background img
banner
banner

Σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία! | ΦΩΤΟ

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” – ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΕΜΑΤΗΣ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η πιο μεγάλη ώρα για την Ομάδα που δραστηριοποιείται στην Αιγιάλεια, ήταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 17 Ιουνίου. Η “αυλαία” έπεσε για φέτος για την Εθελοντική Ομάδα “Διέξοδος” και τα μέλη της αναμένουν το νέο ξεκίνημα από τον Σεπτέμβριο. Οι άνθρωποι που η θέλησή τους, τους έκανε να μην γνωρίζουν ήττα ποτέ, τέλεσε την αποφώνηση μιας εκπληκτικής χρονιάς πρότυπων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών. Η τελετή λήξης κύλησε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευφορίας ενώ η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη. Η Ομάδα, που μετρά ήδη 24 χρόνια δράσεων και υπάγεται στο γενικότερο πρόγραμμα Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας “Καλλίπολης” μετέτρεψε το Στέκι της, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα στο κέντρο της πόλης, στο απόλυτο stage.

Οι εξαρτήσεις και ο φόβος της μη αυτοεκτίμησης, ηττήθηκαν από την πίστη και την αγάπη για τη ζωή!

Για την “Διέξοδο” η λέξη επιτυχία είναι συνυφασμένη με την καθημερινότητα. Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των μικρών και μεγάλων “παιδιών” της ομάδας, που ήταν και ο απώτερος σκοπός της και το μεγαλύτερο “στοίχημα” ζωής που είχε τεθεί, στέφθηκε από την απόλυτη δυναμική της ζωής και της απτής πραγματικότητας. Οι εξαρτήσεις και ο φόβος της μη αυτοεκτίμησης, ηττήθηκαν από την πίστη και την αγάπη για τη ζωή. Η εθελοντική προσφορά στην Αιγιάλεια, έχει αφήσει αποτύπωμα στην κοινωνική υγεία και την καθημερινή συμπεριφορά των μελών του μεγάλου δικτύου εθελοντών, που δραστηριοποιείται με την πιο δυναμική πρόληψη της ψυχικής υγείας και βέβαια, την ενίσχυση των ανθρώπινων σχέσεων.

Οι δραστηριότητες της “Διεξόδου” και το… αθόρυβο κοινωνικό έργο που τελεί

Τα φετινά προγράμματα που αφορούσαν τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους, είχαν αντικείμενο την ενημέρωση για την υγιή ανάπτυξη και την σωστή νοητική κατεύθυνση των μελών, την ενίσχυση των προσωπικών δεξιοτήτων, την ψυχαγωγία και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της ομάδα, ενισχύοντας πρωτίστως την ψυχική υγεία και την ψυχοσωματική αυτοπεποίθηση. Το Κέντρο Πρόληψης αναλαμβάνει τη λύση σε κοινωνικά αδιέξοδα εξαρτημένων ατόμων και πρωτοστατεί στην καταπολέμηση των αιτιών που οδηγούν σε ανασφάλειες. Η επαφή και η επικοινωνία είναι το “άλφα και το ωμέγα” των δράσεων της εθελοντικής προσπάθειας σε όλο τον δήμο. Το πρόγραμμα έχει την πλήρη στήριξη του δήμου Αιγιάλειας και της Περιφέρειας και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθελοντική ομάδα “Διέξοδος” υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://diexodosaigioy.blogspot.com/ ή δίδονται στο τηλέφωνο 2610623290 του Κέντρου Πρόληψης Αχαΐας “Καλλίπολης”. Για την Αιγιάλεια, υπεύθυνη της εθελοντικής εργασίας και της κοινωνικής ομάδας είναι η Ιωάννα Ζορμπά.

Ζορμπά: «Καταφέραμε και φέτος ένα πλούσιο κοινωνικό έργο και είμαστε χαρούμενοι»

«Ήταν η λήξη του φετινού “μαραθωνίου” μας, σε μια διαδρομή που τρέξαμε όλοι μαζί, χέρι – χέρι. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι» ανέφερε η Γιάννα Ζορμπά, εκπρόσωπος της ¨Διεξόδου¨ μιλώντας στo protionline.gr για την όμορφη και συγκινητική εκδήλωση και συμπλήρωσε «υπήρξαν πολλές αντιξοότητες και συναντήσαμε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Κάναμε ένα πάρα πολύ πλούσιο έργο και ήταν εξαιρετικό που αυτήν μας την συνολική προσπάθεια την μοιραστήκαμε με φίλους και παιδιά, συνεργάτες και συνοδοιπόρους». Να σημειωθεί ότι, την φετινή χρονιά και σε επίπεδο δήμου, το Kέντρο Πρόληψης δούλεψε με περισσότερα από 380 άτομα, μέσα από 23 διαφορετικές παρεμβάσεις πρόληψης και 13 οργανωτικούς φετινούς εθελοντές σε όλη την Αιγιάλεια. Το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων ήταν μακροχρόνιες δράσεις που είχαν σαν ¨κόνσεπτ¨ την εκπαίδευση του μυαλού και την δυναμική της ψυχικής ισορροπίας. Αυτά μάλιστα, είχαν σαν αντικείμενο τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες και όλων των παραγόντων που λειτουργούν προστατευτικά έναντι στην εκδήλωση διαφόρων εξαρτημένων συμπεριφορών.

Από το 1998 πρωτοστατεί στην δύναμη ¨ψυχής¨ και στην κοινωνικότητα των μελών της

Τα δρώμενα που ακολούθησαν ήταν και ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα, αφού οι διοργανωτές είχαν την πρόθεση να “ενσωματώσουν” όσους παραβρέθηκαν στα παιχνίδια και τα “τεχνάσματα” που είχαν ετοιμάσει. Ο αντικειμενικός σκοπός αυτού, ήταν αφενός να δείξουν τον τρόπο που λειτουργεί η διαδραστική ομάδα και πρακτικά στο ευρύ κοινό, αφετέρου να δώσουν “κίνητρο” στους παρευρισκόμενους να συμμετέχουν έμπρακτα στις έξυπνες δραστηριότητες, συμμετέχοντας στο “στέκι” τους. Από το 1998 η “Διέξοδος” ανήκει στον δήμο Αιγιάλειας, ενώ η ορισμένη εκπρόσωπος από τον δήμο για την δομή, είναι η Βασιλική Ψυχράμη.

Να επισημανθεί ότι, η υπηρεσία του δήμου έχει παραχωρήσει στην εθελοντική ομάδα την αίθουσα συνεδριάσεων που βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα, ενώ σε συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες, η ομάδα έχει αναλάβει την συντήρηση και την καθαριότητα του χώρου. Κατά τον φετινό χειμώνα, η εθελοντική ομάδα πρόληψης είχε μία συνάντηση ανά δεκαπενθήμερο (κάθε Τετάρτη) κάνοντας δεκάδες δραστηριότητες και ετοιμάζοντας άπειρες πρωτοβουλίες εργασίας με κύρια αντικείμενα τα εικαστικά, την μουσική, το θέατρο ή τις διαφορές ατομικές δεξιότητες, ενώ στόχος ήταν τα θέματα ψυχικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Συγχαρητήρια στους εθελοντές και… μεγάλη συγκίνηση

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, απευθυνόμενη στους καλεσμένους της εκδήλωσης αλλά και τους φίλους της ομάδας πρόληψης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ό,τι και αν χρειαστείτε ο δήμος θα είναι πάντα δίπλα σας. Το έργο που επιτελείτε είναι πολύ σημαντικό και ανθρωπίνως σημαντικό και πανέμορφο. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους όσους κόπιασαν και βέβαια, σε όσους κουράστηκαν για αυτή την πετυχημένη από κάθε άποψη βραδιά». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα λόγια της Βασιλικής Ψυχράμη, της εκπροσώπου του Δ.Σ της εθελοντικής ομάδας, η οποία τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι απόψε σε αυτόν τον χώρο. Το κέντρο πρόληψης το αγαπάμε όλοι και μέσα από τις δεκάδες δραστηριότητες του, γινόμαστε όλοι θετικοί εθελοντές της ίδιας της ζωής. Δεδομένου ότι από το 2011 έχω διανύσει και εγώ μαζί με αυτούς τους αξιόλογους ανθρώπους τον δικό μας ωραίο δρόμο, νιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου, απόψε. Τελικά τα καταφέραμε. Η ομάδα δυναμώνει μέρα με τη μέρα και σίγουρα, έχει πετύχει ήδη!».

Στο κάλεσμα της γιορτής λήξης η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και δυναμική, παρ’ όλο που η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ώρα που τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά και παρότι η… ζέστη του Ιουνίου, ήταν αρκετή.

Παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος και Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ποιοτική Αιγιάλεια” Βασιλική Ψυχράμη η οποία είναι και η επίσημη εκπρόσωπος της εθελοντικής δράσης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παναγιώτης Ανδριόπουλος, εκπρόσωποι από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση της περιοχής αλλά και αρκετός κόσμος από την πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Να σημειωθεί ότι, οι διοργανωτές είχαν προβλέψει εκτός από την προβολή διάφορων εκπαιδευτικών σλάιτ και ¨τεχνικά παιχνίδια ικανότητας¨ που διαδραματίστηκαν επί τόπου, ενώ μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια. Η εκδήλωση έκλεισε με live μουσική με τους εθελοντές Φωτεινή Κριλλή, Λεωνίδα Καμπούρη και Έφη Γιαννακοπούλου να κρατούν το κέφι πολύ ψηλά. Την συνολική ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, είχε ο γνωστός dj Ανδρέας Νικολόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr