background img
banner
banner

Δημιουργία «μετώπου» ενάντια στις πυρκαγιές

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ– ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Δ.Ε. ΑΙΓΙΟΥ – ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΕΡΙΝΕΟΥ

Ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών ώστε να οχυρωθεί με τον καλύτερο τρόπο το «μέτωπο» ενάντια στους κινδύνους για την πρόκληση πυρκαγιάς που ελλοχεύουν είτε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είτε λόγω της ανθρώπινης αμέλειας, ζήτησαν από τους προέδρους των κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου και αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Αιγιαλείας. «Κλειδί» στην όλη υπόθεση, πέρα από τη δραστική λήψη μέτρων για την πρόληψη, η έγκαιρη διαπίστωση του κινδύνου και γνωστοποίησή του ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εν τη γενέσει του.

Η προγραμματισμένη σύσκεψη διεξήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής 1 Απριλίου, στο πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας στη Ροδοδάφνη, μετά από πρωτοβουλία του αρμοδίου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Καραΐσκου ενώ επίκειται μία ακόμη συνάντηση στην Ακράτα, με προέδρους κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Διακοπτού, Ακράτας και Αιγείρας. Να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα της Παρασκευής δεν ανταποκρίθηκαν οι εκπρόσωποι όλων των κοινοτήτων καθώς «μετρήθηκαν» αρκετές απουσίες. Παρών ήταν πάντως ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου, που συνδράμει τον δήμαρχο για θέματα Δ.Σ. Συμπολιτείας, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι της εθελοντικής ομάδας «Αχαιός».
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Γιώργος Κολοκοτσάς ζήτησε τη συνεργασία και την άμεση επικοινωνία των προέδρων αλλά και όλων των κατοίκων με την υπηρεσία, στον καθημερινό αγώνα για πρόληψη πυρκαγιών, όσο πλησιάζουμε προς τη θερινή περίοδο που αναμένεται δύσκολη λόγω και της υψηλής βλάστησης που προβλέπεται να υπάρξει.

Γ. Κολοκοτσάς: «Θέλουμε, εσείς οι πρόεδροι, να είσαστε τα «μάτια» και τα «αυτιά» μας σε κάθε τόπο»

Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε, ΄΄έχετε μεγάλο ρόλο ευθύνης ως πρόεδροι γιατί ξέρετε πολύ καλά τον τόπο σας και τον κόσμο σας. Οφείλετε να τους εξηγήσετε ότι δεν μπορούν να ανάβουν με το παραμικρό φωτιά, διότι πολύ εύκολα γίνεται το «μικρό»… «μεγάλο». Είναι πονεμένος αυτός ο τόπος και δεν μπορεί να αντέξει άλλες καταστροφές. Κανένα σπίτι δεν πρέπει να θρηνήσει θύματα, πρέπει να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να χαθούν οι περιουσίες του κόσμου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συμβολή όλων. Διότι όλοι είσαστε υπεροπολίτιμοι. Αν λειτουργήσουμε όλοι πιο οργωμένα μπορούμε να αποφύγουμε δασικές πυρκαγιές. Γνωρίζουμε πως οι κάτοικοι θέλουν να κάψουν κλαδιά αυτό τον μήνα. Όμως προσοχή: Όχι σε ημέρες που έχουμε ανέμους και βέβαια μόνο με την λήψη των απαραίτητων μέτρων. Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου, όλοι πρέπει να έχουμε μάτια ανοιχτά. Θέλουμε, εσείς οι πρόεδροι, να είσαστε τα «μάτια» και τα «αυτιά» μας σε κάθε τόπο, αν συμβεί κάτι. Θέλω να επικοινωνούμε, να έχουμε άμεση ενημέρωση. Το ανάγλυφο της Αιγιάλειας είναι περίεργο κι εμείς δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα σε κάθε σημείο. Τα όρια ευθύνης είναι μεγάλα άρα η άμεση ενημέρωση είναι πολύ σημαντική. Θα είμαι κοντά σας όμως κι εσείς πρέπει να μοιράσετε ρόλους στους υπόλοιπους του χωριού. Στο πλαίσιο της πρόληψης μπορούμε να καταγράψουμε ποιοι έχουν τα τρακτέρ και τα ψεκαστικά, ποιοι μπορούν να κάνουν ζώνες να συνδράμουν σε κατάσταση ανάγκης. Ακόμη, να είναι όλοι ενήμεροι για το τι θα γίνει σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη εκκένωσης. Δείτε ο καθένας στο χωριό του αυτούς τους χώρους συγκέντρωσης. Δεν περισσεύει κανείς και ο πολίτης στο πιο ακρινό χωριό είναι πολύτιμος΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως δεν επιθυμεί να έρθει στη δυσάρεστη θέση να εφαρμόσει τον νόμο για κανέναν πολίτη. ΄΄Δεν είναι αυτοσκοπός να πάρουμε κάποιον στο αυτόφωρο ούτε να επιβάλλουμε πρόστιμα. Αυτά μπορούμε να τα αποφύγουμε αν ενημερώσουμε σωστά τον κόσμο. Μην τα περιμένουμε όλα από κάποιον φορέα, πρέπει να υπάρχει κοινωνική ευθύνη και ο καθένας να καθαρίσει το χωράφι του και για τα εγκαταλελειμμένα να το δούμε και μέσω του δήμου. Η φωτιά για να υπάρξει πρέπει να βρει βλάστηση. Αν τα καθαρίσουμε δεν θα καούμε. Αφυπνίστε τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε σε άμεση επαφή με όλους στα χωριά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας και θα ξέρουμε εκείνη την ημέρα ποιος είναι υπεύθυνος σε κάθε χωριό΄΄, πρόσθεσε ο κ. Κολοκοτσάς.

Σύσταση ομάδων περιφρούρησης και… ανοιχτή γραμμή με Δήμο – Πυροσβεστική ζήτησε ο Νίκος Καραΐσκος

Ο κ. Καραΐσκος απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, σημείωσε τη μεγάλη σημασία της πρόληψης και της ετοιμότητας που πρέπει να επιδεικνύουν οι τοπικές κοινότητες, ζητώντας από τους προέδρους να φροντίσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών από ξερά χόρτα αλλά και για το κλάδεμα δέντρων που εμποδίζουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων και παράλληλα να ενημερώσουν όλους τους συγχωριανούς τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Βεβαίως τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σε πρώτη γραμμή ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως νερό και κατάλληλα εργαλεία και οχήματα. Πρότεινε, δε, τη σύσταση ομάδων από πολίτες που θα έχουν την ευθύνη της παρακολούθησης των χωριών καταγωγής τους και παράλληλα θα έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Δήμο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ώστε σε περίπτωση συμβάντος να υπάρξει και όσο το δυνατόν πιο άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση.

Ο αντιδήμαρχος εξήγησε τους λόγους, πέρα από την προφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, για τους οποίους είναι επιβεβλημένο οι πρόεδροι να υποκινήσουν τις τοπικές κοινωνίες να… μπουν στο παιχνίδι. ΄΄Ξέρετε πόσο στοιχίζει μια κατάσβεση στο κράτος αλλά και στον δήμο σε ζημιές που γίνονται σε καλλιέργειες; Για να μην πάμε στο ακραίο της ανθρώπινης ζωής. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή, τον τουρισμό, στην καθημερινότητα. Πλούτος είναι να έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας και να έχουμε καλή εικόνα΄΄, είπε.
Κάλεσε τους προέδρους να δηλώσουν έναν δεύτερο άνθρωπο από το χωριό τους σε περίπτωση απουσίας τους, οποίος θα έχει την ευθύνη να επικοινωνήσει όταν δει την πρώτη σπίθα. Όπως είπε, ΄΄εμείς εντοπίζουμε τη σοβαρότητα. Από εκεί και πέρα, κάθε πρόεδρος θα πρέπει να έχει οργανώσει μία ομάδα εθελοντών στο χωριό του στο επίπεδο που μπορεί. Στις κρίσιμες στιγμές που έρχεται το μήνυμα για υψηλές θερμοκρασίες από την Πολιτική Προστασία, πρέπει να έχουμε παρακολούθηση. Σε κάθε χωριό να υπάρχει ομάδα ανθρώπων που να ασχολείται. Ο πρόεδρος οφείλει να οργανώσει το κομμάτι του ελέγχου, της πρόληψης αλλά και την ώρα της κατάσβεσης. Όσα χωριά έχουν τη δυνατότητα να έχουν ένα κατασβεστικό μηχάνημα γεμάτο με νερό που θα πάει πρώτο την ώρα της κρίσης στη φωτιά, να το δηλώσουν. Μετά θα στείλουμε κι εμείς τις υδροφόρες ώστε να συνδράμουν τα πυροσβεστικά. Δεν διανοούμαι να υπάρχει κρουνός κλειδωμένος την ώρα που γίνεται η διαχείριση. Μας ενδιαφέρει το όλον. Να λειτουργούμε αθροιστικά΄΄.

Θα περνά… φορτωτής όπου δεν φροντίζουν οι ιδιοκτήτες να κόβουν κλαδιά

Σε ό,τι αφορά τα κλαδέματα παρουσιάστηκε αποφασιστικός, λέγοντας: ΄΄Φέτος θα το λύσουμε αυτό που έχει να κάνει με τα παραγωγικά δέντρα που κλείνουν δρόμους. Καθαρίζουμε την αγροτική οδοποιία. Δεν πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η μέρα που θα βγει η ανακοίνωση «καθαρίστε τα χρήματά σας». Ο κάθε πρόεδρος οφείλει να ενημερώσει οι ιδιοκτήτες να κλαδέψουν ό,τι περισσεύει.

Εάν δεν συμμορφωθούν, θα μας υποδείξει τα σημεία ώστε να κινήσουμε τις διαδικασίες με τον Εισαγγελέα και μέσω της Πολιτικής Προστασίας, όχι μόνο θα ανοίξουμε τον δρόμο αλλά και κατ’ ύψος θα ανοίξουμε με τον φορτωτή. Δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν. Όμως οι χρόνοι είναι συγκεκριμένοι και δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να βγάζουμε εργολαβίες για να κόβονται χόρτα και κλαδιά. Ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί. Ο πολίτης οφείλει να έχει καθαρή την περιουσία του και σε αυτό θα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί΄΄.

Να καταγγέλλουν την απόρριψη απορριμμάτων σε παρόχθιες περιοχές

Τέλος, μίλησε για τα ποτάμια και το πρόβλημα της παρόχθιας εναπόθεσης απορριμμάτων. ΄΄Πέρυσι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία Περιφέρειας – Δήμου και καθαρίστηκε ο ποταμός Φοίνικας. Να έχετε το νου σας όταν βλέπετε ανθρώπους που υποβαθμίζουν τη ζωή μας και εναποθέτουν θερμικό φορτίο, κλαδοδέματα, μπάζα, στρώματα, σκουπίδια σε ποτάμια και λαγκάδια. Δεν είναι κακό να πάρετε τηλέφωνο στον δήμο και να καταγγείλετε το γεγονός ή να γνωστοποιήσετε την πινακίδα του αυτοκινήτου του δράστη. Εμείς με εχεμύθεια θα κινηθούμε και θα επιλύσουμε το θέμα, σε κάθε περίπτωση΄΄, τόνισε ο αντιδήμαρχος.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις προέδρων και διάλογος μεταξύ των παριστάμενων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr