background img
banner
banner

Τα Οινοξένεια στην κορυφαία στιγμή της εννεαετούς πορείας τους!

ΓΕΜΑΤΑ ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 18 ΚΑΙ ΛΗΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οινοποιοί, καλλιτέχνες, διακεκριμένοι σεφ, ανακαλούν μνήμες μέσα από τις ιδιαίτερες γεύσεις τοπικών προϊόντων με φόντο τα υπέροχα Τοπία τής Αιγιάλειας, στα «Οινοξένεια 2022» και μας καλούν να γίνουμε «τρυγητές» του Πολιτισμού και του Οίνου της Αιγιάλειας, με μία σειρά από εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Τα Οινοξένεια επανέρχονται δυναμικά και κεντρίζουν το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών, από την Πέμπτη 18 έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου, με το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας να… ανεβάζουν τον πήχη στο υψηλότερο σημείο της εννεαετούς ιστορίας του θεσμού.

Η φετινή διοργάνωση εμπνέεται από τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης. Η Αιγιάλεια πρωτοστάτησε στην εγκατάσταση των προσφύγων του 1922 (20% του πληθυσμού της) οι οποίοι μετέφεραν μαζί τους μια τεράστια γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά! Αυτή την κληρονομιά επιδιώκει να αναδείξει ο φετινός θεσμός, δίνοντας έμφαση στους ανθρώπους, στα βιώματα, τις συνταγές, τα υλικά που μέχρι σήμερα – μπλεγμένα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής – επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία.

Ταινίες, βιβλία, αφιερώματα σε υλικά και συνταγές, συναυλίες, θέατρο, γευσιγνωσίες

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ και παρουσιάσεις βιβλίων σχετικές με τα γεγονότα του 1922, αφιερώματα σε υλικά μαγειρικής και συνταγές των μαγειρισσών της Σμύρνης, μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις εμπνευσμένες από τον σπουδαίο πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των προσφύγων, παιδικά workshops και γαστρονομικά και οινικά events. Από όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να λείπουν επισκέψεις και εκδηλώσεις σε οινοποιεία, περίπατοι, ηχητικά ακούσματα και δραστηριότητες στα αμπέλια καθώς και γαστρονομικές αναζητήσεις στα εστιατόρια της περιοχής!

Αν για πολλούς η «χρονιά» ξεκινά με την ανασύνταξη του Σεπτέμβρη, οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου είναι αυτές που μαζί με το σταφύλι ωριμάζουν οι σκέψεις, ο σχεδιασμός και μπαίνουν οι στόχοι. Και τι καλύτερο από το να γίνουμε όλοι μέρος των εκδηλώσεων υψηλής αισθητικής αξίας των φετινών Οινοξενείων, ζώντας αυτό τον Αύγουστο με τα Τοπία της Αιγιάλειας, την ποιότητα των προϊόντων που αυτή παράγει (οίνοι, σταφίδα, ελαιόλαδο, λεμόνια, ψάρια του Κορινθιακού, τυριά των Καλαβρύτων, μικρά ζώα της ορεινής περιοχής, ροδοζάχαρη της Ι.Μ. Ταξιαρχών κ.ά.) και την τοπική γαστρονομία που βασίζεται σε αυτά.

Το σκηνικό της γιορτής μεταφέρεται σε όλη την επικράτεια του δήμου Αιγιαλείας, από το Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» και τον κήπο του Πολύκεντρου στη Μυρτιά, τις πλατείες ημιορεινών οικισμών, τα οινοποιεία και τα εστιατόρια μέχρι τις γειτονιές του Συνοικισμού!

Μ. Τσουκαλά: «Ας γίνουμε μέρος των τοπίων κι ας αφεθούμε στις πλούσιες γεύσεις»

Μιλώντας στo protionline.gr για τη φετινή διοργάνωση, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, επισήμανε: ΄΄Μετά από την καραντίνα και όλους τους περιορισμούς που επέβαλε, τα Οινοξένεια επανέρχονται δυναμικά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που είμαστε βέβαιοι πως θα μας κάνει όλους να αναγνωρίσουμε το πόσο σημαντικός είναι ο τόπος μας, καθώς θα μας δοθεί η δυνατότητα να… γίνουμε μέρος των τοπίων του και να αφεθούμε στις πλούσιες και ξεχωριστές γεύσεις του. Οι εκδηλώσεις θα εξελιχθούν σε πολλά μέρη της Αιγιάλειας και φέτος έχουν διπλή βαρύτητα καθώς είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, άρα περιέχουν μνήμες, γεύσεις και αρώματα από την κουζίνα και τον πολιτισμό της Σμύρνης που ήρθε εδώ και έδεσε αρμονικά με την γαστρονομία και τις συνήθειες των ντόπιων, χαρακτηριστικά που μας ακολουθούν ακόμη και σήμερα, εκατό χρόνια μετά και αποτελούν μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού μας΄΄.

Και πρόσθεσε η κ. Τσουκαλά: ΄΄Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκδηλώσεις, να στηρίξει τον θεσμό και να πάρει από αυτόν όλα εκείνα τα καλά στοιχεία που κάνουν τη δική μας Αιγιάλεια να ξεχωρίζει΄΄.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των Οινοξενείων

Η έναρξη των Οινοξενείων έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 8.00μ.μ. στον κήπο του Πολιτιστικού Κέντρου, εκεί όπου θα γνωριστούμε με εκλεκτούς οίνους της Αιγιάλειας και γευσιγνωσία από τα «νέκταρ» 11 οινοποιείων της περιοχής. Μία ώρα μετά θα πραγματοποιηθεί η μουσική εκδήλωση «Ο Λυρισμός της Σμύρνης» του Θεόδωρου Λεμπέση. Μουσική και λόγος μας ξεναγούν σ’ ένα οδοιπορικό που ισορροπεί διαρκώς ανάμεσα στο αληθινό και το φανταστικό. Συντελεστές: Λυρικοί τραγουδιστές: Άννα Στυλιανάκη (σοπράνο) Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος), Αφηγητής: Χριστόδουλος Στυλιανού,Μουσική ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Λεμπέσης, Σκηνοθετική επιμέλεια: Λευτέρης Ντρούβας, συνοδεύει ορχήστρα δωματίου.

Η Παρασκευή 19 Αυγούστου περιλαμβάνει ηχοτοπία στο Οινοποιείο Ρούβαλη και περίπατο στο Μερτίδι. Την επομένη, οι επισκέπτες θα τύχουν παρουσίασης εργοστασιακής οινοποίησης, Κέρασμα ξανθιάς και μελαχρινής μουσταλευριάς με παγωτό, στο οινοποιείο Rira αλλά και οινική εκδήλωση στο κτήμα «Μέγα Σπήλαιο» Μεγάλο Αμπέλι, 21ο χλμ Πούντας-Καλαβρύτων. Την Κυριακή 21 του μήνα θα γίνει πεζοπορία. Αναχώρηση με λεωφορείο από το Οινοποιείο Αχαιών Οινοποιητική. Πεζοπορία 4 χιλιομέτρων από την Αρχαία Κερύνεια προς τους αμπελώνες της περιοχής, στο Οροπέδιο Μαμουσιάς. Πικ νικ με εποχιακή πίτα, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, κριτσίνια κ τοπικά τυριά. Απαραίτητα αθλητικά παπούτσια, καπέλο, αντηλιακό και νερό. Επίσης, στις 7.00μ.μ. περιήγηση στους αμπελώνες της Άνω Ζηριας και μουσική εκδήλωση στο πατρικό σπίτι του ποιητή Γιάννη Κουτσοχέρα με τη Νένα Βενετσάνου. Διοργάνωση: «Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα, Πολιτιστικός Σύλλογος «Φίλοι Άνω Ζήριας».

Την Τρίτη 23 Αυγούστου, γαστρονομική και μουσική εκδήλωση στο Σχολαρχείο Τράπεζας, την Τετάρτη 24 του μήνα «Ελαίων θρέψις» στις 7.00μ.μ. στο ελαιοτριβείο – τυποποιητήριο Λιανός στις Καμάρες. Την επομένη προβολή ταινίας Σμύρνη η καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922 στις 9.30 στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς». Την Παρασκευή 26 Αυγούστου, «Ρίζα μου» στις 8.00 στην Παρασκευή Αιγιαλείας, παρουσίαση βιβλίου της συγγραφέως σεφ Σοφίας Οργαντζίδου. Συνδιοργάνωση με τον Φιλοπροοδευτικό Μορφωτικό Σύλλογο Παρασκευής.

Το Σάββατο 27 Αυγούστου, Ο τρύγος, το πατητήρι και … άλλες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά, στις 5.30 στο Οινοποιείο M20, Νερατζιές Αιγιαλείας. Επίσης, συναπάντημα μνήμης Κύπρος – Αιγιάλεια, στις 8.00μ.μ. στην πλατεία Κερύνειας. Την Κυριακή 28 του μήνα, εργαστήρι ζωγραφικής στις 9.30 το πρωί στο Μερτίδι, στην αγροικία Αγγέλας Παπαβασιλοπούλου. Στις 8.30 το βράδυ, μουσική εκδήλωση «Πατρίδες της καρδιάς μου» στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς». Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, Masterclass Οίνου στις 7.00μ.μ. στην πλατεία Πλατάνου. Την Τρίτη 30 του μήνα, προβολή της ταινίας Arcadia, “Champagne” D’ Orient στις 9.30 στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς».

Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου, με γαστρονομική εκδήλωση με τη Ντίνα Νικολάου στις 8.00 στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, συναυλία με τους Sabotaz και παρουσίαση και γευσιγνωσία από τους πρωταγωνιστές τω εκδηλώσεων, τα Οινοποιεία του Δικτύου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr