα και επιβλητικά.
Κατασκευάσαμε πάγκους και καθίσματα στο “έμπα” του χωριού κοντά στην γραφική βρύση και τέλος αναπαλαιώσαμε όλα τα σημεία του χωριού που ήθελαν μικρές επεμβάσεις και χρόνια συντήρηση.

Όλα τα έξοδα είναι δικά μας, από την τσέπη μας. Η οικονομική υποστήριξη μας, είναι μηδενική, δεν μας έχει βοηθήσει ποτέ, ούτε κάποια Δημοτική Αρχή, ούτε το κράτος και ούτε η Περιφέρεια. Όσα κάνουμε τα κάνουμε μόνοι και με τις δικές μας “πλάτες”.

Αυτό που θέλω να αναφερθεί και είναι το μεγαλύτερο μας παράπονο όμως, είναι ότι το Δασαρχείο του Αιγίου είναι… εξαφανισμένο. Συνεχώς αναφέρουν ότι δεν έχουν προσωπικό λειτουργίας, λένε ότι δεν έχουν εγκρίσεις εκ των άνωθεν για διάφορα θέματα και… μια ζωή, το δάσος που είναι υπό την εποπτεία τους, είναι παραμελημένο από αυτούς.

Αν δεν ήμασταν εμείς σαν Σύλλογος να ενδιαφερθούμε, η δασική έκταση θα είχε μαραζώσει. Δεν έχουν κάνει καμία απολύτως ενέργεια σαν υπηρεσία, ούτε καν η απαιτούμενη φύλαξη δεν ακολουθείται, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν. Απορώ ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχουν και τι ακριβώς κάνουν για να συντηρηθεί και να προφυλαχθεί ο χώρος!
Μιλάμε για ένα δάσος πάνω από 3000 στρέμματα. Δεν “υπάρχει” σαν υπηρεσία και το λέω μετά λύπης μου αυτό».

Ένας από τους πιο ενεργούς και δραστήριους Συλλόγους της Αιγιάλειας

Να σημειωθεί ότι, τα δύο τελευταία χρόνια και λόγω του κορωνοϊού, κάθε πολιτιστική δραστηριότητα του συλλόγου έχει ματαιωθεί.
Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν από τους πιο ενεργούς και δραστήριους Συλλόγους της Αιγιάλειας και κάθε χρόνο ανελλιπώς, κόβει τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του, ενώ διοργανώνεται και αποκριάτικος χορός κάθε Φλεβάρη. Το Δ.Σ. απαρτίζεται από τους: Βασίλης Κωστάρας (πρόεδρος), Θανάσης Αθανασίου (αντιπρόεδρος), Γιώργος Σπηλιόπουλος (γραμματέας), Νεοκλής Κανελλόπουλος (ταμίας) καθώς και τα μέλη Άριστος Αλεξανδρόπουλος, Παρασκευή Κομοπούλου και Θανάσης Γκόφας.

Τέλος, να επισημανθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο του “Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης” αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους εθελοντές, τους μαθητές των σχολείων, το σωματείο Παλαιών Προσκόπων και τον Κυνηγητικό Σύλλογο Αιγίου που στρατεύονται στο κάθε κάλεσμα του Συλλόγου για δεντροφύτευση και που κατέχουν πάντα διάθεση για προσφορά και δράση.
Επίσης, ευχαριστεί για την προσφορά του το Δασαρχείο Βυτίνας, για την παραχώρηση δενδρυλλίων για φύτευση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr