ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΑΝΑΤ. ΑΧΑΙΑΣ (ΑΙΓΙΟΥ) «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»
Η πανδημία, οι καταγγελλόμενες ελλείψεις σε προσωπικό, οι μετακινήσεις αλλά και η αναβάθμιση και η ενίσχυση με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το τελευταίο διάστημα έχουν φέρει το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν όσο λίγοι τα της λειτουργίας της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, εστιάζουν στα σημεία που πρέπει να δοθεί βαρύτητα ώστε να επιτευχθεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Επίσκεψη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και συνεργασία με το Σωματείο
Μάλιστα, το νεοσύστατο Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, την περασμένη Τετάρτη 27 Οκτωβρίου είχε εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας αφενός έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις αφετέρου συζητήθηκαν εκτενώς πολλά θέματα που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα και απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων του νοσοκομείου. Τα μέλη του νεοεκλεγέντος προεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Ανατ. Αχαΐας (Αιγίου) «Ο Ασκληπιός», μιλώντας στην «Π», δίνουν το «στίγμα» τους.
Νέα μηχανήματα που όμως δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως το νοσοκομείο περίπου το τελευταίο έτος, έχει παραλάβει και διαθέτει προς χρήση μεταξύ άλλων τα εξής μηχανήματα χωρίς όμως να λειτουργούν: Ενδοσκοπικό- Γαστρεντερολογικό μηχάνημα (παραλαβή περίπου πριν από 1 χρόνο), Μαστογράφο τελευταίας τεχνολογίας 3D (παραλαβή περίπου πριν από 6 μήνες), Καρδιολογικό Υπέρηχο και σε λίγο χρονικό διάστημα θα διαθέτει Καρδιολογικό Υπέρηχο που όμοιό του έχουν τριτοβάθμια νοσοκομεία. Επίσης, αναγνωρίζουν πως έγιναν εκτεταμένες παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές του νοσοκομείου, εξασφαλίζοντας σε κάποια τμήματα την αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία τους.
Τι ανέτρεψε την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου
΄Όλα τα παρατηρούμε και δεν θα μπορούσαμε να μην δώσουμε τα εύσημα στις ενέργειες αυτές της διοίκησης, καθότι πρόκειται για το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης και ολόκληρης της Αιγιάλειας. Παρατηρούμε όμως και κάποια άλλα γεγονότα που τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν αλλάξει την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου΄΄, αναφέρουν τα μέλη της διοίκησης και συγκεκριμένα σημειώνουν: «1)Από την αρχή της πανδημίας (covid-19) οι υποχρεώσεις παροχής υγείας των εργαζομένων του νοσοκομείου έναντι των ασθενών έχουν αυξηθεί υπέρμετρα. 2) Ο κίνδυνος μόλυνσης με covid-19 των εργαζομένων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό) καθότι το νοσοκομείο έχει γίνει το 2ο σπίτι τους ήταν και είναι μεγάλος. 3) Οι κανονικές άδειες έχουν ανασταλεί δύο (2) φορές το τελευταίο έτος (με μία εξαίρεση των 2 καλοκαιρινών μηνών). Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά χρωστούμενα ρεπό σχεδόν σε όλο το προσωπικό (νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό, ιατρικό & λοιπό προσωπικό).4) Οι συνταξιοδοτήσεις πολλών έμπειρων συναδέλφων και αυτό το έτος ήταν πολλές και η απουσία τους ήταν εμφανής από την επόμενη μέρα. 5) Οι αναστολές εργασίας αρκετών συναδέλφων (από 1η Σεπτεμβρίου / 2021) λόγω του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχει επιφέρει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε σημαντικές θέσεις (ιατρικό, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων, νοσηλευτικό, Διοικητικοί κ.λπ.). Αναστολές που παρά τις δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ότι θα καλυφθούν άμεσα με εμβολιασμένους και με εμπειρία προσωπικό αυτό δεν έγινε ακόμη και για καμία θέση».
Σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, σημειώνουν πως είτε συνταξιοδοτείται, είτε είναι επικουρικό ιατρικό προσωπικό και λήγουν οι συμβάσεις τους και δεν ανανεώνονται, είτε η ανανέωσή τους είναι χρονοβόρα, πολύπλοκη και πολύμηνη είτε για κάποιο άλλο λόγο οι ιατροί δεν επιλέγουν να έρθουν στο νοσοκομείο, να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες.
Κάνουν γνωστό πως η καρδιολογική κλινική ανέστειλε τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία από 01/09/2021 μέχρι νεωτέρας, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού και πως από τέσσερις ιατρούς που είχε, απέμεινε με δύο, ενώ από ό,τι πληροφορούνται, θα φύγει ο ένας και θα πρέπει να λειτουργεί με έναν ιατρό (πράγμα αδύνατο)…
Αναφορικά με το μόνιμο προσωπικό (Διοικητικό, Νοσηλευτικό) το Δ.Σ. κάνει γνωστό πως ΄΄μετακινήθηκαν εν μέσω πανδημίας σε άλλες δομές ή την 6η Υ.ΠΕ που δεν έχουν τον ίδιο φόρτο εργασίας με το νοσοκομείο χωρίς να ληφθεί υπόψη προφανώς το μεγάλο κενό που δημιούργησαν στο νοσοκομείο οι ενέργειες αυτές στο Διοικητικό, Τεχνικό και Νοσηλευτικό τμήμα΄΄.
Τέλος, για το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό, επισημαίνει πως ΄΄παράλληλα με τα συνήθη καθήκοντά του υποστήριξε το πρόγραμμα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» έναντι του Covid-19 δουλεύοντας Σάββατο και Κυριακές από τον Μάιο μήνα συνεχώς στο εμβολιαστικό κέντρο, ΧΩΡΙΣ ακόμη να έχει πληρωθεί για τις υπηρεσίες αυτές παρά τον Ν. 4798/24-04-2021 άρθρο 266, που έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή΄΄.
Οι προτάσεις και τα αιτήματα του «Ακληπιού»
Απευθυνόμενοι στον διοικητή του ιδρύματος κ. Γεωργάκη, οι του Δ.Σ. υπογραμμίζουν τα εξής: ΄΄κε Διοικητά, καλό είναι να εξοπλίζεται το νοσοκομείο με άψυχα υλικά και κτιριακές υποδομές, αλλά όλα αυτά για να λειτουργήσουν χρειάζεται πάνω από όλα το έμψυχο και έμπειρο προσωπικό΄΄.΄΄Σύμφωνα με τον κ. Jim Copeland, διευθύνοντα σύμβουλο της Deloitte Touche Tohmatsu, το πνευματικό κεφάλαιο ενός οργανισμού αποτελεί έναν από τους καθοριστικότερους παράγοντες για την επιτυχία ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Η γνώση που έχει συσσωρεύσει αλλά και η ικανότητα των στελεχών της να τη διευρύνουν και να τη διαχέουν αποτελούν τη βάση κάθε επιτυχούς επιχειρηματικής στρατηγικής΄΄, προσθέτουν ακόμη.
Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου διεκδικούν: «-Ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στον πολίτη και ασθενή, στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών. -Την ενδυνάμωση και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων (Ιατρικό, νοσηλευτικό, Διοικητικό, τεχνική υπηρεσία και λοιπό προσωπικό). -Την Ανανέωση όλων των Επικουρικών Εργαζομένων και εργαζομένων ΟΑΕΔ και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. -Την Ανανέωση όλων των συμβάσεων ΣΟΧ (εργαζόμενοι καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης) εργαζομένων και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου καθότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες δουλεύοντας από 8 έως 13 έτη κάποιοι εξ αυτών στο νοσοκομείο μας με συνεχείς και διαδοχικές συμβάσεις. -Να μείνουν εκτός νοσοκομείου κάθε λογής εργολάβοι υπηρεσιών που σκοπό έχουν να πάρουν ένα μερίδιο μισθού από κάθε εργαζόμενο και να το βάλουν στην τσέπη τους, αφού έτσι και αλλιώς ΔΕΝ πρόκειται ποτέ οι υπηρεσίες τους να στοιχίζουν λιγότερο από ότι στοιχίζουν τώρα. Το έχουμε ζήσει το ΄΄έργο΄΄ στο παρελθόν και ξέρουμε τι περιμένει τον εργαζόμενο που είτε έμενε απλήρωτος για αρκετό διάστημα, είτε δεν έπαιρνε όλα τα ένσημα, είτε δεν έπαιρνε τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας), είτε δεν πληρωνόταν για την νυχτερινή εργασία του, είτε δεν πληρωνόταν για την εργασία του τις αργίες (52 Κυριακές & 15 επίσημες αργίες κάθε χρόνο). -Την άρση των αναστολών εργασίας των συναδέλφων. – Την ένταξη όλων των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΡΕΑ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ, γεγονός πιο αναμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο από ποτέ στις συνθήκες της πανδημίας».