background img
banner
banner

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ: «Καταρρέουν» ελλείψει ιατρών μία – μία οι κλινικές

ΧΩΡΙΣ ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ- ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

«Καζάνι που βράζει» θυμίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) καθώς, εξαιτίας των ελλείψεων, το ένα μετά το άλλο «καταρρέουν» κλινικές και τμήματα. Μετά την καρδιολογική κλινική, από τις 4 Ιανουαρίου και η χειρουργική κλινική ανέστειλε την κανονική λειτουργία της, δηλαδή τα τακτικά ιατρεία και τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, συνεχίζοντας να καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για την τοπική κοινωνία που μοιραία στρέφεται στα ιδιαιτέρως βεβαρημένα νοσοκομεία της Πάτρας αλλά και στον ιδιωτικό τομέα…

Από δώδεκα έμεινε με τέσσερις ιατρούς

Από πλευράς των ιατρών, ξεκαθαρίζεται πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτη τη στιγμή που από δώδεκα ιατρούς έφτασε να έχει πλέον μόνο τέσσερις, αριθμός που καθιστά αδύνατη και την εφημερία και την κάλυψη των έκτακτων αλλά και την εκτέλεση τακτικών ιατρείων και χειρουργείων. Συγκεκριμένα, όπως κάνουν γνωστό οι χειρουργοί στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούν την απόφαση για αναστολή λειτουργίας σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα, η Χειρουργική Κλινική από 5 θέσεις ειδικευμένων και 7 θέσεις ειδικευόμενων ιατρών (ήτοι 12 θέσεις ιατρών) έφτασε να έχει 4 μόλις ειδικευμένους εκ των οποίων ο ένας με σύμβαση περιορισμένου χρόνου που λήγει σε λίγους μήνες.

Η δε προσπάθειά τους να διατηρήσουν τη λειτουργία της κλινικής αλώβητη, καλύπτοντας ταυτόχρονα το τμήμα επειγόντων, την κλινική, τα χειρουργεία (τακτικά και επείγοντα) και τα τακτικά ιατρεία, είχε ως αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να πραγματοποιούν 16 έως και 20 εφημερίες τον μήνα… Όπως εξηγούν, ΄΄μέχρι και πριν 3 μήνες υπήρχε τουλάχιστον κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας υγείας καθώς και διαλογής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, από συναδέλφους γενικούς ιατρούς και εμείς ως χειρουργοί καλούμασταν να καλύψουμε τον δευτεροβάθμιο ρόλο μας. Από τον Οκτώβριο εκτελούμε και τον πρωτοβάθμιο ρόλο καθώς όλες οι προσπάθειες για κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας υγείας στα πλαίσια των επειγόντων περιστατικών ήταν άκαρπες. Οι διοικήσεις σε επίπεδο νοσοκομείου, Υγειονομικής περιφέρειας και Υπουργείου δεν έχουν δώσει λύση, καθώς δεν υπάρχει πραγματική βούληση΄΄.

Και συνεχίζουν: ΄΄Εμείς ως χειρουργοί, και καθώς μείναμε πλέον τρεις από δώδεκα που θα έπρεπε να είμαστε, σεβόμενοι την ιατρική μας ιδιότητα και την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον πληθυσμό της Αιγιάλειας, δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να καλύπτουμε όλους τους τομείς της Χειρουργικής κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες. Η αναστολή θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί τρόπος η κλινική να λειτουργεί με ασφάλεια και εργασιακή αξιοπρέπεια΄΄.

Δημ. Μπούνιας: ΄΄Όλα τα προβλήματα βρίσκουν τη λύση τους, αρκεί να θέλουμε να τα λύσουμε΄΄

Ερωτηθείς από το protionline.gr ο χειρουργός του νοσοκομείου, μέλος της τριμελούς επιτροπής ιατρών του Γ.Ν.Α.Α. Δημήτρης Μπούνιας, τόνισε πως η απόφαση αυτή ελήφθη αφενός γιατί ήταν αδύνατον με τόσο μικρό αριθμό ιατρών να υπάρξει πλήρης κάλυψη και αφετέρου για να ασχοληθούν κάποιοι σοβαρά με το θέμα της κάλυψης των κενών. ΄΄Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλο μέσο άσκησης πίεσης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Έχουμε ενημερώσει κάθε αρμόδιο ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να συνεχίσουμε έτσι΄΄, σχολίασε. Σημείωσε δε και τα εξής: ΄΄Θυμίζω ότι ίδιο έκανε και η Καρδιολογική Κλινική πριν 2 μήνες και συνεχίζει να κάνει (αναστολή τακτικών ιατρείων) μέχρι να βρεθεί οριστική λύση και για αυτούς. Φωνάζουμε μήνες τώρα σε όλους τους τόνους και με διάφορους τρόπους ότι πρέπει να βρεθεί λύση στην στελέχωση των ΤΕΠ, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται ένας χειρουργός να δουλεύει μόνος του σερί 24 ώρες σε κλινική και επείγοντα και το επόμενο πρωινό να βρίσκεται στο τακτικό χειρουργείο, χωρίς ρεπό εννοείται. Πολλοί αρχικά έδειξαν ενδιαφέρον (δηλώσεις, φωτογραφίες, ερωτήσεις, στην ουσία όμως δεν έγινε τίποτα, τους ευχαριστούμε πάντως… Οι διοικούντες κρύβονται πίσω από μια εξόφθαλμη έλλειψη βούλησης, πλήρη αδυναμία προγραμματισμού για οτιδήποτε και αρκούνται μόνο σε σπασμωδικές λύσεις-ημίμετρα της τελευταίας στιγμής. Από την άλλη όμως, το νοσοκομείο πρέπει για αυτούς να φαίνεται ότι λειτουργεί…ακατανόητη αυτή η εμμονή για μένα… Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα βρίσκουν τη λύση τους, αρκεί να θέλουμε/ουν να τα λύσουμε/ουν!!! Είμαστε μαζί με τους πολίτες της Αιγιάλειας-και όχι μόνο- σε αυτό τον αγώνα και ζητάμε την στήριξή τους στην προσπάθεια που κάνουμε καιρό τώρα, αν βεβαίως πιστεύουν και αυτοί ότι το Νοσοκομείο μας θα πρέπει να συνεχίζει να υπάρχει…΄΄.

Κάλεσμα χειρουργών προς την τοπική κοινωνία

Οι γιατροί της χειρουργικής κλινικής, καλούν όποιον έχει ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία της Ανατολικής Αχαΐας (Εισαγγελέα, ελεγκτές υγείας, Ιατρικό Σύλλογο, Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Συλλόγους και Φορείς της Αιγιάλειας και Δημότες) να διαπιστώσουν εάν πληρούνται οι κανόνες ασφαλούς εφημέρευσης του Γ.Ν. Αιγίου, τονίζοντας: ΄΄Απευθυνόμαστε πλέον σε όλους τους Δημότες της Αιγιάλειας: Εάν πιστεύετε ότι η Χειρουργική Κλινική έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία και έχει λόγο να συνεχίσει να προσφέρει, θα πρέπει να απαιτήσετε ασφαλή λειτουργία. Εάν αντίθετα η Αιγιάλεια θεωρεί ότι η χειρουργική κλινική δεν έχει παρουσιάσει κανένα έργο που να αξίζει έστω αξιοπρεπή αντιμετώπιση, τότε και εμείς δεν έχουμε λόγο ύπαρξης΄΄.

Καταγγέλλουν τη στάση της διοίκησης

Οι χειρουργοί, στην ανακοίνωσή τους πάντως, καταγγέλλουν και τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου, επισημαίνοντας: ΄΄Ο Διοικητής του νοσοκομείου έχει επανειλημμένα διασυρθεί μέσω των δικών του δηλώσεων και της καταγεγραμμένης ανεπάρκειάς του, για την θέση την οποία επιλέχθηκε αλλά συνεχίζει να «διοικεί». Η μόνη βούληση που έχουμε εισπράξει εξαντλείται σε απειλές και σε εξαναγκασμό εκτέλεσης επισφαλών εφημεριών (παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου) με μόνο στόχο να φαίνεται το νοσοκομείο ανοικτό, άσχετα εάν πληροί τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας΄΄.

Οι προσπάθειες της διοίκησης και η συνοπτική απάντηση

Η… απάντηση της διοίκησης πάντως ήταν συνοπτική και περισσότερο ενημερωτική ως προς το τι ισχύει από εδώ και πέρα, τονίζοντας τα εξής: ΄΄Η Διοίκηση του Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας-Ο.Μ Αιγίου, σας ενημερώνει ότι το νοσοκομείο λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί με όλα του τα τμήματα΄΄.

Πληροφορίες θέλουν πάντως τη διοίκηση να έχουν κινήσει όλες τις διαδικασίες κάλυψης των κενών θέσεων ιατρών, οι οποίες ωστόσο «σκοντάφτουν» στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ίδιους τους γιατρούς να στελεχώσουν τη χειρουργική κλινική του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση έχει εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται. Πάντως, σε ό,τι αφορά την πλήρωση μιας θέσης με ανάλογο ενδιαφέρον, βρίσκεται στη φάση των κρίσεων, με εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα γίνει η πρόσληψη μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr