background img
banner
banner

Πρατηριούχοι στη… δίνη του κυκλώνα

ΑΙΣΘΗΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΔΕΝ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ – ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Με το… βλέμμα στα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν τις ημέρες του Πάσχα, καθώς οι υψηλές τιμές είναι αυτές που ανατρέπουν τα σχέδια και για αρκετούς Αιγιαλείς και επισκέπτες. Την ίδια στιγμή, οι πρατηριούχοι βρίσκονται στη… δίνη του κυκλώνα με την κατανάλωση να έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα, θεωρώντας ταυτόχρονα άδικο το πλαφόν που έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, από τη στιγμή που «κλείδωσε» με τιμές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι πρατηριούχοι επισημαίνουν ότι ήδη τα περιθώρια κέρδους για τους πρατηριούχους είναι περιορισμένα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο – θεωρείται μήνας αναφοράς βάση του οποίου θα προσδιορίζεται εάν κάποιος έχει αυξήσει το περιθώριό κέρδους του σήμερα -, λόγω της αύξησης των τιμών που αγοράζουν καύσιμα από τα διυλιστήρια. Επομένως, εκφράζουν τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει και μείωση των τιμών στα καύσιμα.

Λαμβάνοντας υπόψη περσινή τιμή…

΄΄Με το πλαφόν που έχει επιβληθεί, υπάρχει περιορισμός των γενικών κερδών στα πρατήρια και σε άλλα είδη, εκλογίκευση σε κάποια σημεία αλλά και διχασμός, από ένα κυβερνητικό μέτρο εν μέρει δίκαιο. Η “κλειδωμένη” ημερομηνία που αποφάσισε το υπουργείο για το πλαφόν, είναι η 1η Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους. Το πλαφόν αυτό αφορά καταναλωτικά προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα καύσιμα κίνησης (πετρέλαιο – βενζίνη) και θέρμανσης και η διάταξη αναφέρει ότι με βάση το κέρδος που υπήρχε εκείνη την ημέρα σε σχέση με το τιμολόγιο αγοράς, δικαιολογείται ένα πολύ μικρό κέρδος΄΄, αναφέρει στo protionline.gr ο γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών Αιγιάλειας Βασίλης Σίδερης.

Παράλληλα, τονίζει: ΄΄Το πρόβλημα είναι ότι στην σημερινή πραγματικότητα του Απριλίου του ‘22, εκείνο το τιμολόγιο είναι δυσανάλογο και εντελώς πλασματικό, καθώς η τιμή του καυσίμου από τότε έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι το καθαρό κέρδος του πρατηριούχου υποδιπλασιάζεται, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να βρίσκεται στο 2,5%. Το υπουργείο με αυτόν τον τρόπο, περιορίζει το κέρδος των επιχειρήσεων και σε επέκταση και ο καταναλωτής δεν έχει κανένα απολύτως όφελος, αφού οι τιμές είναι ήδη απλησίαστες. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε στις 10 Μαρτίου, δηλαδή ουσιαστικά, η δέσμευση αυτή, του να πουλά ο επιχειρηματίας με συγκεκριμένο κέρδος, ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Θεωρώ το μέτρο αυτό παράλογο και μη αντικειμενικό, καθώς έπρεπε να υπολογιστεί ο μέσος όρος των κερδών μιας σεζόν και όχι η τυχαία κατάσταση μιας ημέρας΄΄.

25 ευρώ για τρεις μήνες…

Την ίδια στιγμή, θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τις αιτήσεις της επιδότησης καυσίμων ώστε οι πολίτες να επωφεληθούν της έκπτωσης στις τιμές. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σίδερης, είπε: ΄΄Πράγματι, ανοίγει από μέρα σε μέρα η πλατφόρμα που θα μπορεί ο καταναλωτής να ζητήσει την επιδότηση των καυσίμων. Η ενίσχυση αφορά 60 λίτρα καυσίμου κάθε μήνα, με 0,12 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει στο περίπου 25 ευρώ χρηματική επιδότηση, για τους επόμενους τρεις μήνες΄΄.

Λιγότερες από ποτέ οι μετακινήσεις

Τέλος, ο γραμματέας της Ένωσης Βενζινοπωλών της περιοχής, αναφέρεται και στην περιορισμένη ζήτηση γύρω από τα καύσιμα, επισημαίνοντας τα εξής: ΄΄Η κατανάλωση λόγω των τεράστιων αυξήσεων, έχει μειωθεί αρκετά. Ειδικά μετά τα μέσα του προηγούμενου μήνα, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δυσοίωνα και ο κόσμος είναι πάρα πολύ «παγωμένος» και προβληματισμένος. Ο καταναλωτής βάζει ο καύσιμο με μεγάλη φειδώ και έχει περιορίσει πιο πολύ από ποτέ τις μετακινήσεις του. Οι δρόμοι στην πόλη του Αιγίου αλλά και γενικά σε όλο το εύρος του δήμου, είναι άδειοι. Κίνηση υπάρχει μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές και μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Εν όψει του Πάσχα δεν θεωρώ ότι θα “πιάσουμε” ούτε τα περσινά ούτε τα προπέρσινα επίπεδα, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τις ημέρες των εορτών θα είμαστε στο 35-40% κάτω. Δεν αναμένεται ιδιαίτερη κορύφωση και αυτό που κυριαρχεί είναι το άγχος και ο φόβος των περαιτέρω ανατιμήσεων. Όλοι ανεξαιρέτως κινούνται περιοριστικά και δεν θεωρώ ότι αυτή η εικόνα θα αλλάξει για τις επόμενες δύο εβδομάδες, των ημερών του Πάσχα αλλά και της ερχόμενης εβδομάδας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr