background img
banner
banner

Σπεύδουν ταχέως για τεστ και εμβόλια

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ – ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΟΓΩ ‘’ΟΜΙΚΡΟΝ’’

Το σημερινό “πρώτο κουδούνι” στις σχολικές μονάδες σήμανε όχι μόνο την επανεκκίνηση της μαθητικής κοινότητας έπειτα από τις διακοπές των εορτών, αλλά πολύ περισσότερο ενεργοποίησε και το “restart” των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν στα σχολεία και τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα και πρωτόκολλα.

Έτσι, σε όλη την Αιγιάλεια αναμένεται νέο “κύμα” αύξησης του ιικού φορτίου, καθώς η ανησυχία σε όλο τον δήμο για περαιτέρω κρούσματα και μετάδοση του ιού, είναι έντονη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα covid το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου στην Αιγιάλεια δείχνουν αυξητική τάση, γεγονός που έχει θορυβήσει κάθε κοινωνικό κομμάτι και φυσικά κάθε ηλιακή ομάδα.

Αύξηση 15% τις τελευταίες ημέρες στους εμβολιασμούς σε σχέση με τον Δεκέμβριο

Στα δύο σημεία του δήμου που διεξάγονται οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό η προσέλευση είναι μεγάλη και η πρόθεση του κόσμου δεν έχει μειωθεί τις τελευταίες 10 τουλάχιστον βδομάδες, στο να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία. Έτσι, και στο Κ.Υ. Ακράτας αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) το κοινό ανταποκρίνεται με ενδιαφέρον και συνεχίζει να κλείνει τα ραντεβού του μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, η κλίμακα δείχνει αύξηση 15% σε σχέση με την ήδη αυξημένη στις αρχές του μήνα, για την μαζική συμμετοχή. Τέλος να σημειωθεί ότι, για τον τρέχοντα μήνα Ιανουάριο, οι εμβολιασμοί κατά πάσα πιθανότητα θα γίνονται και τις Κυριακές στο ΓΝΑΑ (16, 23 και 30 Ιανουαρίου δηλαδή), ενώ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 με αρκετή συμμετοχή, καθώς πρόκειται να δοθούν τις επόμενες ημέρες στην δημοσιότητα και οι επόμενες ημερομηνίες που μπορούν οι γονείς να κλείνουν ραντεβού στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

789 Rapid Tests και μοριακά τεστ τύπου PCR στο Νοσοκομείο Αιγίου

Την προηγούμενη βδομάδα, από την Δευτέρα 3 του μήνα έως το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, συνολικά έγιναν 322 PCR Tests (μοριακά) στο Γενικό Νοσοκομείο, ενώ για τα Rapid Tests που συνεχίζονται και αυτά με αμείωτη ένταση και χαρακτηριστικό ενδιαφέρον, την βδομάδα που πέρασε έγιναν 467 Rapid Tests. Τα συγκεκριμένα νούμερα βασίζονται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και δυστυχώς, επικυρώνουν την απόλυτη αναστάτωση που έχει η τοπική κοινωνία για την έξαρση του ιού και της μετάλλαξης “Όμικρον” που υπερισχύει. Η αυξητική τάση που επικρατεί και δεν δείχνει άμεση αποκλιμάκωση, δημιουργεί αν μη τι άλλο μία έντονη ανησυχία, κυρίως σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικίες από 60 και άνω, ενώ και στην νοσηλευτική και ιατρική κοινότητα υπάρχει μία ορατή επιφύλαξη, στο πώς θα είναι η εικόνα τις επόμενες κρίσιμες ημέρες, έπειτα και από την επανέναρξη των σχολείων σήμερα.

115 PCR τεστ και Rapid στο Κέντρο Υγείας Ακράτας

Την ίδια στιγμή, στο Κέντρο Υγείας Ακράτας το οποίο λειτουργεί και ως εμβολιαστικό σημείο πέρα από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του, την προηγούμενη βδομάδα και συγκεκριμένα από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 8 του μήνα, συνολικά έγιναν 45 PCR Tests (μοριακά) από τα οποία 8 ήταν αρνητικά, 25 θετικά και στα 12 από αυτά δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμα η απάντηση από τον ΕΟΔΥ. Όσον αφορά τα Rapid Tests που συνεχίζονται να γίνονται και ο κόσμος τα προτιμά με αμείωτη ένταση, την βδομάδα που πέρασε και σε διάστημα 6 ημερών, βγήκαν 54 περιπτώσεις που νοσούν και 70 αρνητικά τεστ. Τα νούμερα αυτά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν αποκλειστικά στo protionline.gr, αποδεικνύουν την μεγάλη έξαρση που υπάρχει και την απόλυτη μεταδοτικότητα που έχει η μετάλλαξη Όμικρον που υπερισχύει, κάνοντας την ιατρική κοινότητα αλλά και τους δημότες της Αιγιάλειας να ανησυχούν ακόμα πιο πολύ για το αν είναι κοντά ή όχι η αρχή του τέλους της πανδημίας του ιού.

244 έλεγχοι στην αίθουσα “Μάνα και Παιδί” στο Κ.Υ. Αιγίου

Εν τω μεταξύ, στο Κέντρο Υγείας Αιγίου και συγκεκριμένα στην αίθουσα “Μάνα και Παιδί” που συνεχίζονται να διεξάγονται σταθερά Rapid Tests εντελώς δωρεάν για το ευρύ κοινό, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 244 δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Τα τρία εξειδικευμένα άτομα του ΕΟΔΥ έκαναν σε διάστημα 7 ωρών (!) 244 συνολικά τεστ και βρέθηκαν 40 θετικά, αριθμός που είναι ένα νέο αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας ελέγχων στο σημείο. Τα κρούσματα αφορούσαν 14 άνδρες και 26 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη περίπου.

Έγινε το Δερβένι… Ακράτα

Να επισημανθεί ότι τις τελευταίες μέρες, σχεδόν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής του Δερβενίου Κορινθίας προσέρχονται για διάφορες εξετάσεις στο Κ.Υ. Ακράτας, με την αιτιολογία ότι είναι αρκετά οργανωμένο και πολύ πιο κοντά από άλλα σημεία στον γειτονικό νομό, που διεξάγονται Rapid και μοριακά PCR Tests. Η μεγάλη κινητοποίηση αυτή, ανάγκασε την 6η ΥΠΕ και τον ίδιο τον ΥΠΕάρχη να αποφασίσει, στο εξής το Κέντρο Υγείας Δερβενίου να υπάγεται στο Κ.Υ. Ακράτας και όχι στον όμορο νομό της Κορίνθου, προκειμένου αφενός να υπάρχει η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αφετέρου να πιστοποιηθεί η δυναμική του Κέντρου στην περιοχή της Ακράτας, που ούτως ή άλλως, προσφέρει και κάθε επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των υπαίθριων δραστηριοτήτων της εμβολιαστικής διαδικασίας που τελούνται εδώ και περίπου 2,5 μήνες.

Με μεγάλη καθυστέρηση οι παραλαβές από τις εταιρείες στα φαρμακεία της Αιγιάλειας

Στα φαρμακεία του δήμου και όσον αφορά την προετοιμασία που είχε γίνει για την επάρκεια των Self Test για τις σχολικές μονάδες, τα πράγματα αποδείχθηκαν σχετικά ελεγχόμενα και αυτό χάρη στην ετοιμότητα και τον χειρισμό των μελών του κλάδου περισσότερο, παρά στην ικανότητα του υπουργού και των αρμοδίων του. Το πρόβλημα που υπήρξε σε όλη την χώρα με τις ελλείψεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων φάνηκε και στην Αιγιάλεια, καθώς από το ίδιο το υπουργείο ξεκίνησε η διάθεση των σκευασμάτων στα φαρμακεία δίχως τον ανάλογο και απαιτούμενο προγραμματισμό που έπρεπε να υπάρχει.

Το ζήτημα “οξύνθηκε” όταν στα φαρμακεία της περιοχής, πολλές παρτίδες των Self Tests κατέφθασαν από κάποιες εταιρείες φαρμάκων της πρωτεύουσας, την Τετάρτη το απόγευμα (5 Ιανουαρίου δηλαδή) με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος οργάνωσης, καθώς η επόμενη ημέρα ήταν αργία και η διάθεση που έπρεπε να δρομολογηθεί, δεν προλάβαινε επουδενί να γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει το protionline.gr, τα παιδιά που σήμερα πήγαν στο σχολείο τους δίχως να έχουν προμηθευτεί τεστ, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις και μόνο σε ορισμένες περιοχές του δήμου, σε μονοψήφιο αριθμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr