background img
banner
banner

Γλυκιά κι ελπιδοφόρα επίγευση…

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2021»

Η πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή είχε ενδιάμεσες στάσεις στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας, εμπλουτισμένες με… άρωμα ιστορίας. Το τριήμερο κράτησε ψηλά το επίπεδο του θεσμού παρά τις αντιξοότητες, αποδεικνύοντας πως ο συνδυασμός του φυσικού πλούτου της περιοχής και η καλαισθησία και διάθεση δημιουργίας των ανθρώπων της, μπορούν να επιτύχουν πολλά! Τα «Οινοξένεια 2021» ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής 12/9 αφήνοντας μια γλυκιά ελπιδοφόρα επίγευση…

Ο θεσμός που αναδεικνύει τους οίνους, την τοπική γαστρονομία και τα εξαιρετικά προϊόντας της Αιγιάλειας, ολοκληρώθηκε γιορτάζοντας την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση, γνωρίζοντας τον αμπελώνα της Αιγιάλειας και τιμώντας τις ιστορικές στιγμές της Βοστίτσας και της Αιγιάλεια. Η πολύ σημαντική συνεργασία των Οινοξενείων με το πρόγραμμα «Μοριάς ‘21» έδωσε μεγάλη εξωστρέφεια στον θεσμό αφού συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ο chef Λευτέρης Λαζάρου και ο Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκης, με ενεργό συμμετοχή του προγράμματος «Μοριάς ‘21», μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Σε ένα «γεμάτο» τριήμερο δράσεων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, τα Οινοξένεια 2021 «Σε τούτες τις πλαγίες ήρωες αμπελουργούν» ανέδειξαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγιάλειας, με τους κ. Λαζάρου και Λαζαράκη να εκθειάζουν την Αιγιάλεια και τον εξαιρετικό πρωτογενή της τομέα και φιλοξενία.

Λαμπρή έναρξη με καταπληκτική θέα!

Το τριήμερο ξεκίνησε με μια λαμπρή γαστρονομική εκδήλωση που σηματοδότησε την έναρξη των Οινοξενείων και επιμελήθηκε ο chef Λευτέρης Λαζάρου στο κατάστημα «Λιόπετρο» στη Φωνησκαριά το βράδυ της Παρασκευής. Το ξεχωριστό μενού, εμπνευσμένο από το 1821 και τις γεύσεις της Αιγιάλειας από τον Λευτέρη Λαζάρου και συνδυασμένο αρμονικά με τους εκλεκτούς οίνους της περιοχής από τον οινολόγο Τάσο Δροσιάδη, έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να βιώσει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, στον χαιρετισμό της, τόνισε την πολύ σημαντική συνεργασία με το πρόγραμμα «Μοριάς ‘21» και τη σημασία της συμμετοχής των κορυφαίων επαγγελματιών της χώρας από τον χώρο της γαστρονομίας και του οίνου στα φετινά Οινοξένεια, συνεργασία που αναμένεται να συνεχιστεί. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος μίλησε για τη σημασία του θεσμού που κάθε χρόνο προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της περιοχής.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Διονύσης Παππαδάτος συντονιστής δράσεων του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, η διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΑΧΑΪΑ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ηρώ Τσιμπρή και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδος Παναγίωτης Παπαδόπουλος. Το «παρών» έδωσαν οι αντιδήμαρχοι του δήμου Αιγιαλείας Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, Μαρία Γιδά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Ντίνος, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος με τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Γιοβά, Περικλή Παππαγιαννακόπουλο, Δημήτρη Μπούνια, Πάνο Γιαννούλη, Αθανάσιο Χρυσανθόπουλο, ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης ΜΠΡΟΣΤΑ Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και πλήθος κόσμου.

Μύηση στα μυστικά της οινογνωσίας

Ο κορυφαίος επαγγελματίας του οίνου και Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης «μύησε» στα μυστικά της οινογνωσίας και της ορθής χρήσης του κρασιού τους επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και τους οινόφιλους, στο κατάστημα «Κύβος στην παραλία του Αιγίου, το απόγευμα του Σαββάτου. Ο κ. Λαζαράκης, σε ένα σεμινάριο που ήταν κατανοητό και προσβάσιμο από αρχάριους στο χώρο του οίνου μέχρι και σε επαγγελματίες, στο πρώτο μέρος μοιράστηκε σημαντικές πληροφορίες για την αξιοποίηση των τοπικών οίνων στις επιχειρήσεις εστίασης, στο ορθό σερβίρισμα του κρασιού, στην ανάγκη της αλληλοϋποστήριξης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της εστίασης και της φιλοξενίας. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε γευστική δοκιμή από έξι οίνους από την περιοχή της Αιγιάλειας, όπου ο κ. Λαζαράκης ανέλυσε λεπτομερώς τον τρόπο γευσιγνωσίας οίνους ενώ έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τις τοπικές ποικιλίες. Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν: Ορεινός Ροδίτης Κανακάρης, Λαγόρθι Έδανος, Μοσχάτο Κροκίδας, Μαλαγουζιά Nature Τετράμυθος, Tsiggelo Ρούβαλης και Μαύρο Καλαβρυτινό Μαυροδάφνη Μέγα Σπήλαιο. Την εκδήλωση υποστήριξαν το Patras Wine Club και το Wine 2 Wine.

Μυστηριακή ατμόσφαιρα στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών

Αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, τα κρασιά και οι γεύσεις μεταφέρθηκαν στην επιβλητική Ιερά Μονή Ταξιαρχών Τόπος, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να μεταβούν δωρεάν με λεωφορείο. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην ιστορική Μονή Ταξιαρχών, τον ναό, το κρυφό σχολείο και το βαγεναριό με τα μεγάλα βαρέλια κρασιού καθώς επίσης και παρακολούθηση του Εσπερινού.

Το βράδυ η εκδήλωση περιελάμβανε ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση, με τίτλο «Τοπικά προϊόντα, γεύσεις και κρασιά στο γαστρονομικό και τουριστικό προϊόν». Έγινε παρουσίαση τοπικών/ γηγενών ποικιλιών και ταίριασμα με τις γεύσεις του ’21, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και παρουσίαση γεύσεων του ’21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου, οι οποίοι εκθείασαν τους οίνους της Αιγιάλειας και δήλωσαν διαθέσιμοι όποτε τους ζητηθεί. Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά.

Μεταξύ άλλων τοπικών εδεσμάτων, οι επισκέπτες γεύτηκαν γιαούρτι προσφορά της αιγιώτικης εταιρείας «Κόμης» σε συνδυασμό με ροδοζάχαρη της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών! Λίγη ώρα αργότερα, η μουσική ήρθε να γλυκάνει ακόμη περισσότερο τη βραδιά. «Τον ταμπουρά μου πότισα γλυκό κρασί και μέλι» (για να του δώσω τη φωνή που έχουν οι αγγέλοι). Ένας ύμνος στην ελληνική φύση. Παραδοσιακά μουσικά όργανα φτιαγμένα από τα ξύλα των δέντρων της, ύμνησαν τους καρπούς και τα άνθη της που έγιναν σύμβολα ιδεών και συναισθημάτων. Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου παρουσίασε μια ανθολογία τραγουδιών και ποιημάτων της ελληνικής παράδοσης, με αυθεντικά μουσικά όργανα από τον σπουδαίο συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και τη σημαντική ερμηνεύτρια Δώρα Πετρίδη.

Γευστικά ταιριάσματα

Η συνέχεια δόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο εστιατόριο «Altro Mezzo» στην παραλία Ακράτας όπου πραγματοποιήθηκε “γευστικό ταίριασμα” των οίνων από τα οινοποιεία «Εδανός» και «Κροκιδάς» με ένα ειδικό μενού γεύσεων εμπνευσμένο με πιάτα από το πρόγραμμα “Μοριάς 21” , που είχαν επιμεληθεί οι κ. Λαζάρου και Λαζαράκης.
Με μια μουσική βόλτα από τη Φιλαρμονική Αιγίου στην οδό Μητροπόλεως, η οποία θα κατέληγε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες βράδυ η φετινή διοργάνωση «Οινοξένεια – Τοπία και γεύσεις της Αιγιάλειας».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr