background img
banner
banner

Τεχνικό Πρόγραμμα στη «σκακιέρα» του Δημοτικού Συμβουλίου

ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Η Β. ΨΥΧΡΑΜΗ – «ΖΥΓΙΖΕΙ» ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΗΣΕΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΜΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 23.772.000 Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗ; 

Να κλείσει μία –μία τις εκκρεμότητες μέχρι την κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού του δήμου, επιχειρεί η δημοτική αρχή, ευελπιστώντας ότι δεν θα επαναληφθούν οι περσινές «αρρυθμίες» με τα γνωστά προβλήματα της καθυστέρησης ψήφισής του.

Μία… αρχή έγινε με την «αναίμακτη» ψήφιση των δημοτικών τελών, χάρη στην ταύτιση απόψεων με την παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» της Βάσως Ψυχράμη, σύγκλιση που μένει να δούμε εάν θα υπάρξει και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου, το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση στην συνεδρίαση της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου, 2.30μ.μ., του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας.
Η εισήγηση της δημοτικής αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2022 εστάλη στους δημοτικούς συμβούλους το βράδυ της Παρασκευής, με τους μεν αρχηγούς των παρατάξεων «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστο Γούτο και «Μπροστά για την Αιγιάλεια» Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο να μην είναι γνωστό εάν θα παραστούν καν στη συνεδρίαση, τη δε κ. Ψυχράμη να έχει ήδη καταθέσει τη δική της πρόταση επί του Τεχνικού Προγράμματος.

Χρ. Γούτος: «Με καθυστέρηση, προχειρότητα και… στο πόδι και το Τεχνικό Πρόγραμμα από τη δημοτική αρχή»

Μιλώντας στο protionline.gr, ο κ. Γούτος είπε πως αναλογικά με το πόσο σοβαρό είναι το θέμα του Τεχνικού Προγράμματος, εστάλη με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. ΄΄Αργά την Παρασκευή το βράδυ πήραμε την εισήγηση και με μία πρώτη ματιά διαπιστώσαμε πως δεν αναλύει το Τεχνικό Πρόγραμμα, αντιθέτως αναφέρονται επιγραμματικά οι προτεινόμενες παρεμβάσεις χωρίς σε πολλές περιπτώσεις να αναλύονται τα έργα. Για παράδειγμα, σε κάποια σημεία κάνει λόγο για μικρά τεχνικά έργα ανά Δημοτική Ενότητα χωρίς να τα ερμηνεύει κι έτσι δεν μας δίνει να καταλάβουμε. Διαπιστώνουμε έτσι μία ακόμη προχειρότητα κι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που κατατίθεται με μεγάλη καθυστέρηση. Καθόλου επεξηγηματικό, το οποίο είναι εμφανές ότι έγινε στο… πόδι, με τον τρόπο δηλαδή που λειτουργεί σε όλα η δημοτική αρχή. Έχουμε στα χέρια μας μία ελλιπή εισήγηση στη λογική του «ψηφίστε το εσείς για να το κάνω ό,τι θέλω εγώ». Τα πράγματα όμως μόνο έτσι δεν πρέπει να είναι΄΄, σημείωσε ο κ. Γούτος, προσθέτοντας: ΄΄Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα κι αναλόγως θα πράξουμε΄΄.

Β. Ψυχράμη: «Το βασικό στοιχείο της πρότασής μας είναι ο σεβασμός στην ισότιμη κατανομή των πόρων σε όλες τις Δ.Ε. του Δήμου μας»

Ερωτηθείσα για το τι θα πράξει η παράταξή της επί του Τεχνικού Προγράμματος, η κ. Ψυχράμη απάντησε στo protionline.gr: ΄΄Στα πλαίσια της απλής αναλογικής, που υπαγορεύει συναίνεση και συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων, η παράταξή μας, η «Ποιοτική Αιγιάλεια», κατέθεσε πρόταση για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022. Η πρότασή μας αυτή κινείται στο ίδιο πλαίσιο εντός του οποίου κινηθήκαμε την προηγούμενη χρονιά τρεις δημοτικές παρατάξεις. Η κοινή μας πρόταση πέρυσι υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά, δυστυχώς, δεν εφαρμόστηκε από την δημοτική αρχή. Το βασικό στοιχείο της πρότασής μας είναι ο σεβασμός στην ισότιμη κατανομή των πόρων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, με στόχο την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη΄΄.

Και κατέληξε: ΄΄Ελπίζουμε στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υπερψηφιστεί και να εφαρμοστεί, προκειμένου να μην περάσει άλλη μια χρονιά άγονη, χωρίς κανένα έργο για τους δημότες. Οι όποιες προσωπικές πολιτικές τακτικές για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, από όπου κι αν προέρχονται, δεν μας αφορούν και δεν θα εμποδίσουν το έργο μας προς τους δημότες΄΄.

Τ. Παπακωνσταντινόπουλος: «Η δημοτική αρχή λειτουργεί με προχειρότητες, τυπικά και διεκπεραιωτικά»

Στην τοποθέτησή του επί του θέματος στo protionline.gr, ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος είπε: ΄΄Η δημοτική αρχή το έφερε πολύ σύντομα προς συζήτηση από τη στιγμή μας το γνωστοποίησε και είναι ανθρωπίνως αδύνατον να το μελετήσουμε και να το εξετάσουμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Βλέπουμε τη δημοτική αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική, να λειτουργεί με προχειρότητες, τυπικά και διεκπεραιωτικά, όπως πέρυσι που έκοψε το Τεχνικό Πρόγραμμα. Παρότι πρόκειται για τον πιο σημαντικό σχεδιασμό του δήμου, όχι μόνο τον «πετσόκοψαν» πέρυσι, όχι τον έκαναν τυπική διαδικασία, αλλά δεν τον εφάρμοσαν κιόλας. Ακριβώς επειδή μας ενδιαφέρει η ουσία, θα σκεφτούμε εάν θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συνεδρίαση, διότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουν να δείχνουν περισσότερη σοβαρότητα σε τέτοιου είδους θέματα.
Θα θέλαμε να έχουμε χρόνο για να κάνουμε σχεδιασμό, να υπολογίσουμε εάν μπορούν να υλοποιήσουμε τους στόχους, να δούμε εάν αυτά που επιθυμούμε να εκτελέσουμε ανταποκρίνονται στις δυνατότητες και προτεραιότητές μας. Όμως αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε τρεις μέρες΄΄.

Β. Χριστόπουλος: «Ρεαλιστικό πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες»

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του Τεχνικού Προγράμματος, που επιμελήθηκε η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, επισημαίνει στo protionline.gr: ΄΄Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και σε συνάρτηση με τα οικονομικά του δήμου.
Υπάρχουν τα εν εξελίξει, τα προγραμματισμένα, ενώ έχουμε συμπεριλάβει και ορισμένα έργα που είχαν προτείνει τα τελευταία δύο χρόνια οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης καθώς και κάποια από πέρυσι, δεδομένου ότι λόγω της καθυστέρησης ψήφισης του προϋπολογισμού δεν κατέστη εφικτό να εφαρμοστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα επακριβώς΄΄.

Μονάδα βιοαποβλήτων, ενεργειακή αναβάθμιση ΕΠΑΛ και ανάπλαση Μητροπόλεως τα πιο μεγάλα νέα έργα

Πρόκειται συνολικά για 84 έργα και μελέτες. Από αυτά τα 50 είναι νέα και τα 34 συνεχιζόμενα, συνολικού προϋπολογισμού 23.772.000 ευρώ, με πρόβλεψη και για τις έξι Δημοτικές Ενότητες του δήμου. Στα νέα έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων χρηματοδοτούμενων μέσω ΣΑΤΑ 2021-2022, στη Δ.Ε. Αιγείρας ύψους 37.200 ευρώ, στη Δ.Ε. Αιγίου ύψους 120.041 ευρώ, στη Δ.Ε. Ακράτας ύψους 40.687 ευρώ, στη Δ.Ε. Διακοπτού 151.805 ευρώ, στη Δ.Ε. Συμπολιτείας 74.400 ευρώ και στη Δ.Ε. Ερινεού 18.600 ευρώ.

Αντίστοιχα και επίσης από ΣΑΤΑ, περιλαμβάνονται έργα οδοποιίας στη Δ.Ε. Αιγίου ύψους 314.300 ευρώ, στη Δ.Ε. Ακράτας 57.687 ευρώ, στη Δ.Ε. Διακοπτού 66.236 ευρώ, στη Συμπολιτεία 61.494 ευρώ, στη Δ.Ε. Αιγείρας 38.848 ευρώ και στη Δ.Ε. Ερινεού 21.434 ευρώ. Προβλέπεται ακόμη, μεταξύ άλλων, κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και σωληνωτών αγωγών στην Τ.Κ. Συλιβαινιωτίκων ύψους 58.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους, κατασκευή περίφραξης και τσιμεντοστρώσεις στη θέση «Νησί» Τέμενης ύψους 60.000 ευρώ, συντήρηση και επισκευή δημοτικών κτιρίων από δημοτικούς πόρους με 45.000 ευρώ, επισκευή στεγών πρώην δημοτικών σχολείων Δημητρόπουλου, Νέου Ερινεού και Διγελιωτίκων με 58.700 ευρώ από δημοτικούς πόρους, αλλά και επισκευή σχολικών κτιρίων δήμου Αιγιαλείας από πιστώσεις Ν.2880/01 ύψους 410.300 ευρώ.

Δεσπόζει ακόμη η μελέτη ανακατασκευής παραλιακής ζώνης Συλιβαινιωτίκων με 45.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους, η μελέτη αλλαγής χρήσης του ημιτελούς κτιρίου στην κοινότητα Ακράτας από Διοικητήριο σε Οίκο Ευγηρίας ύψους 60.000 ευρώ, αλλά και η μελέτη τεχνικών έργων αποκατάστασης και σταθεροποίησης πρανούς στην Τεμπελόραχη ύψους 20.593 ευρώ από δημοτικούς πόρους. Επίσης, σημαντικό είναι το έργο εκπόνησης σχεδίου βιώσιμης αστικής Κινητικότητας δήμου Αιγιαλείας, χρηματοδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο με 65.000 ευρώ. Στα νέα έργα περιλαμβάνεται και η κατασκευή αποδυτηρίων Δημοτικού Γηπέδου Πλαστήρα ως υποέργο της πράξης κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων δήμου Αιγιαλείας ύψους 356.500 ευρώ από ΣΑΤΑ 2022 και ΦιλόΔημο ΙΙ.

Το μεγαλύτερο έργο που προγραμματίζεται είναι Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων ύψους 5.344.400 ευρώ από Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Επίσης, η αποκατάσταση χώρου ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων Δ.Ε. Αιγείρας ύψους 496.000 ευρώ από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμη, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού συγκροτήματος 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου ύψους 2.331.200 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, ενώ σημαντική είναι και η ανακατασκευή χλοοτάπητα- δικτύων αποστράγγισης και άρδευσης στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου ύψους 640.000 ευρώ από ΣΑΤΑ 2022 ΚΑΙ ΦιλόΔημο ΙΙ. Επίσης, ένα ακόμη νέο έργο είναι η κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες ύψους 209.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους και πρόγραμμα ΦιλόΔημος ΙΙ. Ως νέο έργο εκλαμβάνεται και η αποπεράτωση της πλατείας Τέμενης με 250.000 ευρώ από το CCLD/Leader. Από το ίδιο πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 152.000 ευρώ και το έργων ήπιων παρεμβάσεων για την τουριστική αναβάθμιση και ανάδειξη της λιμνοθάλασσας Αλυκής. Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό έργο που περιλαμβάνεται, είναι η ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου Αιγίου «Οδός Μητροπόλεως» ύψους 2.380.568 ευρώ από ΠΔΕ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr