background img
banner
banner

Οι «γνωστοί- άγνωστοι» έχουν αποδεκατίσει τη ΔΕΥΑΑ

ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ… ΜΑΤΙ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΚΑΛΩΔΙΑ ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Τελειωμό δεν έχουν οι κακόβουλες πράξεις επιτήδειων σε αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΑ, όπου αφαιρούν καλώδια προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και δημιουργώντας βλάβες και έλλειψη νερού. Το τελευταίο δεκαήμερο μόνο, το φαινόμενο έχει πάρει έκταση σε τέσσερις περιπτώσεις, με τη Δημοτική Επιχείρηση να είναι αναγκασμένη να αποκαταστήσει το πρόβλημα, επιβαρυνόμενη μεγάλα κόστη.

Μεγάλη η ζημιά στον Λόγγο, δυσεύρετο το καλώδιο για αποκατάσταση

Μία εκ των περιπτώσεων αυτών ήταν η βλάβη που προκλήθηκε στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Λόγγου, όπου ύστερα από ειδοποίηση μέσω του συστήματος τηλεμετρίας που διαθέτει η ΔΕΥΑΑ, για διακοπή ηλεκτροδότησης, πραγματοποίησαν στο σημείο αυτοψία οι μηχανικοί της. Εκεί, διαπίστωσαν ότι είχε κοπεί και κλαπεί το καλώδιο παροχής από το κιβώτιο της ΔΕΗ μέχρι τον ηλεκτρικό πίνακα.

Επίσης, ήταν κομμένα και έλειπαν τα δυο καλώδια του ηλεκτροκινητήρα από το ύψος της γεώτρησης μέχρι τον ηλεκτρικό πίνακα, είχε κοπεί και κλαπεί το καλώδιο τροφοδοσίας των πιεστικών, ενώ είχε καταστραφεί ολοσχερώς ο ηλεκτρικός πίνακας του αντλιοστασίου. Τέλος, βρέθηκε κατεστραμμένο και το κιβώτιο ασφαλειών της παροχής ΔΕΗ. Το δε κόστος της ζημιάς ανέρχεται στο ποσό των 7.000 ευρώ!

Ίσως τα ίδια πρόσωπα που έκλεψαν σε Νικολέικα, Δημητρόπουλο, Σελινούντα

Ανάλογη περίπτωση κακόβουλων πράξεων με το κίνητρο της κλοπής καταγράφηκε στη γεώτρηση της κοινότητας Σελινούντα αλλά και στα Νικολέικα και το Δημητρόπουλο, μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες. Μάλιστα, οι δράστες λειτουργούν πανομοιότυπα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να πρόκειται για τα ίδια πρόσωπα που λειτουργούν οργανωμένα, με σκοπό το όφελος από τα καλώδια που αφαιρούν.

Και μπορεί το καλώδιο που αφαιρούν να έχει αξία π.χ. 100 ευρώ, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, η ζημιά που προκαλούν μπορεί να κοστίζει στη Δημοτική Επιχείρηση μερικές χιλιάδες ευρώ. Και δεν είναι μόνο το κόστος που κρίνεται δυσβάσταχτο ώστε η ΔΕΥΑΑ να ανταποκριθεί σε όλα ταυτόχρονα, αλλά είναι και το γεγονός ότι μερικά υλικά είναι δυσεύρετα, άρα θα αργήσει η αποκατάσταση των ζημιών. Κάτι ανάλογο ισχύει στην περίπτωση της γεώτρησης του Λόγγου όπου για μέρες οι κάτοικοι στις βρύσες του θα έχουν μειωμένη πίεση νερού.

Οι επιπτώσεις

Πάντως, οι επιπτώσεις από τις κακόβουλες αυτές πράξεις και τις φθορές που δημιουργούνται, θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες δεδομένου ότι σε δύο περιπτώσεις οι κλοπές σημειώθηκαν σε αρδευτικές γεωτρήσεις, σε μία περίοδο που η άρδευση λόγω βροχών δεν είναι απαραίτητη. Στην περίπτωση του Λόγγου ωστόσο και εφόσον η ζημιά είχε προκληθεί καλοκαίρι, θα ήταν ακόμη χειρότερη η κατάσταση λόγω αυξημένης κατανάλωσης. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που αφαιρέσουν καλώδια από μία γεώτρηση που τροφοδοτεί με νερό τα νοικοκυριά…

Το ζήτημα πάντως ήδη έχει καταγγελθεί στην Αστυνομία που πραγματοποιεί τις έρευνές της.

Οι γεωτρήσεις βρίσκονται συνήθως σε απομακρυσμένα σημεία ενώ κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολο να τοποθετηθούν κάμερες ή να υπάρξει φύλαξη, διότι και οι γεωτρήσεις είναι πολλές (εκατό στην Αιγιάλεια) και τα κόστη υψηλά. Το βέβαιο είναι ότι σε καταστάσεις τέτοιων φαινομένων, αυξάνονται τα κοστολόγια, ζημιώνεται η Δημοτική Επιχείρηση και προκαλούνται προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr