background img
banner
banner

Εικόνα του μέλλοντος η λιμνοδεξαμενή στον Καλαμιά

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ – ΘΑ ΑΡΔΕΥΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 600 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΗΣ ΓΗΣ!

Ένα έργο ανάπτυξης, αλλά και προοπτικής έχει ξεκινήσει και πρόκειται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα στο χωριό του Καλαμιά. Η μελέτη εκπονείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορά το έργο που σχεδίασε ο ΤΟΕΒ Καλαμιά, δηλαδή την κατασκευή λιμνοδεξαμενής που βρίσκεται σε επιλεγμένη θέση στον ορεινό όγκο της κοινότητας, συνολικής χωρητικότητας 20.000 κυβικών, που αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ποσότητα είναι ικανή να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες 600 στρεμμάτων περίπου, μέσω της κατασκευής δικτύου μεταφοράς νερού από τη λιμνοδεξαμενή προς τις περιοχές των χωραφιών, ενώ η διανομή σε αυτά, θα γίνεται με σημεία υδροληψίας με τρεχούμενο νερό.
Το πιο σημαντικό από όλα όμως, ίσως είναι ότι θα μπορεί να λειτουργήσει σαν σημείο πυροπροστασίας και συλλογής νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς και έκτακτων αναγκών.

Οφέλη πολλών “ταχυτήτων” θα αποφέρει η ολοκλήρωση της παρέμβασης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τ.Ο.Ε.Β. Καλαμιά και πρώην πρόεδρο της κοινότητας, Γιάννη Παπαϊωάννου, το μοντέλο που έχει στηθεί και ετοιμάζεται, είναι μια εστία ενέργειας και ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, ένα έργο που θα λύνει πολλά προβλήματα και βεβαίως, θα αποφέρει κέρδη και οφέλη πολλών “ταχυτήτων” στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή την στιγμή, υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα νερού, το οποίο παρέχει επάρκεια για κάθε χρήση που θα χρειαστούν οι κάτοικοι για τις απαραίτητες εργασίες τους στην καθημερινότητα. «Λόγω του ρέματος πρέπει να ολοκληρωθεί μία δεξαμενή η οποία είναι έτοιμη και πριν περίπου έναν μήνα, καταθέσαμε ένα φάκελο συνοδευόμενο από μία αίτηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να παρθεί η έγκριση. Το έργο το έχουν αναλάβει οι κύριοι Μητρογιώργος και Γουναρόπουλος και θα ήθελα και προσωπικά, να τους ευχαριστήσω για τη μεγάλη συμβολή τους, για να υπάρξει άμεση εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος επισήμανε ότι ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων έχει κάνει ήδη την εκσκαφή του σημείου από το 2017 και υπάρχει μία ετοιμότητα ως προς τη λιμνοδεξαμενή. Το έργο καθυστέρησε λόγω μιας περιπέτειας της υγείας του προέδρου του ΤΟΕΒ τα τελευταία χρόνια αλλά και λόγω του κορωνοϊού και προβλημάτων που έφερε κοινωνικά αυτός.

Θα εφοδιάζει πυροσβεστικά ελικόπτερα!

Η αναμονή, στην παρούσα φάση, οφείλεται στην ανάγκη έγκρισης του πρότζεκτ από την Π.Δ.Ε. και μαζί με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα που “συνοδεύει” η ολοκλήρωση αυτής της παρέμβασης, είναι ότι η λιμνοδεξαμενή αυτή θα χρησιμοποιείται για σημείο πυροπροστασίας και πυρασφάλειας. Είναι έτσι φτιαγμένη μάλιστα, που μπορεί άνετα ένα ελικόπτερο να περισυλλέξει νερό προκειμένου να εφοδιάσει την δεξαμενή του για να ρίξει σε περίπτωση φωτιάς. Μάλιστα, κατά την κατασκευή έχει προβλεφθεί να μην υπάρχουν καλώδια ή ηλεκτροφόρα σύρματα που θα εμπόδισαν την προσγείωση ή την απογείωση ενός ελικοπτέρου, ενώ η θέση που έχει κατασκευαστεί (5 περίπου χιλιόμετρα πάνω από το χωριό) είναι ένας χώρος αρκετά μεγάλος και χρηστικός, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε αερομεταφορά.

Έτοιμο το κλειστό δίκτυο του χωριού

Στο χωριό του Καλαμιά, το αρδευτικό αλλά και πόσιμο δίκτυο θα λειτουργεί ως κλειστό κύκλωμα. Αυτό μάλιστα, είναι απόλυτα έτοιμο και πάνω από 600 στρέμματα συνολικά ποτίζονται άμεσα, καθώς όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ποτίζουν με ρολόγια μέτρησης και έτσι, ελέγχονται και ο όγκος του νερού κατανάλωσης και κάθε λεπτομέρεια που προσφέρει αυτού του είδους η τεχνολογία. Ένα ακόμα “ατού” που δίνει το κλειστό αυτό κύκλωμα ύδρευσης που επωφελείται το χωριό, είναι ότι και τους χειμερινούς, αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες για νερό είναι τετραπλάσιες, το δίκτυο έχει επάρκεια 100%, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που δουλεύουν με αυλάκια ποτίσματος.

Γιάννης Παπαϊωάννου: «Από τότε που η Περιφέρεια ανέλαβε τις υπηρεσίες όλα πάνε καλύτερα»

«Με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε άριστη σχέση και υπάρχει αλληλοκατανόηση και συνεννόηση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πρόεδρο της κοινότητας κ. Πέρρα ο οποίος είναι μαζί μας και δίπλα μας σε κάθε μας βήμα. Από τότε που η Π.Δ.Ε. ανέλαβε τις υπηρεσίες Τ.Ο.Ε.Β. η ανάπτυξη, το μέλλον είναι όλο και πιο κοντά. Οι κύριοι Βασιλόπουλος και Σακελλαρόπουλος ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά μας σε αυτό το έργο πνοής, αλλά και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το έργο και πιστεύω ότι οι λιμνοδεξαμενές είναι έργα του μέλλοντος και της εξέλιξης. Περιμένουμε να φτάσουν τα καλά νέα της έγκρισης της αίτησης όσο πιο γρήγορα γίνεται…» ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, μιλώντας στo protionline.gr για την οικονομική, κοινωνική και… πρακτική σημασία του έργου αυτού.

Τέλος να σημειωθεί ότι, με το ήδη υπάρχον σύστημα ποτίζονται συνολικά επτά χιλιάδες στρέμματα περίπου, συμπεριλαμβανομένων των κάμπων και των εκτάσεων με σταφίδα, ελιές και άλλα προϊόντα της περιοχής. Ένα μεγάλο “αγκάθι” των ημερών που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι η ύπαρξη αγριόχοιρων σε ομάδες που έχουν πλησιάσει αρκετά το χωριό, δημιουργώντας δεκάδες καταστροφές και ζημιές στο πέρασμά τους, προκειμένου να βρουν τροφή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr