background img
banner
banner

«Κραυγή αγωνίας» παραγωγών για τη σταφίδα

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Σ. ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΙΜΗ 1,25/ΚΙΛΟ ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ

Η αγωνία των σταφιδοπαραγωγών για το εάν, βάσει της τιμής πώλησης του προϊόντος, δύνανται να συνεχίσουν να παράγουν τον άλλοτε «μαύρο χρυσό», εκφράστηκε στη  σύσκεψη για το μέλλον της σταφίδας, που συγκάλεσε ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου βρέθηκαν παραγωγοί, εκπρόσωποι συνεταιρισμών, της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών αλλά και ιδιώτες μεταποιητές – εξαγωγείς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος τόνισε πως η πρωτοβουλία της σύσκεψης ελήφθη μετά την τιμή ασφαλείας που δόθηκε στη σύσκεψη της ΣΚΟΣ στην Πάτρα με πρωτοβουλία της Π.Ε.Σ., εκεί όπου καθορίστηκε κατώτερη τιμή για φέτος στο 1,25 ευρώ το κιλό, με τη σύμφωνη γνώμη της Παναιγιαλείου κι ενός μεταποιητή.

Μάλιστα, η Π.Ε.Σ. έχει καλέσει και τους υπόλοιπους ιδιώτες να δεσμευτούν για την κατώτερη τιμή, κάποιοι από τους οποίους παρέστησαν στη χθεσινή σύσκεψη, η οποία όμως «μέτρησε» και απουσίες.

Να μπορούν να παράγουν για να έχουν αντικείμενο οι έμποροι…

Οι εκπρόσωποι του Α.Α.Σ.Α. τόνισαν πως το ζητούμενο είναι να μπορούν οι παραγωγοί να παράγουν σταφίδα για να μπορούν και οι εταιρείες να την εμπορεύονται.
Ο γραμματέας του Συλλόγου Κώστας Γιάχος έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα ως προς το πόσο αγοράζουν όλοι σήμερα το προϊόν και πώς πληρώνουν, τονίζοντας πως το 1,25 που ορίστηκε ως κατώτερη τιμή είναι πολύ χαμηλό.

Στο 1,70 ευρώ το κιλό αγοράζουν στο εξωτερικό τη σταφίδα κατά μέσο όρο

Ο αντιπρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Νίκος Μιχαλόπουλος παραδέχθηκε πως το ποσό είναι χαμηλό σε συνάρτηση με το κόστος παραγωγής, πλην όμως ξεκαθάρισε πως καθορίζεται από τις συνθήκες της αγοράς και ότι είναι το καλύτερο δυνατό στην παρούσα φάση.

Παράλληλα, παρουσίασε δείκτες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το πόσο πωλείται ανά χώρα που εξάγεται η σταφίδα, τονίζοντας πως η μέση τιμή πώλησης είναι στα 1,70 ευρώ το κιλό.
΄΄Αν είχαμε όλοι την ίδια «γραμμή» θα μπορούσαμε το 1,70 να γίνει 2,05 ευρώ. Αν θέλουμε μία ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων, ο παραγωγός για να μπορεί να αντεπεξέλθει θα πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 1,60 ευρώ για κάθε κιλό που παραδίδει. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε οριακό σημείο. Αν δεν δουλέψουμε όλοι σοβαρά, θα χάσουμε το προϊόν΄΄, επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαλόπουλος, κάνοντας γνωστό πως μέχρι σήμερα η Ένωση έχει παραλάβει 4.000 τόνους.

Πρόταση για να πειστούν οι πελάτες του εξωτερικού…

Ενώπιον των παραγωγών τοποθετήθηκαν και ιδιώτες μεταποιητές εξαγωγείς, οι οποίοι ανέφεραν πως παίρνουν 1,20 ευρώ το κιλό τη μακιναρισμένη σταφίδα και 1 ευρώ το κιλό την αμακινάριστη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να δεσμευτούν ότι η τιμή αυτή θα συνεχιστεί, καθώς, όπως είπαν, αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς, αλλά και από τις ποσότητες που αγοράζουν.

Πρόταση κατατέθηκε από εμπόρους και για να καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν οι πελάτες του εξωτερικού να αγοράσουν ακριβότερα, αλλά και να ζητηθεί η διαμεσολάβηση του υπουργείου γι’ αυτό.

Η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με κατάθεση απόψεων και έντονο προβληματισμό για το μέλλον του προϊόντος, με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρξει ένταση στη συζήτηση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr