background img
banner
banner

Γιόρτασαν την Εθνική Παλιγγενεσία δημιουργώντας τοπικές μνήμες

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΚΡΑΤΑΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΡΑΘΗ

201 χρόνια μετά… Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες οπλαρχηγούς των ενωμένων ελληνικών δυνάμεων του τόπου, τον Ιανουάριο του 1823, επισκέφθηκαν την Τρίτη 22 Μαρτίου το Μνημείο για τη Μάχη της Ακράτας που βρίσκεται στη γέφυρα του Κράθη ποταμού.

Από καιρό σχεδιασμένη ήταν η επίσκεψη χάρισε στους μαθητές της Στ΄ πολλές ιστορικές και γεωφυσικές γνώσεις στο πεδίο της μάχης και της πολιορκίας. Οι δάσκαλοί τους, Κώστας Αλέφαντος και Αθηνά Μιχαηλίδου, άριστα προετοιμασμένοι, τους ξενάγησαν στον τόπο και στον χρόνο, τους εξήγησαν τα ιστορικά γεγονότα επί τόπου αλλά και με τη βοήθεια χαρτών.

Τα παιδιά κατέθεσαν στεφάνι, κράτησαν τη σημαία του Α. Λόντου και απήγγειλαν ποίημα του ποιητή Π. Κουμπούρα. Η διευθύντριά τους κ. Ευσταθίου έδωσε λεπτομέρειες της πολιορκίας, της διαδρομής των Οθωμανικών στρατευμάτων και της μάχης στον Ολωνό, στο ταμπούρι του Σολιώτη, στο Χάνι του Ζαϊμη κ.ά. Τέλος, στο Δέλτα του ποταμού Κράθη, οι μαθητές βρήκαν τα σημεία επιβίβασης των Οθωμανών στα τούρκικα καράβια που έστειλε ο Ιουσούφ Πασάς να παραλάβει τους εναπομείναντες Τούρκους.

Το μάθημα έγινε βιωματικό και οι μαθητές το απόλαυσαν. Απόλυτα συνεργάσιμοι με απορίες και ερωτήματα που εμπλούτισαν τη μορφωτική τους βαλίτσα. Συγχαρητήρια στους δασκάλους που σχεδίασαν και υλοποίησαν την ιστορική αυτή εκπαιδευτική επίσκεψη.

 

Λαογραφική έκθεση με «παλιά αντικείμενα» με μεράκι και αγάπη από τη Β’ τάξη

Εν τω μεταξύ, «Πολύτιμες, μοναδικές κι αλησμόνητες μνήμες από το παρελθόν» ήταν ο τίτλος της έκθεσης που ετοίμασε με μεράκι και αγάπη για τη γιαγιά παράδοση η Β’ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας, την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Η λαογραφική έκθεση με «παλιά αντικείμενα» έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να ασχοληθούν με τη δημιουργία αφίσας-πρόσκλησης και τον τρόπο ξενάγησης.

Τα εκθέματα της έκθεσης ήταν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεντητά, εργαλεία, νομίσματα, φωτογραφίες κ.ά. που έφεραν οι μαθητές από το σπίτι τους. Με καμάρι και γεμάτοι χαρά, οι μαθητές έστησαν τα αντικείμενα που έφεραν και στη συνέχεια τοποθέτησαν και τα καρτελάκια με τις λεζάντες για να παρέχουν τις ανάλογες πληροφορίες.

΄΄Αξίζουν πολλά μπράβο και συγχαρητήρια στους μαθητές που μας ταξίδεψαν και μας θύμισαν πολύτιμες κι αλησμόνητες μνήμες από το παρελθόν! Θερμά συγχαρητήρια και πολλά -πολλά μπράβο στη δασκάλα Γαρυφαλλιά Φραντζή για την ωραία ιδέα και το διαμοιρασμό της γνώσης αυτής σε όλες τις τάξεις του σχολείου΄΄, αναφέρεται εκ μέρους του σχολείου που τονίζονται και τα εξής: ΄΄ Ήταν ένα μάθημα που χάρισε πολλές επικοινωνιακές δεξιότητες στους μαθητές της τάξης κι ένα παράδειγμα λαογραφικού προγράμματος για τις άλλες τάξεις΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr