background img
banner
banner

Οι απολύσεις «ναρκοθετούν» τα θεμέλια των ΕΑΣ Αιγίου;

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ ΛΗΞΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 36 ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Έντονο προβληματισμό για το μέλλον του εργοστασίου των ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ) στο Αίγιο έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική απόφαση απόλυσης 36 συμβασιούχων εργαζόμενων, η οποία εγείρει πολλά ερωτηματικά αλλά και φόβους σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρείας. Κι αυτό γιατί χωρίς τους 36 αυτούς πλήρως καταρτισμένους εργαζόμενους, είναι βέβαιο ότι το τοπικό εργοστάσιο δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τα όσα προ μηνών έχουν εξαγγελθεί…

Μάλιστα, η απόφαση για τις απολύσεις έρχεται σε μία χρονική στιγμή που από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ανακοινώθηκε πως έχουν εγκριθεί 730 εκατ. ευρώ για τα ΕΑΣ για παραγωγή έργου σε βάθος πενταετίας, ενώ και προ μηνών είχε αναγγελθεί για το εργοστάσιο του Αιγίου ότι πρόκειται να αναλάβει την παραγωγή του εθνικού τυφεκίου.

Μιλώντας στο protionline.gr για το μείζον θέμα που έχει προκύψει, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου Γιώργος Σαζακλής επισήμανε: ΄΄Είμαστε μπροστά σε μία άσχημη εξέλιξη με τη διαπίστωση ότι διακόπτεται η σύμβαση 36 συμβασιούχων εργαζόμενων στο εργοστάσιο του Αιγίου (μολονότι έχει συμβασιούχους όλη η εταιρεία μόνο στο Αίγιο συμβαίνει αυτό), στο τέλος Σεπτεμβρίου΄΄. Να σημειωθεί ότι η παράταση της σύμβασής τους έληγε στο τέλος του χρόνου με το ενδεχόμενο ανανέωσης.

Γιώρ. Σαζακλής: «Καταστροφική απόφαση για το εργοστάσιο του Αιγίου»

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου, ΄΄για το εργοστάσιο του Αιγίου, ένα τέτοιο γεγονός θα είναι καταστροφικό, αφού θα περιοριστεί κατά πολύ η λειτουργία του. Αυτοί οι άνθρωποι, με την εμπειρία των τεσσάρων χρόνων, κατέχουν τεχνογνωσία και κομβικές θέσεις. Η κατάρτισή τους το επιτρέπει αυτό. Το μόνιμο προσωπικό είναι σε μία φθίνουσα πορεία αριθμητικά λόγω της συνταξιοδότησης, έχουμε μείνει 95 άτομα, τον άλλο χρόνο θα είμαστε γύρω στα 70 και τον άλλο χρόνο ίσως και πιο κάτω από 50. Σε ένα εργοστάσιο που έχει απασχολήσει 1.000 εργαζόμενους στο ζενίθ της η πρώην ΕΒΟ, δεν γίνεται να λογίζεται ότι υπάρχει παραγωγική διαδικασία με 50 άτομα προσωπικό. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία συνέχεια μετά από τέσσερα χρόνια που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία. Σαν Σωματείο πάντα ζητούσαμε να αλλάξει η σχέση εργασίας τους να γίνουν μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ με δίκαιο χαρακτήρα ή ακόμη και με σύμβαση ορισμένου χρόνου΄΄.

Οξύμωρο μετά τις εξαγγελίες για δουλειά 730 εκ. ευρώ για τα ΕΑΣ

Και προσθέτει ο κ. Σαζακλής: ΄΄Δε γίνεται αυτή τη στιγμή να ανακοινώνεται δημόσια και από την ίδια τη διοίκηση της εταιρείας, ότι έχουν εγκριθεί 730 εκατ. ευρώ, ως δουλειές σε βάθος πενταετίας, από το νέο έτος. Πώς μπορεί να λογιστεί σοβαρά και υπεύθυνα αυτό όταν σήμερα έχουμε μία τέτοια εξέλιξη απολύοντας 36 συμβασιούχους και περιορίζοντας τη λειτουργία του εργοστασίου; Εμείς σαν σωματείο εμμένουμε στην άποψη ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να υλοποιηθεί, αν θέλουμε να έχουμε εργοστάσιο και βάσει των παραγγελιών που προκύπτουν αν αληθεύουν τα όσα λέγονται, να προσληφθούν άλλοι τόσοι κι ακόμη περισσότεροι. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να κρύβει μία τέτοια εξέλιξη ακόμη και για εμάς τους μόνιμους υπαλλήλους. Ακόμη και για τη συνέχιση της εταιρείας και την ανάπτυξή της, που οι τοπικοί βουλευτές προσκείμενοι στην κυβέρνηση πριν από μήνες διατυμπάνιζαν΄΄.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την 1η Οκτωβρίου στην εταιρεία

Ερωτηθείς αναφορικά με το εάν έγινε κάποιο βήμα για την δρομολόγηση όσα προ μηνών είχαν εξαγγελθεί περί ανάθεσης της παραγωγής του εθνικού τυφεκίου, ο πρόεδρος του Σωματείου είπε: ΄΄Δεν έχει γίνει κάτι άλλο πέρα από τη δημόσια αναγγελία για ανάθεση έργου που αν ισχύει θα δώσει «πνοή». Όμως βλέποντας τέτοιες ενέργειες δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. Την 1η Οκτωβρίου αναμένουμε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 20 εκατ. ευρώ. Ούτε αυτό είναι πλέον βέβαιο. Δεν ξέρουμε αν πίσω από όλο αυτό κρύβεται κάποιο σχέδιο ώστε να παραλύει η εταιρεία για ευνόητους λόγους… Σαν σωματείο έχουμε σκοπό να υψώσουμε όσο πιο πολύ γίνεται τη φωνή μας, πλάι σε αυτούς τους εργαζόμενους προκειμένου να αναχαιτιστεί μία μεγάλη αδικία και μία ανηθικότητα σε βάρος τους, δεδομένων των όσων έχουν προσφέρει στην εταιρεία΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr