background img
banner
banner

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΕΚΟΥΤΗΣ: “Όταν ταυτίζεσαι… γίνεσαι και εσύ μέρος της ιστορίας του έθνους”

ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΒΙΩΤΩΝ ‘ΒΟΣΤΙΤΣΑ” ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΡΑΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ

Ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” έδωσε ένα ιδιαίτερο και πολύ βροντερό “παρών” τα τελευταία δύο χρόνια σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες που διοργάνωσαν Σύλλογοι, Φορείς και ο δήμος Αιγιάλειας, ώστε να αφομοιώσει και αυτός όπως και όλοι οι δημότες, τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας του τόπου, όπου κλείνοντας 200 χρόνια απ’ τον μεγάλο ξεσηκωμό του έθνους, πρωτοστάτησε σε όσες εκδηλώσεις τελέστηκαν.

Οι περισσότερες από αυτές ήταν και σημαντικές και ενδιαφέρουσες, ως δράσεις. Παράλληλα, συμμετέχει σε εκδηλώσεις και εκτός περιοχής, κάνοντας την Αιγιάλεια γνωστή ανά την Ελλάδα. Ανελλιπώς συμμετέχει στις δράσεις του και ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατάνου Ανδρέας Ρεκούτης.

Τα μέλη της Ιστορικής Αναβίωσης πάντα στις επάλξεις

Τα μέλη του Συλλόγου κάνουν πάντα “εντύπωση” με τις παραδοσιακές στολές και τα άρματά τους, τον εξοπλισμό και τα όπλα της τότε εποχής, εξοπλισμός που μόνο εύκολα δεν τον βρίσκει κάποιος. Η ιστορία των Ελλήνων που απελευθέρωσαν το Γένος παίρνει σάρκα και οστά από τους Αναβιωτές – Μέλη του Συλλόγου “Βοστίτσα” που ενσαρκώνουν με μεγάλη επιτυχία την “εικόνα” των τοπικών ηρώων και ταυτίζονται οπτικώς με τους ανθρώπους πριν 200 χρόνια, με τις φορεσιές και τα άρματά τους, βρισκόμενοι πάντα σε όλες τις ξεχωριστής σημασίας εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον φάσμα του δήμου και όχι μόνο, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και εθνική υπερηφάνεια.

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές της Αναβίωσης και “μορφή” του Συλλόγου από κάθε άποψη, είναι ο πρόεδρος της κοινότητας Πλάτανου. Ιδιαίτερα ενεργό μέλος του, ο κ. Ρεκούτης συμμετάσχει στις όποιες δραστηριότητες τα τελευταία τρία χρόνια ανελλιπώς, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που ταξιδεύει μαζί με τους φίλους – μέλη σε κάθε σημείο της χώρας, σε κάθε μεγάλη γιορτή που εκφράζει την ελληνική επανάσταση και βέβαια, με την αμέριστη και αγνή αγάπη της καρδιάς, για την συγκίνηση που προσφέρει η βαριά “φουστανέλα” της απελευθέρωσης του Μοριά και γενικότερα της ελληνικής υπαίθρου τα χρόνια των Οθωμανών κατακτητών.

«Μόλις τους είδα έτσι αρματωμένους… τρελάθηκα!»

«Με τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου γνωριστήκαμε πριν από περίπου 3,5 χρόνια όταν συμμετείχαμε μαζί στην εκδήλωση ενός ντόπιου αγωνιστή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ονόματι Τσίκλης. Αμέσως καταλάβαμε ότι έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και μεγάλη αγάπη για την ελληνική επανάσταση και τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 200 χρόνια. Κάποιοι από αυτούς ήταν λάτρεις των παραδοσιακών στολών, των όπλων της τότε εποχής και της… λεπτομέρειας που “φέρει” όλος αυτός ο αέρας που εκπέμπει ένας άνθρωπος που ενσαρκώνει έναν τόσο σημαντικό ρόλο. Μόλις τους είδα έτσι αρματωμένους και επιβλητικούς, τρελάθηκα! Ε, αυτό ήταν! Από τότε δεν έχω χάσει ούτε μια εκδήλωση, όπου και αν γίνεται και σε όποιο σημείο και αν γίνεται. Ο Λάμπης Ψυχογιάννης και η παρέα του με δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και από τότε η χαρά μου “συμπορεύεται” με την δική τους» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Ρεκούτη στο protionline.gr, ερωτώμενος πώς προέκυψε η ενασχόληση του με τον Σύλλογο και τις δράσεις του.

Τους αρκεί η εθνική υπερηφάνεια και η… αξιοπρέπεια αυτών των συναισθημάτων

«Το συναίσθημα που νιώθεις όταν φοράς την παράδοση της χώρας σου δεν μπορεί να συγκριθεί με το να το φανταστείς απλώς. Πολλές φορές “ταυτίζεσαι” με τον ρόλο που ενσαρκώνεις, νιώθεις ηγέτης και ήρωας, είναι αισθήματα που σε πλημμυρίζουν, σε γεμίζουν εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση» ανέφερε ο κ. Ρεκούτης μιλώντας για την ενεργή συμμετοχή του στον σύλλογο της Αιγιάλειας. Και δεν έχει άδικο… Πολλές φορές αν δεν ζήσει κάποιος την… ένταση και το πάθος σε κάτι που πρεσβεύει εκ των έσω, ίσως να μην μπορεί να καταλάβει εύκολα τις διαστάσεις της σημασίας του. Οι άνθρωποι του “Βοστίτσας 1921” δεν έχουν ανάγκη το χειροκρότημα του κοινού, ούτε τον εντυπωσιασμό του “φαίνεσθε”. Αυτό που τους αρέσει είναι η εθνική υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια αυτών των συναισθημάτων που πρεσβεύει κάποιος όταν παρελαύνει, ή στέκεται με δέος μπροστά στην ελληνική σημαία, “δίδοντας” τον εαυτό του στην… υποκριτική Τέχνη του να ταυτιστεί ο σημερινός σύγχρονος άνθρωπος με τον άνθρωπο που πάλεψε και έδωσε το αίμα του πριν από 200 έτη, προκειμένου να δει την γη του ελεύθερη από τον Τούρκο κατακτητή.
Μιλώντας για τον εξοπλισμό που χρειάζονται τα μέλη και τα κόστη που προκύπτουν για να έχει κάποιος ένα άρτιο αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της κοινότητας Πλατάνου δήλωσε στo protionline.gr:

“Ως πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής, αλλά και σαν απλό μέλος βέβαια, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μόνο… φθηνό δεν ονομάζεται αυτό το χόμπι που διάλεξα να ακολουθήσω και αγαπώ. Όλες οι φορεσιές που φορούν τα μέλη, είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων και τα έχουμε εμπνευστεί από διάφορες γκραβούρες ή φωτογραφίες που απεικονίζουν τους αγωνιστές της ελληνικής επανάστασης. Όλες οι στολές είναι ραμμένες στο χέρι και φτιαγμένες αποκλειστικά στα μέτρα του εκάστοτε μέλους. Η δική μου στολή είναι πολύ ακριβή και σίγουρα, αν θέλει κάποιος να ντυθεί “σωστά” και να αποκτήσει τον ανάλογο εξοπλισμό, πρέπει να βάλει στα σίγουρα το χέρι στην τσέπη του, αρκετά βαθιά” τόνισε ο εκφραστής της Αναβίωσης.

Τα όπλα και τα κουμπούρια είναι όλα αυθεντικά

Κάποια από αυτά τα όπλα που κατέχουν τα μέλη του Συλλόγου “Βοστίτσα 1821” είναι της εποχής εκείνης. Ορισμένα μέλη έκαναν έναν “αγώνα δρόμου” ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτά τα συλλεκτικά αντικείμενα και τα τουφέκια που διαθέτουν. Οι παραδοσιακές φορεσιές, ο πλήρης εξοπλισμός και όλες οι ιδιαιτερότητες που διαθέτει και φέρε ένας αναβιωτής, ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο και είναι όλα αγορασμένα με δικά του έξοδα. “Τα δικά μου όπλα είναι αγορασμένα από διάφορα σημεία της χώρας, με πολύ αγάπη και με την προσέγγιση της τότε εποχής. Διαθέτω ένα ποντιακό καριοφίλι, ένα γιαταγάνι το οποίο είναι πιστό αντίγραφο του 1821 και έχω και μία πιστόλα μεταγενέστερης εποχής αλλά εξίσου σημαντική” κατέληξε να πει ο Ανδρέας Ρεκούτης, ο οποίος έχει καταγωγή από τα Σουδενά, με προπάππο γνήσιο αγωνιστή.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr