background img
banner
banner

Σύγκλιση την τελευταία στιγμή για δημοτικά τέλη

ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ «ΑΡΩΜΑ»ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Η αναγκαιότητα ψήφισης των δημοτικών τελών ώστε να προχωρήσει και η κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2022 του δήμου Αιγιαλείας, φαίνεται πως παραμέρισε οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση. Από τη χθεσινή συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου βγήκε τελικά «λευκός καπνός», με το Σώμα να διαμορφώνει τελικά κοινή πρόταση που έχει τη βάση της στην εισήγηση των παρατάξεων Χ. Γούτου και Β. Ψυχράμη, με τη δημοτική αρχή να υποχωρεί με την προϋπόθεση των διαφοροποιήσεων που θα στείλουν την απόφαση για έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχοντας και τα εχέγγυα της έγκρισης της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου.

Ουσιαστικά, η απόφαση περιλαμβάνει μεγάλες μειώσεις τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τα νοικοκυριά και τους συνεταιρισμούς, αλλά αυξήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες. Ο δήμαρχος πάντως, τόνισε πως με τόσες μειώσεις είναι σαν να χρειάζεται να τρέξει σε μαραθώνιο με… ενάμιση πόδι, διαβεβαιώνοντας πως είναι αποφασισμένος να… τρέξει.
Η πρόταση της αντιπολίτευσης περιελάμβανε ίδια τέλη για όλους τους Αιγιαλείς δημότες, 1,30 ευρώ στις οικίες α΄ ζώνης, 1,00 στις οικίες β΄ ζώνης πεδινά -ορεινά, δηλαδή μείωση 10%. 2,75 ευρώ στα καταστήματα α΄ ζώνης, 2,10 στα καταστήματα β΄ ζώνης, δηλαδή μείωση 6%. Αύξηση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ. Για τους συνεταιρισμούς προβλέπεται μεγάλη μείωση στους μικρούς, από 2,75 στο 1,65 ευρώ το τ.μ.

Να σημειωθεί ότι πρόταση κατέθεσε και η παράταξη του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου η οποία ωστόσο δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Γούτος: Δεν αποδέχτηκε την εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας

Ο Χρήστος Γούτος σχολίασε κατά τη συζήτηση του θέματος: ‘‘Πριν δέκα ημέρες ζήτησα κάποια στοιχεία από την Οικονομική Υπηρεσία, στην ουσία ζήτησα τον πίνακα δεσμεύσεων. Και τον πήρα για να ετοιμάσουμε πρόταση. Με έκπληξη είδα σήμερα ότι πήρατε από κάποιους κωδικούς από τη μεταφορά των απορριμμάτων και από τη συμμετοχή στον ΣΥΔΙΣΑ και λέω: Είναι τόσο ξεκάθαρο ότι τα 2% των ΚΑΠ είναι η συμμετοχή στον ΣΥΔΙΣΑ. Όταν βάζετε οφειλές από παρελθόντα έτη γιατί δεν τα βάζετε στα ΠΟΕ; Αλήθεια παίζουμε; Αυτά δεν γίνονται. Και στη μεταφορά των απορριμμάτων εδώ και δυόμιση χρόνια μου λέτε ότι έχετε πετύχει ποσοστά ανακύκλωσης, όμως βλέπω ότι τα απορρίμματα αντί να μειώνονται με την ανακύκλωση στον δήμο Αιγιαλείας, αυξάνονται. Κι αν αυξάνονται γιατί υπολογίζετε την αύξηση στα πετρέλαια; Πού ξέρετε πόσο θα αυξηθεί το πετρέλαιο; Κι αν αυξηθεί μπορείτε με μία αναμόρφωση να βάλετε εκεί τα χρήματα. Αντιμετωπίζετε το θέμα πολύ επιδερμικά και επιπόλαια. Εμείς θα επιμείνουμε στην πρότασή μας και κάποιοι άλλοι θα κρίνουν αν κάνετε σωστά. Η εμπιστοσύνη που οφείλουμε να έχουμε κλονίστηκε. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη νομιμότητα των αποφάσεων να μας πουν αν έχουμε δίκιο΄΄.

Ψυχράμη: «Είχαμε διαβεβαιώσεις ότι έχουν πληρωθεί τα πάντα»

΄΄Κι εμείς ζητήσαμε τις δεσμεύσεις από την Υπηρεσία εγγράφως και τις λάβαμε στις 25 Φεβρουαρίου. Αυτά που δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε ήταν ο κωδικός παροχές για ένδυση, προμήθεια γάλακτος, οι μισθοί, η αποζημίωση υπεροριών, τακτικές αποδοχές΄΄, ανέφερε η κ. Ψυχράμη, λέγοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη κι αν δεν ήταν όλα τα χρήματα δεσμευμένα, δεν τα «άγγιξαν» καθώς θεωρούνται υποχρεωτικές δαπάνες. Ακόμη, όπως είπε, δεσμεύσεις υπήρχαν για χειριστή μηχανημάτων καλαθοφόρου, αντικατάσταση λαμπτήρων, τα μισθώματα εδαφικών γαιών, από τα ασφάλιστρα μεταφορικών μέσων. Αναφέρθηκε ακόμη στη δέσμευση για τη μεταφορά των απορριμμάτων και για περσινή εκκρεμότητα παρά τη διαβεβαίωση της υπηρεσίας πριν ότι έχουν πληρωθεί τα πάντα. Τόνισε ακόμη πως υπολογίζεται και η αύξηση της καυσίμων, λέγοντας: ΄΄Με εικασίες θα κάνουμε κατάρτιση τελών; Δεν είναι τρόπος σοβαρός και συγκροτημένος αυτός. Η πρόταση τελών γίνεται με βάση τα υπάρχοντα έξοδα κι αυτά που υπολογίζει κανείς με βάση τις ανάγκες΄΄. Σχετικά με τον κωδικό που αφορά την εισφορά στον ΣΥΔΙΣΑ ανέφερε πως η υπηρεσία σήμερα λέει πως χρωστάμε και το 2021. Μίλησε ακόμη για τη δέσμευση του ηλεκτροφωτισμού ύψους 186.000 ευρώ, λέγοντας πως αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αφού θα αργήσει πολύ να εγκατασταθεί.

Παπακωνσταντινόπουλος: Επανέλαβε το θέμα των μειώσεων για ανάπηρους

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος τόνισε πως η δική του εναλλακτική πρόταση είναι καθ’ όλα σύνομη και πως θα το αποδείξει λέγοντας πως στηρίχθηκε στην αύξηση των εσόδων από τα περισσότερα τετραγωνικά. ΄΄Έρχεται η Ο.Υ. και λέει ότι στερείται νομιμότητας εκτιμώντας ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα αναιτιολόγητα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισοσκελισμός. Είναι ανυπόστατο και εφεύρημα΄΄, επισήμανε. Η πρόταση, όπως είπε, προβλέπει μείωση τελών 15% στις οικίες σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, 10% μείωση στα καταστήματα και τους επαγγελματικούς χώρους και 15% αύξηση στις βιομηχανίες. Τόνισε πως μετά την κατάσταση δαπανών που δόθηκε από την Οικονομική Υπηρεσία διαπιστώσαμε εικονικότητα. ΄΄Συγκρίνοντας τη λίστα των δαπανών με την τωρινή λίστα διαπιστώσαμε πολλές διαφορές΄΄, ενώ επανέλαβε το θέμα των μειώσεων για αναπήρους ζητώντας ελαφρύνσεις από το 65% και άνω ώστε να έχει ουσία το μέτρο.

Δημοτική αρχή: «Βολές» για πολιτικά παιχνίδια από τη αντιπολίτευση

Επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος για την κοινή πρόταση που κατέθεσαν. Ο Γιώργος Ντίνος έκανε λόγο για «φάρσα» θυμίζοντας πως η δημοτική αρχή ψήφισε τον Δεκέμβριο την εισήγηση της κ. Ψυχράμη. Εις βάρος της απόφασης, όπως είπε, ΄΄προσέφυγε η παράταξη του κ. Γούτου για ό,τι αφορούσε την Π.Ε.Σ. Τι έγινε όμως μετά; Οι παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη κατέθεσαν κοινή πρόταση. Αντί αυτού κ. Ψυχράμη βρήκε λάθη στη δική της εισήγηση τα άλλαξε και την προσάρμοσε στην εισήγηση Γούτου. Η δε παράταξη Γούτου ήρθε και συμβιβάστηκε και διαφοροποίησαν τα τέλη που θα καταβάλει η Ένωση. Δηλαδή απόψε βγάζουμε σε μειοδοτικό διαγωνισμό πόσο θα πληρώσει η Ένωση΄΄. Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Σταυροπούλου είπε πως ΄΄ζήσαμε μία διαδικασία που καταταλαιπώρησε τη λειτουργία του δήμου, τους προέδρους, τους δημότες. Δεν στοχοποιείτε την ουσία, εδώ έχουμε επανάληψη του περσινού έργου γιατί δεν πρέπει η δημοτική αρχή να λειτουργήσει΄΄. Ήταν όμως η Μαρία Τσουκαλά που αν και τόνισε πως ΄΄η αντιπολίτευση θέλει να εμποδίσει το έργο της δημοτικής αρχής΄΄, επέμεινε στη συμβιβαστική λύση καλώντας τον δήμαρχο να βρει τον τρόπο προκειμένου στο χθεσινό συμβούλιο να ψηφιστούν τα δημοτικά τέλη.

Ο ηλεκτροφωτισμός πεδίο αντιπαράθεσης

Ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος, τοποθετούμενος είπε πως ΄΄η Ο.Υ. γίνεται δέκτης εισηγήσεων άλλων υπηρεσιών. Θα έχουμε προϋπολογισμό μετά το Πάσχα άρα θα έχει γίνει η τοποθέτηση όλων των λαμπτήρων και θα έχουμε και εξοικονόμηση; Τότε τις αναθέσεις για τις γύρω κοινότητες 18.000 ευρώ γιατί τα βάζουμε; Κανένας δεν είπε ότι στην πρότασή μας υπάρχουν μειώσεις για όλους τους συνεταιρισμούς και 10% μείωση για τις κατοικίες. Η δική σας πρόταση ήταν 100.000 ευρώ σε μία εταιρεία και 0 στις κατοικίες. Ποιος παραποιεί πράγματα και γεγονότα;΄΄.

Ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας Κώστας Μανέτας έδωσε απαντήσεις ενώ ανέφερε πως κωδικοί οφειλομένων δεν υπάρχουν. Είπε πως υποχρεωτικές δαπάνες ισχύουν για δύο κωδικούς που αφορούν μελέτες που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο και δεν υπάρχει δέσμευση. Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για τον ηλεκτροφωτισμό είπε πως προκύπτει από την πολυετή δέσμευση ενώ για τον περιορισμό που έχει να κάνει με τη μεταφορά των απορριμμάτων είπε πως προκύπτει από το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί και τη μελέτη της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Τόνισε δε πως υπάρχουν λάθη στις πράξεις στην πρόταση του κ. Παπακωνσταντινόπουλου.

Καλογερόπουλος: Το ‘‘παράπονο’’ του δημάρχου και η ‘‘χρυσή τομή’’ για τα τέλη

Ο δήμαρχος τόνισε πως ΄΄ο δήμος έχει από το παρελθόν 23.000-25.000 τόνους απορριμμάτων. Στην περίοδο του κορωνοϊού είχε 18.000 τόνους απορριμμάτων. Φέτος θα έχουμε πάνω από 19.000 τόνους. Λόγω της στενότητας των οικονομικών υπολογίσαμε να έχουμε 17.000 τόνους λαμβανομένης της αύξησης της ανακύκλωσης. Δεν υπήρχε η πολυτέλεια προσδιορισμού των τελών με άλλους συντελεστές. Ήμασταν υποχρεωμένοι να μπούμε στην καρδιά του προβλήματος. Η εισφορά που έχει εγγραφεί είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα. Πέρυσι επειδή ήμασταν «στριμωγμένοι» έγινε κατορθωτό να μην τα δώσουμε αν όμως θέλει το νομικό πρόσωπο μπορεί να τα πάρει από το Γενικό Λογιστήριο. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να το εγγράψουμε στον προϋπολογισμό.
Το ποσό δεν είναι σταθερό. Η δεύτερη διαφορά έχει να κάνει με το κόστος της εναπόθεσης, υπάρχει μια σύμβαση το ποσό είναι δεσμευμένο άρα είναι υποχρεωτική δαπάνη. Ως προς το κοστολόγιο της μεταφοράς, πριν από 3-4 χρόνια όταν το πετρέλαιο είχε τη μισή τιμή για την ίδια χιλιομετρική απόσταση η μεταφορά είχε ανατεθεί με 45 ευρώ +ΦΠΑ το τονοχιλιόμετρο. Παρά την αύξηση της τιμής καταφέραμε να μειωθεί αρκετά΄΄. Για τον ηλεκτροφωτισμό είπε πως ΄΄θα γλιτώνουμε 45.000 με 52.000 ευρώ τον μήνα, γι αυτό προσπαθούμε να το επισπεύσουμε. Ελπίζουμε ότι τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη θα ξεκινήσει η εγκατάσταση΄΄.

΄΄Εάν υπάρχει περιθώριο αλλαγής στις παρυφές της νομιμότητας, να πάμε μπορούμε να το συζητήσουμε΄΄, είπε και ακολούθησε συζήτηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων για να καταλήξουν σε κοινή φόρμουλα, εκφράζοντας ωστόσο και το παράπονο ότι η εναλλακτική πρόταση των κ. Γούτου και Ψυχράμη ήταν κοινή, τονίζοντας πως ΄΄η συμπόρευση ήταν επιλεκτική. Εμένα δεν με πήρε κανείς»…

Ο δήμαρχος αποδέχθηκε τη νέα εναλλακτική πρόταση των Γούτου – Ψυχράμη που ήταν συμβιβαστική, έτσι έληξε το «θρίλερ» με την ψήφιση των δημοτικών τελών, με τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής υπηρεσίας που ήταν και το ζητούμενο, ώστε να μην ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr